miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2021

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în discursul său de miercuri de la Adunarea Generală ONU, că „escrocii ne-au folosit ca țară de tranzit pentru a spăla bani prin instituțiile noastre înainte de a-i depune în străinătate”.

Maia Sandu a cerut și retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse din Transnistria.

”Reguli internaționale pentru recuperarea activelor ar face dreptate statelor mai slabe”


„Escrocii ne-au folosit ca țară de tranzit pentru a spăla bani prin instituțiile noastre înainte de a-i depune în străinătate. Am reușit să dărâmăm aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastră principală este să ne consolidăm justiția și sistemele de aplicare a legii. Ne-am angajat să facem acest lucru, însă rezolvarea unui capăt al problemei nu face ca problema să dispară.

Un sistem, în care infractorii extrag bogăție și active din țări cu instituții slabe, stochează acest capital în off-shore-uri și apoi își găsesc un refugiu sigur în alte state este și nedurabil, și nedrept. Elaborarea unor reguli internaționale care să asigure recuperarea activelor ar putea aduce mai multă echitate pe scena globală și ar face dreptate statelor mai slabe”, a spus Maia Sandu la New York, citată de tv8.md.

Maia Sandu a mai precizat că este indispensabilă unirea eforturilor în vederea combaterii spălării banilor și investigării fluxurilor financiare ilicite.

„Să folosim mai bine instrumentele de confiscare a activelor și să lucrăm împreună pentru a suprima criminalitatea organizată. Amploarea acestei provocări este atât de mare, încât avem nevoie de implicarea serioasă a tuturor actorilor internaționali și naționali. Avem nevoie de un răspuns colectiv eficient pentru a proteja democrația”, a mai menționat președinta Republicii Moldova, de la tribuna ONU.

„Forțele ruse trebuie să se retragă, muniția de la Cobasna trebuie îndepărtată”


Maia Sandu a reiterat poziția Republicii Moldova referitor la „retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse”.

„În spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers”, a spus Maia Sandu.

Președinta a subliniat că Republica Moldova este un stat angajat pentru pace și că rămâne ferm dedicat identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană. Soluție bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.

„De asemenea, vom continua să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană – o problemă urgentă pentru țara mea”, a mai precizat Sandu.

Aprecieri transmise de Joe Biden

Aflată la New York cu prilejul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, despre provocările cu care se confruntă țara și regiunea.

În discursul rostit la ONU, președintele Joe Biden a lăudat Republica Moldova  pentru alegerea făcută de a lupta pentru democrație și a combate corupția.

”Adevărul este că lumea democratică este peste tot. Trăieşte în activişti anticorupţie, apărători ai drepturilor omului, jurnalişti, luptători pentru pace. (…) Trăieşte în mândrii moldoveni care au obținut o victorie răsunătoare a forțelor democratice, oferind un mandat puternic de a lupta împotriva corupției politice și pentru a construi o economie mai incluzivă”, a afirmat Joe Biden.

Realizările noastre se văd și la New York, a menționat în discursul rostit la ONU Maia Sandu, care i-a mulțumit liderului de la Casa Albă pentru aprecierea alegerii pe care cetățenii moldoveni au făcut-o de a lupta pentru democrație, a combate corupția și a dezvolta o economie mai incluzivă.

Depozitul de armament de la Cobasna – 20.000 de tone de arme și muniții

După alegerea în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă din Transnistria muniţiile şi trupele din cadrul Grupului Operativ (GOTR), creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, iar misiunea de pacificare trebuie transformată în una civilă sub egida OSCE.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia.

Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.

Un fost ministru al Apărării din Republica Moldova, generalul Vitalie Marinuţa, atrăgea atenţia, în 2015, asupa pericolului pe care îl reprezintă acest depozit pentru siguranţa întregii regiuni, precizând că muniţia ar putea fi folosită şi în scopuri teroriste.

În cazul în care depozitul ar exploda, susţinea Marinuţa, puterea deflagraţiei ar fi echivalentă cu cea a unei bombe atomice de 10 tone.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: