vineri

26 aprilie, 2024

7 decembrie, 2011

Guvernul german a prelungit miercuri cu doi ani, până la sfârşitul lui 2013, restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari cu calificare redusă, însă a ridicat restricțiile pentru lucrătorii cu studii superioare.

Muncitorii din construcţii, curăţenie şi decorațiuni interioare din cele două ţări nu vor avea acces pe piaţa muncii din Germania până la sfârşitul lui 2013, infomrează AFP, citată de Agerpres.

În acelaşi timp, executivul de la Berlin a adoptat miercuri un proiect legislativ care prevede facilitarea imigraţiei lucrătorilor calificaţi, într-o ţară confruntată cu fenomenul îmbătrânirii demografice şi unde şomajul se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.
Prin acest proiect, guvernul federal îşi propune să combată activ ameninţarea penuriei de mână de lucru calificate, subliniază Ministerul Economiei de la Berlin, într-un comunicat.
Conform proiectului, un cetăţean dintr-o ţară din afara Uniunii Europene şi care obţine un loc de muncă remunerat cu peste 48.000 de euro pe an va primi permis de şedere permanent, iar procedura va fi accelerată. În prezent, pragul de venit este de 66.000 de euro.


De asemenea, deţinerea unei diplome de învăţământ superior nu va fi o condiţie.
Permisul va fi retras dacă persoana în cauză îşi pierde locul de muncă şi primeşte ajutor social în primii trei ani.
Cercetătorii, cetăţenii străini absolvenţi ai unei universităţi germane sau care urmează cursuri profesionale în Germania vor putea, la rândul lor, să obţină mai uşor permisul de şedere.

Ulterior știrii AFP, Ambasada Germaniei la București a emis un comunicat de presă în care pune accentul pe ridicarea restricțiilor pentru lucrătorii înalt calificați din România.

„Începând cu 2012 va fi mult mai uşor pentru români să lucreze în Germania. Un număr mai mare de forţă de muncă – forţă de muncă cu o înaltă calificare, ucenici şi muncitori sezonieri – nu vor mai avea nevoie de un permis de muncă în Germania. Interdicţii privind libera circulaţie a forţei de muncă pentru români vor continua, însă, să existe doar în locurile de muncă unde cerinţele de calificare sunt reduse”, a explicat ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, potrivit comunicatului citat de Mediafax.

Înlesniri pentru extracomunitari

Potrivit AFP, Guvernul de la Berlin mai intenţionează să transpună directiva UE privind „carta albastră”, care va permite imigranţilor din afara UE care au studii superioare şi câştigă mai mult de 44.000 de euro anual să imigreze în Germania.


În domeniile profesionale cu forţă de muncă deficitară (tehnologii, informatică, telecomunicaţii, medicină), bariera va fi coborâtă la 33.000 de euro pe an.

Conform estimărilor Ministerului de Interne, formula ar putea interesa anual 350.000 de persoane.
Obiectivul aceste reforme este înlăturarea obstacolelor birocratice, instaurarea unui sistem transparent, bazat pe criterii clare, şi creşterea atractivităţii Germaniei pentru mâna de lucru străină, a explicat Ministerul Economiei.
Germania, unde şomajul înregistrează cel mai scăzut nivel de după reunificare, cunoaşte un deficit de forţă de muncă calificată, responsabili economici susţinând încurajarea imigraţiei pentru rezolvarea acestei probleme.

„Oamenii nu fac coadă pentru a veni în Germania”, a recunoscut marţi cancelarul Angela Merkel, în condiţiile în care, potrivit estimărilor guvernamentale, 1,8 milioane de posturi vor fi vacante până în 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

5 răspunsuri

  1. 01.01.2014 este data la care se deschide piata muncii pentru oricine !!! cel mai mult au sanse cei care vorbesc si daca mai si scriu e si mai bine .*** Mioara**-si acoloa ai nevoie de drept de munca, exceptii insa se fac peste tot, depinde cit de bine cunoaste cineva legea de aici!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

5 răspunsuri

  1. 01.01.2014 este data la care se deschide piata muncii pentru oricine !!! cel mai mult au sanse cei care vorbesc si daca mai si scriu e si mai bine .*** Mioara**-si acoloa ai nevoie de drept de munca, exceptii insa se fac peste tot, depinde cit de bine cunoaste cineva legea de aici!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: