vineri

26 aprilie, 2024

2 august, 2021

Primele date semnal transmise de Eurostat referitor la evoluția PIB-ului în statele membre UE pe T2 2021 nu sunt îmbucurătoare și arată că revenirea economică la nivelul prepandemie se lasă așteptată. Edificatoare în acest sens este comparația între T2 2021 și T2 2019, pentru a vedea cine a reușit așa-numita revenire în V și cine nu.

De reținut, datele procentuale din al doilea trimestru pe ultimii doi ani nu pot fi comparate direct, deoarece diferă semnificativ baza de raportare. Este consecința impactului semnificativ asupra producției și comerțului la debutul pandemiei, când măsurile de distanțare socială au fost mai pronunțate, iar punctul de plecare în tentativa de revenire a fost dus puternic în jos.

Interesant, dintre economiile occidentale care au date disponibile, doar Suedia și-a refăcut nivelul PIB în termeni ajustați sezonier (pentru o corectă comparabilitate între state, după cum precizează metodologia Eurostat), spre nivelul de +1,1%. Ea a fost încadrată de două state din blocul estic care au trecut la moneda unică, Letonia (+0,5%) și Lituania (+3,5%).


Reamintim că România a reușit să ajungă de puțin peste rezultatele economice din 2019 încă din primul trimestru al anului curent (+0,1%, potrivit datelor oficiale ale INS din varianta provizorie 2, publicată pe 8 iulie 2021).

Din păcate pentru perspectivele noastre de desfacere la export, cei mari trei parteneri economici ai României din comerțul exterior sunt departe de a reface ecartul din pandemie, cu Germania la -3%, Italia la -3,9% și Franța la -3,1% – față de 2019.

(Citiți și:”Atenție la ”V”: Economia – și România odată cu ea – își revine la valoarea din 2019, dar la o cu totul altă calitate. Au apărut CRONICILE 90 – titlurile și autorii”)

Elocventă pentru contrastul între cifrele de creștere prezentate pentru T2 2021 și realitatea din economie, este situația Spaniei. Aceasta a obținut o creștere aparent fulminantă +19,8%. Doar că ea s-a raportat la o scădere anterioară de -21,6% ( datele sunt cele extrase de Eurostat în 19 iulie 2021), ceea ce echivalează cu un interval rămas de recuperat de peste șase procente, dublu față de Germania.


În fine, de remarcat că Cehia, colega noastră de regim valutar din centrul Europei la care ne raportăm în politica monetară, a fost în nota generală a economiilor occidentale precum Austria și Portugalia, și chiar ceva mai jos, ecartul rămas de recuperat fiind similar cu al Italiei (-3,9%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: