sâmbătă

24 februarie, 2024

16 octombrie, 2023

Liderii UE vor avea marți o videoconferință de urgență, în încercarea găsirii unei poziții comune față de războiului dintre Israel și Hamas, scrie The EuObserver. Între timp, Comisia a triplat ajutoarele umanitare pentru locuitorii din Gaza.

Este „de cea mai mare importanță” ca reuniunea „să stabilească poziția noastră comună și să stabilească un curs clar de acțiune”, a declarat șeful Consiliului UE, Charles Michel, în invitația adresată liderilor statelor UE.

Discuțiile ar urma să acopere „escaladarea regională a conflictului”, potențialul acestuia „de a exacerba tensiunile dintre comunități și de a alimenta extremismul” în UE și „riscul de a alimenmta valurile de migrație către Europa”, a adăugat Charles Michel.

Triplarea ajutorului pentru Gaza


Între timp, Comisia a decis triplarea ajutorului umanitar acordat Fâșiei Gaza (cu 50 de milioane de euro, până la 75 de milioane), după ce o săptămână de bombardamente israeliene a dus la uciderea a cel puțin 2.300 de palestinieni și au dus la strămutarea a peste 1 milion de persoane.

Comisia Europeană este încă în discuții cu ONG-urile și agențiile ONU pentru a vedea unde să canalizeze fondurile suplimentare.

Pe lângă ajutorul umanitar, Comisia UE plătește peste 200 de milioane de euro pe an în ajutoare pentru „dezvoltare” palestinienilor.

Însă această finanțare este în prezent în curs de „revizuire”, a anunțat Comisia, pentru a exista certitudinea că niciun euro din această sumă nu va ajunge la Hamas, organizație declarată de UE grup „terorist”,  care conduce Gaza și a ucis aproximativ 1.300 de israelieni în atacul cu rachete din ziua de 7 octombrie și a luat ostatici 126 de israelieni.

Summitul UE va eșua probabil după ce Israelul va începe acțiunea terestră în Gaza


Victimele ce vor rezulta dintr-un atac la sol al israelienilor vor adânci diviziunile UE și vor escalada tensiunile în Orientul Mijlociu.

Israelul poate conta pe sprijinul deplin din partea Austriei, Republicii Cehe și Ungariei, în timp ce criticile cele mai vehemente vin din Belgia, Irlanda, Luxemburg, Malta și Portugalia.

Diviziunile UE ar putea fi din nou vizibile luni, la Consiliul de Securitate al ONU de la New York, unde Rusia a cerut votul pentru o rezoluție pro-palestiniană.

„Acțiunile Israelului au depășit sfera autoapărării” și trebuie să „înceteze pedeapsa colectivă asupra poporului din Gaza”, a spus duminică și ministrul chinez de externe Wang Yi.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: