joi

18 aprilie, 2024

13 august, 2022

Agenția Spațială Europeană (ESA) se află în discuții tehnice preliminare cu SpaceX, compania controlată de miliardarul american Elon Musk, în vederea utilizării temporare a lansatoarelor sale, după ce conflictul din Ucraina a blocat accesul Vestului la rachetele Soyuz ale Rusiei, potrivit Reuters.

Concurentul american al Arianespace (companie spațială europeană, cu sediul în Franța) s-a prefigurat drept un candidat de top, alături de Japonia și de India pentru înlocuirea lansatoarelor rusești, însă o decizie finală depinde de calendarul încă nedefinitivat al rachetei Ariane 6.

„Aș spune că sunt două opțiuni și jumătate pe care le analizăm. Una este SpaceX, care este clară. Alta este posibil Japonia”, a declarat directorul general ESA Josef Aschbacher pentru Reuters.


„Japonia așteaptă zborul inaugural al rachetei sale de generație următoare. O altă opțiune ar putea fi India”, a adăugat el într-un interviu. „SpaceX aș spune că este cel mai operațional și cu siguranță una dintre variantele de rezervă la care ne uităm.”

Discuțiile vizează compatibilitatea tehnică

Discuțiile sunt încă într-o etapă exploratorie, a precizat el, adăugând că trebuie clarificate numeroase aspecte tehnice.

„Analizăm această compatibilitate tehnică, dar nu am cerut încă o ofertă comercială. Vrem doar să ne asigurăm că ar fi o opțiune pentru a lua decizia de a solicita o ofertă comercială fermă”, a spus Aschbacher.

Falcon 9, sistemul de lansare spațial dezvoltat de SpaceX, și-a asigurat numeroși clienți noi în ultimele luni, care au dorit să rupă legăturile cu sectorul spațial din ce în ce mai izolat al Moscovei, ca urmare a conflictului din Ucraina. O misiune europeană de mare anvergură ar putea fi însă văzută drept o victorie semnificativă pentru producătorul american de rachete.

Viitorul Ariane 6


Europa a depins până acum de lansatoarele Vega (Italia) pentru încărcături mici, Soyuz (Rusia) pentru cele medii și Ariane 5 pentru misiunile grele. Următoarea generație a Vega C a debutat luna trecută, iar noul Ariane 6, conceput în două versiuni pentru a înlocui atât Ariane 5, cât și Soyuz, a fost amânat până anul viitor.

Aschbacher a precizat că viitorul Ariane 6 va fi mai clar în octombrie, după testele de ardere la cald.

Ariane 6 este o rachetă purtatoare în prezent în curs de dezvoltare de către Ariane Group, comisionată de către ESA. Aceasta este destinată să înlocuiască Ariane 5, ca parte a familiei de vehicule de lansare Ariane. Motivația declarată pentru Ariane 6 este de a reduce la jumătate costul în comparație cu Ariane 5 și de a dubla capacitatea pentru numărul de lansări pe an (de la șase la douăsprezece).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: