joi

25 aprilie, 2024

22 octombrie, 2021

Premierul Natalia Gavrilița

Guvernul de la Chișinău a declarat vineri stare de urgență din cauza eșuării negocierilor cu Gazprom pentru un nou contract de livrare a gazelor naturale. Dacă va fi aprobată de Parlament, măsura va permite acțiuni în regim de urgență pentru achiziționarea gazelor naturale din surse alternative.

Republica Moldova urmează să instituie starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie – 20 noiembrie), după eșecul negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom și reducerea volumului livrărilor din partea concernului rus, scrie Ziarul de Gardă.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a plecat joi la Moscova pentru a debloca negocierile, dar vineri încă nu există o înțelegere nouă definitivată și nici certitudinea că ea va fi convenită.


Din acest motiv, ministrul Spînu și-a prelungit cu o zi vizita în Federația Rusă, în speranța că se va ajunge totuși la un acord.

„Am decis să achiziționăm gaze naturale din alte surse, dar pentru realizarea unui plan de acțiune este necesar să asigurăm anumite condiții”, a declarat premierul Natalia Gavrilița, care a adăugat că s-a aprobat scoaterea din rezerva de stat a 16.500 tone de păcură, pentru funcționarea Termoelectrica. 

De asemenea, oficialul moldovean a declarat că Energocom, companie de stat, va putea primi bani de la buget pentru a cumpăra gaz la prețul de piață. 

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a anunțat că Parlamentul de la Chișinău va susține demersul de introducere a stării de urgență. Potrivit legii din țara vecină, starea de urgență poate fi declarată la propunerea președintelui sau a Guvernului pentru o perioadă de cel mult 60 de zile.


Republica Moldova a declarat stare de alertă în sectorul energetic pe 13 octombrie. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale în cadrul căreia s-a luat această hotărâre, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat atunci că „starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu”. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: