marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2017

Premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu (foto), au emis joi o notă prin care cer oficialilor moldoveni să evite deplasările în Federația Rusă.

Decizia vine după ce au fost semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de guvernare din Republica Moldova, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Abuzurile acuzate de Parlament și de guvern au apărut după ce autoritățile din republică au demarat ancheta într-un dosar de spălare de bani, proveniți din Rusia, printr-o bancă moldovenească.


Președintele Igor Dodon contestă această acțiune, afirmă că nu dorește ca relațiile bilaterale să fie afectate și anunță că va pleca la Moscova, săptămâna viitoare.

Agenția de presă Unimedia scrie că președintele Parlamentului și prim-ministrul Republicii Moldova s-au întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, căruia i-au înmânat o notă în care este descris modul în care demnitarii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

În notă este descris „modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate. Solicitările au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor moldoveni”, se mai scrie în comunicatul emis de Parlament.

Potrivit comunicatului, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională a luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reținuți oficiali ai băncii amintite, iar judecători și executori au fost puși sub învinuire, unii dintre ei fiind trimiși deja în judecată.


Abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federația Rusă pentru a obține informații privind proveniența sumei de bani menționată, date esențiale pentru probarea întregului adevăr din acest caz. Menționăm că ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi și tentativa de corupere a unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

O altă îngrijorare exprimată este legată de lipsa totală de cooperare a instituțiilor de drept din Federația Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum și refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. Au fost încălcate în acest sens mai multe acorduri bilaterale, dar și acorduri internaționale la care Federația Rusă este parte.

Nota solicită o intervenție imediată pentru stoparea abuzurilor. De asemenea, ambasadorul rus a fost anunțat că până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

În ultimele luni, cel puțin 25 de oficiali moldoveni au fost opriți și tratați abuziv la intrarea în Federația Rusă. Printre aceștia, scrie Unimedia, s-au numărat şeful CNA, Viorel Chetraru, fostul şef interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, deputatul Violeta Ivanov și viceministrul de Interne, Oleg Babin.

Igor Dodon ignoră solicitarea

Președintele țării, Igor Dodon se arată deranjat de decizia luată joi de președintele Parlamentului Andrian Candu și de premierul Pavel Filip.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Precizez de la început că nu cunosc detalii despre cazurile menționate de cei de la guvern și Parlament, dar din ce au comunicat public pot să trag concluzia că decizia lor de a le interzice oficialilor statului să meargă în Federația Rusă este una deplasată. E posibil să fi fost anumite disfuncționalități, așa cum avem și noi la frontier, dar asta nu justifică o decizie care riscă să blocheze bunele relații pe care am început să le construim cu Federația Rusă”, a scris Igor Dodon pe pagina s-a de Facebook.

„Eu voi continua să merg la Moscova și să promovez interesele țării noastre, să muncesc pentru consolidarea parteneriatului strategic pe care îl avem cu Federația Rusă. Vă informez și despre faptul că o vizită de lucru în acest context va avea loc chiar săptămâna viitoare, în perioada 17-18 martie”, a mai scris Igor Dodon.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: