luni

25 martie, 2024

6 august, 2022

Responsabila Amnesty International pentru Ucraina, Oksana Pokalciuk (foto), a demisionat sâmbătă, după ce Kievul a criticat un raport al organizaţiei care spune că armata ucraineană pune în pericol civilii, transmite AFP, citată de Agerpres.

Oksana Pokalciuk regretă că raportul din 4 august, la care a contribuit, a folosit neintenţionat propagandei ruse, potrivit comunicat difuzat vineri noaptea.

Amnesty şi-a asumat vineri în întregime raportul în care arătat că forţele armate ucrainene îşi instalează infrastructuri militare în zone locuite, cu şcoli şi spitale, ceea ce pune în pericol civilii şi încalcă legislaţia internaţională.


Raportul a provocat iritare la Kiev. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat organizaţia pentru drepturile omului că „încearcă să amnistieze statul terorist rus”, punând „victima şi agresorul, într-un anumit fel, pe picior de egalitate”.

Povestea unui raport „incorect politic”

„Dacă nu trăiţi într-o ţară invadată de ocupanţi care o fac bucăţi, probabil nu înţelegeţi ce înseamnă să condamnaţi o armată de apărători”; a scris reprezentanta Amnesty în Ucraina, Oksana Pokalciuk.

Oksana Pokalciuk susţine că a încercat să convingă conducerea organizaţiei că raportul este părtinitor şi nu ţine seama de punctul de vedere al ministerului ucrainean al apărării.

Oksana Pokalciuk arată că Amnesty a trimis în cele din urmă o solicitare ministerului, însă a lăsat prea puţin timp pentru un răspuns, iar ca urmare raportul pare să susţină versiunea Moscovei. „În efortul de a proteja civilii, acest raport a devenit un instrument al propagandei ruse”, a adăugat ea.


Într-un mesaj anterior pe Facebook, Pokalciuk mai afirma că Amnesty nu a ţinut seama de apelurile echipei sale de a nu publica raportul şi că „ieri aveam speranţa naivă că totul se poate aranja şi că textul va fi înlocuit. Dar astăzi mi-am dat seama că nu se va întâmpla asta”.

Agnes Callamard, secretară generală a Amnesty, a dat asigurări vineri că raportul își bazează concluziile pe „dovezi obţinute în cursul unor investigaţii de mare amploare, supuse aceloraşi norme riguroase şi procese de verificare ca întreaga activitate a Amnesty International”. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: