vineri

29 martie, 2024

13 iunie, 2022

Amnesty International a acuzat Rusia că a folosit în Ucraina bombe cu fragmentare, interzise de Convențiile internaționale. Amnesty International a efectuat in investigații în Harkov timp de 14 zile și a ajuns la concluzia că 41 de lovituri cu astfel de bombe au ucis 62 de civili și au rănit peste 196.

Bombele cu fragmentare (cu dispersie) au ca muniție alte zeci de bombe de dimensiuni reduse, care sunt dispersate pe suprafețe mari, cu scopul de a distruge obiecte în mișcare, invizibile de la distanțe mari. Raportul „Oricine poate muri în orice moment” spune că forţele ruse au provocat pagube imense prin bombardarea unor cartiere rezidenţiale din Harkov, încă de la începutul invaziei Ucrainei din 24 februarie.

Doctorii din  Harkov au arătat investigatorilor Amnesty International peleți metalici din bombe de tip 9N210/9N235. Oamenii au murit în curțile lor, printre blocuri sau în locurile de joacă ale copiilor, potrivit raportului Amnesty International.


Atât Rusia, cât și Ucraina sunt semnatare ale Convențiilor de la Geneva, tratate care, ca și regulile dreptului internațional umanitar, sunt pe deplin aplicabile conflictului armat internațional care are loc în prezent în Ucraina.

Regulile războiului

Regulile spun, printre altele, că trebuie luate măsurilor de precauție fezabile pentru a scuti populația civilă de efectele operațiunilor militare și pentru a permite trecerea în siguranță a civililor care fug de lupte – spune raportul citat.

Investigatorii Amnesty International au vizitat locații afectate și au intervievat 160 de persoane, inclusiv victime, supraviețuitori, rude ale victimelor, martori și medici care au tratat răniții. Cercetătorii organizației au colectat și analizat, de asemenea, dovezi materiale din locațiile loviturilor, în special fragmente de muniție care au fost analizate de experți în arme, precum și o serie de materiale de investigație digitală.

Administrația militară din Harkov spune că 606 de civili au fost uciși în regiune de la începutul războiului. Procuratura ucraineană a deschis peste 12.000 de anchete pentru crime de război în toată țara.


Amnesty International a cerut  guvernului rus, printre altele, să se abțină „imediat de la utilizarea munițiilor cu dispersie”, și guvernului ucrainean să nu mai pună în pericol civilii prin operațiuni în cartierele rezidențiale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: