sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 noiembrie, 2021

Marija Pejcinovic Buric, secretar general al Consiliului Europei, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Republica Moldova va apela la experți externi pentru evaluarea procurorilor și judecătorilor, a anunțat președintele Maia Sandu, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, care s-a aflat într-o vizită la Chişinău.

Guvernul de la Chișinău se bazează în special pe sprijinul Consiliului Europei în procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor şi procurorilor, care va începe în anul 2022.

Deocamdată, autoritățile de la Chișinău pregătesc evaluarea performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.


Din comisia de evaluare va face parte expertul internaţional anticorupţie Drago Kos, propus de președintele Maia Sandu. Acesta este preşedintele Grupului de lucru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) și copreşedinte al MENA – OECD Business Integrity Network, membru al Comitetului consultativ internaţional anticorupţie (IACAB) şi al Comitetului de monitorizare a corupţiei pentru apărare (NAKO).

Între 2011 şi 2015, Drago Kos a fost comisar internaţional şi preşedinte al Comitetului mixt independent de monitorizare şi evaluare a corupţiei (MEC) din Afganistan.

În perioada 2003-2011, Kos a deţinut funcţia de preşedinte al Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei.

În aceeaşi comisie, Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova a desemnat-o luni pe Mariana Alexandru, fost procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România.


Procedura de evaluare a activității procurorului general Alexandr Stoianoglu a fost declanșată 4a 4 noiembrie,la solicitarea Maiei Sandu.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo este suspendat din funcție, după ce el a fost acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă şi fals în declaraţii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conform informaţiilor obţinute de Ziarul de Gardă, citat de Agerpres, Stoianoglo, un apropiat al fostului preşedinte socialist prorus Igor Dodon, este acuzat de de infracțiuni pe care le-ar fi comis în timpul mandatului de procuror general, dar și anterior, când a fost deputat.

Ministrul moldovean al Justiției, Sergiu Litvinenco, declara recent că pentru o reformă reală în domeniu este nevoie, printre altele, de „curățarea” sistemului de judecători și procurori prin adoptarea legii privind evaluarea externă și extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: