Arabia Saudită a declarat vineri că respinge „categoric” orice strămutare a populaţiei din Gaza, condamnând bombardarea „civililor fără apărare”, comunicat ce constituie cea mai puternică critică la adresa Israelului de la atacul lansat de Hamas, relatează AFP.
Riadul declară că „respinge categoric apelurile pentru strămutare forţată a populaţiei palestiniene din Gaza şi condamnă bombardarea continuă a civililor lipsiţi de apărare” pe acest teritoriu, se arată într-un comunicat al Ministerului saudit de Externe.
Mii de palestinieni au fugit vineri pe străzile devastate din Gaza, sperând să-şi găsească refugiu mai spre sud, după ce armata israeliană a ordonat populaţiei să evacueze nordul acestui teritoriu unde se pregăteşte o ofensivă terestră în ripostă la atacul sângeros lansat în urmă cu o săptămână de Hamas.
Comunicatul saudit a fost publicat în momentul în care secretarul de stat al SUA Antony Blinken a sosit la Riad în cadrul unui turneu în şase ţări arabe, după ce a vizitat Israelul.
Arabia Saudită îngheață normalizarea relațiilor cu Israelul
După cum era de așteptat, Arabia Saudită a înghețat sine die planul susținut de SUA de normalizare a relațiilor cu Israelul, relatează Reuters citând două surse oficiale de la Riad. Este un semnal de inversare rapidă și regândire a priorităților din politică externă a Regatului, pe măsură ce războiul dintre Israel și palestinienii din Hamas escaladează.
Sursele saudite au mai spus pentru Reuters că discuțiile susținute de SUA privind recunoașterea Israelului trenează, un element cheie pentru obținerea în schimb de către Riad a unui acord militar cu SUA. Acum, că prima de risc geopolitic a explodat, se așteaptă prețuri mai mari pentru petrol, ceea ce nu poate fi pe placul Washingtonului.
Discuții Iran – Arabia Saudită
Mai mult decât de atât, după cum s-a anunțat anterior, escaladarea abruptă a conflictului armat a forțat Regatul să se apropie de dușmanul de moarte al Israelului: Iran. La începutul săptămânii, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman (MbS) a avut prima convorbire telefonică cu președintele iranian Ebrahim Raisi, în încercarea de a preveni extinderea violențelor în Orientul Mijlociu.
Un înalt oficial iranian a declarat pentru Reuters că apelul, inițiat de Raisi, urmărește să sprijine „Palestina și să prevină răspândirea războiului în regiune”. „Discuția a fost bună și promițătoare”, a spus oficialul iranian. Un al doilea oficial iranian a declarat că apelul telefonic a durat 45 de minute și a avut binecuvântarea liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei.
Guvernul saudit nu a oferit mai multe detalii despre apel, dar a declarat că prințul moștenitor și-a manifestat „opoziția față de orice formă de atac asupra civililor și pierderea de vieți nevinovate” și a reamintit „poziția neclintită a Riadului în lupta pentru cauza palestiniană”.
Context
Până la atacul Hamas asupra Israelului, cu sau fără sprijin iranian, din 7 octombrie, atât liderii israelieni cât și cei saudiți declarau că se îndreaptă spre încheierea unui acord care ar fi putut remodela Orientul Mijlociu.
Arabia Saudită – locul de naștere al islamului și care găzduiește cele două locuri sfinte – a indicat până în ultimul moment că nu va permite ca încheierea unui pact de apărare cu SUA să fie deraiată chiar dacă Israelul nu a oferit concesii semnificative palestinienilor la cererea lor pentru statalitate. Dar acum, o abordare care i-ar lăsa deoparte pe palestinieni ar risca să-i înfurie pe arabii din regiune, în timp ce agențiile arabe de știri difuzau imagini cu palestinienii uciși în atacurile aeriene ca represalii ale Israelului.
Luptătorii Hamas au ucis peste 1.300 de israelieni în atacul lor din 7 octombrie și peste 1.500 de palestinieni au fost uciși până vineri în atacurile în curs de desfășurare ale Israelului în Fâșia Gaza, ca răspuns, potrivit rapoartelor oficiale.
Prima sursă Reuters a spus că discuțiile nu pot fi continuate deocamdată și că problema concesiunilor israeliene pentru palestinieni ar trebui să fie o prioritate mai mare atunci când discuțiile vor fi reluate – un comentariu care indică că Riadul nu a abandonat complet ideea, dar e amânată pe timp nelimitat.
Arabia Saudită nu a condamnat atacul Hamas asupra Israelului
Reorientarea regatului saudit evidențiază provocările cu care se confruntă eforturile Washingtonului de a aprofunda integrarea Israelului într-o regiune în care cauza palestiniană rămâne o preocupare arabă majoră.
„Normalizarea (relațiilor cu Israelul) era deja considerată un tabu (în lumea arabă)… acest război nu face decât să amplifice acest lucru”, a spus analistul saudit Aziz Alghashian.
Sursa Reuters a spus că Washington a făcut presiuni asupra Riadului ca să condamne atacul Hamas, dar că ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan, a respins cererea. O sursă americană familiarizată cu problema a confirmat acest lucru.
***