miercuri

24 aprilie, 2024

13 aprilie, 2014

Guvernul de la Chişinău speră că Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova dacă Rusia va întrerupe tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei, declară ministrului moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr (foto), citat de Radio Liberty.

“Sperăm că lucrurile nu vor merge atât de departe, dar, dacă se va ajunge la oprirea gazelor, sperăm că partenerii din cadrul UE ne vor ajuta”, a spus Valeriu Lazăr.

Potrivit ministrului moldovean al Economiei, Republica Moldova ar putea primi gaze din România sau din zăcăminte de pe teritoriul Ucrainei.


Uniunea Europeană a îndemnat Rusia să respecte angajamentele privind furnizarea gazelor. “Uniunea Europeană este un client bun. Achiziţionează 70% din exporturile ruse de energie”, a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles, citat de Mediafax.

“Aşteptăm ca furnizorii să respecte angajamentele şi este în interesul tuturor ca energia să nu fie utilizată ca instrument politic”, a subliniat oficialul CE.

Scrisorii lui Vladimir Putin i se răspunde cu o scrisoare a lui Jose Manuel Barroso

Preşedintele Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrarea gazelor spre ţările europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru că acesta depinde de Kiev. “Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a anunţat Vladimir Putin.

Preşedintele Rusiei a trimis joi liderilor din 18 ţări, inclusiv celor din România şi Republica Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene. “Grupul rus Gazprom va fi nevoit să treacă la plata în avans pentru livrările de gaze destinate Ucrainei, iar, în cazul în care condiţiile de plată nu vor fi respectate, livrările de gaze pot fi oprite sau limitate”, anunţa Vladimir Putin în scrisoarea trimisă liderilor din România, Republica Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franţa, Germania, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria şi Italia.


Avertismentul Rusiei cu privire la întreruperea livrărilor de gaze către Ucraina necesită un răspuns colectiv al statelor membre UE, crede preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

“Scrisoarea trimisă unora dintre noi de preşedintele Federaţiei Ruse (…) pune probleme grave pentru securitatea energetică a Europei”, a subliniat José Manuel Barroso într-o scrisoare trimisă pe 11 aprilie tuturor liderilor europeni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: