cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Republica Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste iarnă

12 noiembrie, 2022

Republica Moldova va avea nevoie de încă 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste această iarnă, în contextul penuriei acute de energie, a declarat vineri ministrul de externe, Nicu Popescu, pentru AFP.

Mica și săraca fostă republică sovietică, situată între România, Ucraina și Rusia, a rămas fără energie în ultimele săptămâni, deoarece Rusia, care furnizează aproape tot gazul Moldovei, și-a redus livrările, notează jurnaliștii străini.

Livrările de electricitate din Ucraina au scăzut la rândul lor, din cauza atacurilor ruse asupra centralelor electrice, parte a războiului început la Moscova în februarie.


„Situația noastră este foarte, foarte dificilă”, a spus ministrul de externe Nicu Popescu, în marja Forumului pentru Pace de la Paris, un eveniment anual despre guvernanța globală.

„Țara noastră este amenințată din punct de vedere militar, dar și din punct de vedere energetic și economic”, a spus el, adăugând că Moldova, care are o populație de 2,6 milioane de locuitori, caută surse alternative de energie.

„Situația va deveni și mai dificilă în această iarnă”, a spus Popescu. Dar el a adăugat: „Vom continua să ne descurcăm”.

Dacă i s-ar pune la dispoziție 1,1 miliarde de euro, Moldova ar putea supraviețui până în aprilie, a spus el.


Declarațiile au fost făcute la o zi după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un ajutor financiar de 250 de milioane de euro pentru Moldova, pentru a o ajuta să facă față crizei energetice.

„Solidaritatea europeană cu Moldova este de nezdruncinat”, a declarat von der Leyen, într-o conferință de presă de la Chișinău.

Conform pachetului, Moldova urmează să primească din ianuarie 100 de milioane de euro sub formă de granturi și 100 de milioane de euro împrumuturi pentru a o ajuta să „își satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaze”.

Moldova a solicitat oficial aderarea la Uniunea Europeană imediat după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: