Peste 87% dintre alegătorii prezenți la referendumul organizat duminică la Chișinău s-au pronunțat în favoarea revocării primarului Dorin Chirtoacă, însă rezultatul scrutinului nu a fost validat, ca urmare a prezenței scăzute la urne, de doar 17,54%.
Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău și citate de Agerpres, după numărarea voturilor din toate cele 307 secții de votare, la scrutin s-au prezentat 107.577 alegători.
Dintre aceștia, pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului au votat 93.720 de persoane (87,12%), iar împotrivă au votat 13.857 de alegători (12,88%).
Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul de alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.
Referendumul, care este o premieră pentru Republica Moldova, a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și a fost susținut de alte două formațiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniștilor și Partidul Nostru.
Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision – 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat.
Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.
Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în calitate de independent.
Andrei Năstase: Plahotniuc a preluat Primăria fără alegeri
Cine a câștigat de pe urma referendumului eșuat de la Chișinău? Andrei Năstase, unul dintre liderii opoziției din Republica Moldova, scrie pe Facebook:
Practic, prin acest referendum, socialiștii – în fața cetățenilor Capitalei – au „legalizat” și „legitimat” transferul primăriei Chișinăului în mâna așa-zișilor democrați, fără alegeri, ilegitim, imoral și profund nedemocratic.
În acest fel, președintele Dodon, fost lider al socialiștilor, și-a plătit datoria pe care o avea la Plahotniuc din campania electorală, când a beneficiat de sprijinul masiv al trustului de presă al președintelui așa-zișilor democrați, de resursele sale administrative și financiare.
Marea vânzoleală la care am asistat în ultimele săptămâni e doar un zgomot de fond cât să acopere adevărata miză, anume aducerea în fruntea Primăriei Generale a unei persoane care nu a fost votată de nimeni și care n-are nici o legitimitate în această funcție.
Problema de fond nu este demiterea lui Chirtoacă, suspendat, arestat, închis, eliberat etc, ci organizarea de alegeri locale anticipate, așa cum se face într-un stat care respectă minime norme democratice.
Pe lângă aportul lui Dodon la legitimarea trecerii Primăriei Generale de la PL la PD, nu trebuie uitat însuși Chirtoacă, care refuzând să-și dea demisia și să meargă în instanță pentru a-și demonstra nevinovăția, a creat condițiile necesare pentru blocarea anticipatelor, împingând Primăria Generală în brațele lui Plahotniuc.
De ce are nevoie PD-ul să controleze Chișinăul? Pentru bani și pentru voturi. Resursele Capitalei, banii, rețelele, oamenii, instituțiile, oportunitățile de afaceri, etc sunt mari pentru o țară mică cum e Moldova.
Aceste resurse devin cu atât mai importante cu cât 2018 va fi an electoral, iar Chișinăul votează în general cu partide pro-europene, detaliu care neliniștește tandemul Plahotniuc-Dodon.