marți

23 aprilie, 2024

10 august, 2020

Ritmul de revenire a economiei franceze a încetinit în august, potrivit unor date publicate de Banca Franței, acestea confirmând așteptările analiștilor cu privire la perioadă mai lungă de timp necesară ca activitatea economică să ajungă la nivelul de dinainte de criză, notează Bloomberg.

În raportul lunar, Banca Franței notează că activitatea economică a fost cu 7% mai scăzută în iulie față de nivelul obișnuit, un rezultat ceva mai bun decât cel din iunie, când aceasta a fost cu 9% mai redusă. Indicatorii din august sugerează o evoluție similară, respectiv o ușoară îmbunătățire, dar la un nivel situat în continuare sub cel de dinainte de izbucnirea pandemiei Covid-19.

Datele confirmă ceea ce banca centrală a Franței numea o revenire ”în forma unei aripi de pasăre”, respectiv o revenire puternică în formă de V la scurt timp după reluarea activității, urmată de o creștere moderată ulterior.


”Dacă ar fi să indic o formă a revenirii, aș spune că este jumătate dintr-un V pentru că ne-am revenit foarte repede, dar ne așteptăm ca ritmul să încetinească”, a comentat guvernatorul Francois Villeroy de Galhau (foto) luna trecută.

Villeroy a precizat atunci că ritmul în care își va reveni economia depinde în mare măsură de viteza cu care gospodăriile vor consuma excesul de economii acumulat în perioada de carantină, estimat de Banca Franței la circa 60 de miliarde de euro la finele lui mai.

Pentru luna august, managerii din servicii și industrie anticipează o perioadă de stabilizare. În construcții se prognozează o ușoară îmbunătățire a activității către nivelul de dinainte de criză.


Economia Franței s-a contractat cu 5,7% din PIB în primul trimestru din 2020 și cu 13,8% din PIB în cel de-al doilea, rezultând o scădere de circa o cincime în prima jumătate a anului.

Franța este al șaselea cel mai mare partener comercial al României și a treia destinație pentru exporturile românești. În anul 2019 s-a înregistrat un total al schimburilor comerciale bilaterale de aproximativ nouă miliarde de euro, România având un excedent comercial de peste jumătate de miliard de euro. Investițiile străine direct atrase din Franța depășesc șapte miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: