fbpx

Chestiunea

De unde ni se trage: avem cei mai puțini absolvenți specializați în Educație din UE. Cum stăm la alte domenii

România are cei mai puțini absolvenți specializați în educație din UE raportat la mărimea populației rezidente, potrivit datelor publicate de Eurostat. Din distribuția absolvenților de… Mai mult

22.11.2020

La obiect

Legislație de mare impact pusă în dezbatere: Cum va funcționa în România sistemul de garanție-returnare care va intra în vigoare la 1 aprilie 2022

Începând de pe 1 aprilie 2022, toate ambalajele de băuturi comercializate în România vor purta o garanție de 50 de bani, sumă ce va fi… Mai mult

19.11.2020

La obiect

DOCUMENT / Strategia energetică – Principalele prevederi: 3 ținte esențiale, 6 direcții de investiții, 8 obiective

Ministerul Economiei și Energiei (MEEMA) propune o ordonanță de urgență prin care să se ocolească Parlamentul pentru aprobarea „formei finale” a Strategiei energetice a României… Mai mult

19.11.2020

Chestiunea

Estimarea PIB 2020 – redusă pentru a treia oară în prognoza oficială. Observații

Estimarea pentru PIB 2020 a fost redusă pentru a treia oară consecutiv în așa-numită Prognoză preliminară de toamnă pentru rectificarea bugetară publicată de Comisia Națională… Mai mult

19.11.2020

Analiză / Revenirea economiei: cum arată ”V”-urile României

de Adrian N Ionescu , 14.10.2020

Statisticile din primele opt luni ale anului privind evoluția industriei, a comerțului exterior și a consumului acreditează scenariul unei reveniri a economiei „în formă de V”, dar inclină spre ritmuri mai lente de acum încolo, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Pentru ca revenirea economiei să ajungă la niveluri comparabile cu cele de dinainte de pandemie, este nevoie de ritmuri de creștere mult superioare celor anterioare pandemiei. Or, ritmurile de recuperare sunt, încă, inferioare.

Industria: 

Ritmul lunar al cifrei de afaceri din industrie a arătat creștere față aceeași lună din anul 2019, doar până în martie 2020. Acum evoluția indicatorului dă semne că s-ar putea aplatiza.

De asemeni, ritmul de evoluție al cifrei de afaceri din industrie cumulată pe primele luni ale anului față de perioadele similare din anul trecut recuperează prea încet pentru a ajunge curând la nivelurile acestuia.

La fel și producția industrială cumulată pe primele luni ale anului recâștigă prea încet terenul prierdut în șocul pandemic (curba roșie pe grafic):

NOTĂ: Graficul urmărește cifra de afaceri cumulată pe perioada scursă din an care se încheie în luna specificată, față de aceeași perioadă a anului anterior.

La fel și producția industrială cumulată pe primele luni ale anului recâștigă prea încet terenul prierdut în șocul pandemic (curba roșie pe grafic):

 

NOTĂ: Curba roșie urmărește producția cumulată pe perioada scursă din an care se încheie în luna specificată, față de aceeași perioadă a anului anterior.

Este de remarcat faptul că producția industrială înregistra deja din ianuarie și februarie o scădere de ritm față de aceleași perioade din anul 2019, ca urmare (printre altele) a ceea ce economiștii numesc maturizarea ciclului economic. Altfel spus, economia globală, deci și cea românească se apropiau în mod natural de panta descendentă, grăbită în bună măsură de războiul comercial al suprataxelor declanșat de SUA cu China și UE.

Exporturile:

Comerțul exterior cu bunuri a scăzut în august, după ce datele lunare ajunseseră în iulie aproape de nivelul celor din martie, dar mult sub cele din februarie și ianuarie.

Notă: Date în miliarde de euro

Alura graficului de mai sus amintește de un alt model de revenire, cel „în forma unei aripi de pasăre”, invocat în cazul Franței.

(Citiți și: „Economia Franței – revenire în ”formă de aripă”, redresarea își pierde din avânt”)

Comerțul/consumul intern:

Ritmul de evoluție a cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul, cumulată pe primele 8 luni ale anului, stagnează față de aceeași perioadă a anului trecut, indicând o eventuală slăbire a forței consumului.

NOTĂ: Curba roșie urmărește cifra de afaceri cumulată pe perioada scursă din an care se încheie în luna specificată, față de aceeași perioadă a anului anterior.

Statistica lunară  indică, de asemeni, o întoarcere de tendință a ritmurilor de evoluție: în august s-a înregistrat prima scădere lunară din aprilie încoace, față de aceeași lună din 2019,  adică de pe vremea ruperii lanțurilor de aprovizionare.

Semnele scepticismului

Amplificarea dezechilibrelor comerciale ale României nu susține perspectiva revenirii economice într-un ritm accelerat, de forma literei V, pentru că nu sunt semne că importurile mari ar fi destinate relansării economiei. Dimpotrivă.

Nu importurile „de completare” sunt cele care au menținut importurile totale mai ridicate decât exporturile. Importurile necesare industriei prelucrătosare au scăzut, pentru producția de autovehicule de pildă.

Pe primele 8 luni ale anului, singurele importuri care au crescut au fost cele de alimente (+5,3%) și cele de „uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală” (+23,4% față de aceeașiperioadă a anului trecut).

Deficitul pe primele opt luni ale anului a urcat până la circa 11,5 miliarde de euro ( 5,3% din PIB estimat pentru anul în curs).

(Citiți și: „Scăderea exporturilor a fost dublă față de cea a importurilor în august: Deficitul comercial la 8 luni – 11,5 miliarde de euro”)

Creșterea deficitului comercial lunar din august până la 1,51 miliarde de euro apropie indicatorul de valorile din martie și aprilie. Privind la evoluția lunară din 2019 și 2020, se poate sesiza o reluare a trendului creșterii deficitului comercial în ultimele patru luni. Inclusiv în luna iulie, singura din acest an în care scăderea exporturilor a fost mai mică decât cea a importurilor.

Comenzile noi pentru industrie scad

Evoluția industriei este dictată, practic, de ce a a industriei prelucrătoare, dar nici comenzile noi din industrie nu încurajează perspectiva revenirii în ritm de „V” a economiei.

În România, indicii valorici ai comenzilor noi din această ramură au scăzut cu 11,7% în primele 8 luni ale anului față de aceeași perioadă din 2019.

Toate produsele acestei industrii suferă de scăderea comenzilor, cu excepția bunurilor de folosinţă îndelungată, dar creșterea comenzilor pentru acestea este mai degrabă conjuncturală decât încadrată într-un parcurs de revenire economică.

(Citiți și: ”Revenirea României – în Raportul BM: indicatorii din 2021 față de momentul intrării în criza Covid”)

Comenzile noi de bunuri de folosință îndelungată au scăzut în august cu 25,6% față de iulie 2020. Creșterea față de august 2020 (8,3%), ca și cea pe primele 8 luni a acestei subramuri (+18,3%) s-a datorat efectului de bază, din cauza reticențelor industriașilor de oriunde în lume, cauzate de recrudescența actelor de război comercial de acum un an.

Perspectiva revenirii în viteză a economiei nu sunt încurajate de cea a  industriei germane, de unde comenzile nu se vor înmulți semnificativ prea curând.

Guvernul german estimează că abia la începutul anului 2022 motorul economiei europene va reveni la nivelurile ante-pandemice.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.10.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Viktor Orban respinge compromisul cu UE acceptat de Polonia – își menține veto-ul împotriva bugetului UE

Iulian Soare

Guvernul maghiar respinge în continuare orice condiționare a bugetului UE de respectarea statului de drept, a anunțat vineri premierul Viktor Orban, scrie Deutsche Welle. Prin… Mai mult

Stiri

OMS ia în calcul posibile ”certificate electronice de vaccinare” pentru călătoriile internaționale

Iulian Soare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă emiterea de „paşapoarte de imunitate” pentru cei care s-au vindecat de Covid-19, însă analizează perspectivele folosirii unor „certificate… Mai mult

Just Business

Încep înscrierile în Programul Electric Up pentru IMM-uri și HoReCa

Adrian N Ionescu

Vineri, 4 decembrie, au început înscrierile pentru programul de granturi Electric Up dedicat IMM-urilor şi domeniului HoReCa pentru instalarea de panouri fotovoltaice, pe platforma informatică… Mai mult

Stiri

Șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, reținut de DNA – într-un dosar cu achiziții de echipamente medicale

Vladimir Ionescu

Un număr de 12 persoane – printre care și  șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov  – au fost reținute în dosarul referitor la achiziții de… Mai mult

Digital

Document / CERT-RO va fi înlocuit de Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Printre atribuții, siguranța rețelelor 5G

Vladimir Ionescu

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, ca instituţie publică, cu… Mai mult

Europa

Președintele Exim Bank SUA – vizită în România pentru pregătirea finanțării proiectelor energetice

Adrian N Ionescu

Kimberly Reed (foto), președintele Exim Bank SUA, va veni la București, luni, pentru a discuta detaliile proiectelor de finanțare a investițiilor în sistemul energetic românesc.… Mai mult

Europa

Euractiv: Polonia este pregătită pentru un compromis pe tema bugetului UE

Vladimir Ionescu

Un compromis pentru bugetul UE este posibil, a declarat joi vicepremierul polonez Jarosław Gowin, care a recunoscut recent că Polonia nu ar fi trebuit să… Mai mult