vineri

29 martie, 2024

4 februarie, 2016

forumul civicForumul Civic, format din reprezentanții ai societății civile, ai protestatarilor, partidelor extraparlamentare și de opoziție, au prezentat joi o rezoluție pe care o vor înainta guvernării, în vederea îndeplinirii revendicărilor conținute în document în termen de 30 de zile.

Potrivit acestora, acest set de condiții sunt înaintate în vederea pregătirii pentru desfășurarea unui scrutin parlamentar anticipat într-un cadru „democratic și echitabil”.

„Legitimitatea și credibilitatea celor care conduc în prezent instituțiile statului sunt profund deteriorate. Partidele politice de la guvernare nu și-au onorat angajamentele față de cetățeni. Statul și instituțiile sale au devenit nefuncționale în raport cu cetățenii, cenzura și manipularea din mass-media a atins cote maxime, anchetarea în cazul sustragerii a peste un miliard de dolari din averea statului supranumit ‘Furtul Secolului’ a rămas fără finalitate, degradarea sectorului bancar continuă, întreprinderile de stat sunt exploatate în scopuri personale și de partid, cinismul și lipsa de respect față de propriii cetățeni au luat proporții inimaginabile”, se arată într-o declarație a Forumului Civic.


În aceste condiții, reprezentanții societății civile își rezervă dreptul de a protesta în continuare, pentru a pune presiune pe actuala guvernare pentru îndeplinirea lor.

 „În cazul în care nu vor îndeplini aceste revendicări, guvernanții trebuie să își asume toate consecințele. Având în vedere tensiunea maximă din societate, guvernarea prin inacțiuni nu va face altceva decât să provoace societatea la proteste dure”, au anunțat reprezentanții Forumului Civic.

Setul de revendicări al Forumului Civic:

1. Modificarea cadrului legislativ în domeniul sistemului bancar și a Codului Penal în vederea eliminării riscurilor de fraudare în continuare a băncilor și a stopării spălării de bani, cu accent pe:

  • Sporirea independenței BNM și anularea posibilității instanțelor de judecată și a Ministerului Justiției să blocheze deciziile BNM și CNFP;
  • Interzicerea oricăror interacțiuni între bănci și companii offshore (de-offshorizarea sectorului bancar);
  • Asigurarea transparenței acționarilor finali;
  • Certificarea corespunzătoare «fit-and-proper» (standarde minime de integritate, transparență, competență și stare financiară a acționarilor și managerilor de bănci);
  • Finalizarea auditului la cele trei bănci aflate în supravegherea specială Băncii Naționale.

 2. Selectarea guvernatorului și a viceguvernatorilor BNM în cadrul unui concurs jurizat internațional. În comisia de selectare să fie invitați guvernatori sau viceguvernatori ai băncilor centrale din UE.

3. Adoptarea cadrului legislativ pentru avansarea reformelor în domeniul justiției și combaterii corupției, în special prin:

  • Adoptarea proiectelor de legi cu privire la Comisia Națională de Integritate, privind declararea averii și intereselor personale și proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în versiunea propusă Guvernului de Ministerul Justiției la ședința din 16 iunie 2015
  • Modificarea legislaţiei pentru a asigura numirea şi promovarea în funcție de judecători a persoanelor asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție și lipsă de integritate, pe principiu meritocrației.

4. Consolidarea instituțiilor de drept, de reglementare și control prin:

  • Demisia Procurorului General;
  • Revocarea de către Parlament a conducerii CNA;
  • Selectarea viitoarei conduceri a Procuraturii Generale, a CNA şi a Procurorului-şef Anticorupţie, selectarea viitoarei conduceri CNA, procurorului general și procuror șef anticorupție de către o comisie în care majoritatea să o reprezinte experți neafiliați politic și cu autoritate în domeniu;
  • Numirea neîntârziată de către guvern în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a candidatului identificat deja în baza concursului organizat în anul 2015;
  • Inițierea auditului internațional al organelor de administrație a CNPF, Consiliul Concurenței, ANRE;
  • Demiterea in corpore a membrilor CCA și numirea unei noi componențe prin concurs transparent administrat de o comisie formată de experți neafiliați politic cu autoritate în domeniu;
  • Numirea membrilor cec în baza unui concurs transparent administrat de o comisie formată de experți neafiliați politic cu autoritate în domeniu.

5. Revizuirea legislaţiei cu privire la partidele politice în vederea aducerii acesteia în conformitate cu standardele europene prin:

  • Eliminarea barierelor de ordin numeric la înregistrarea formaţiunilor politice. Revenirea la setul de condiţii pentru înregistrarea partidelor existent până la modificările din 1998 (300 membri);
  • Revizuirea normelor legale referitoare la finanţarea partidelor politice, în vederea asigurării finanţării echitabile de la buget;

6. Limitarea concentrării proprietății mass-media prin:

  • Modificarea Codului Audiovizualului cu prevederi care ar reduce numărul de licențe pe care le poate deține o persoană juridică la cel mult două;
  • Introducerea unor restricții referitoare la cotele de piață deținute de beneficiarii licențelor de emisie (interdicția de a deține și/sau a avea acțiuni în mai mult de o companie audiovizuală cu acoperire națională),
  • Eliminarea concurenței neloiale pe piața publicității, aplicarea mecanismelor legale de control a formării prețurilor și a asigurării accesului liber la serviciile de publicitate la TV și radio.

7. Identificarea soluției pentru alegerea următorului Președinte de către întreg poporul. Adoptarea cadrului legal, pentru desfășurarea unui scrutin parlamentar anticipat și alegerilor prezidențiale de către tot poporul concomitent nu mai târziu de toamna 2016.

8. Încetarea persecuțiilor, inclusiv a urmăririi penale a protestatarilor și  eliberarea imediată a deținuților politici din grupul Petrenco.

9. Neadmiterea impedimentelor în calea creării noilor formaţiuni politice, a colectării semnăturilor pentru organizarea referendumului. Înregistrarea neîntârziată a Partidului Politic ,,Platforma Demnitate și Adevăr”. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: