duminică

14 iulie, 2024

18 noiembrie, 2023

Recep Tayip Erdogan s-a întâlnit vineri la Berlin cu preşedintele Frank Walter Steinmeier, un moment mai mult protocolar, scrie presa internațională, după care a discutat subiectele sensibile cu cancelarul Olaf Scholz.

Cancelarul a reafirmat sprijinul Germaniei pentru Israel și a repetat mesajul pe care-l transmit toți oficialii de la Berlin: „Dreptul Israelului de a exista este irefutabil pentru noi”.

Președintele Erdogan a reluat acuzațiile la adresa Israelului considerate revoltătoare de liderii occidentali și a subliniat că, spre deosebire de Germania și alte state, turcii nu au fost implicați în Holocaust, așa încât nu au niciun sentiment de vinovăție și pot vorbi liber despre genocidul din Gaza și lipsa de legitimitate a statului evreu.


Aceasta a fost prima vizită a lui Erdogan la Berlin, după 2020.

Liderul turc a repus în discuție legitimitatea statului Israel

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a subliniat vineri ”dreptul la existenţă al Israelului”, în timpul întrevederii avute la Berlin cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care recent a părut să repună în discuţie legitimitatea statului evreu, scrie AFP, citată de Agerpres.

Steinmeier a evidenţiat dreptul la existenţă al Israelului şi dreptul acestui stat de a se apăra după atacul mortal din 7 octombrie comis de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, soldat cu 1.200 de morţi, în mare majoritate civili. În riposta israeliană asupra poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza şi-au pierdut viaţa peste 16.000 de persoane, conform ultimelor date ale Ministerului Sănătăţii din enclava palestiniană.

De partea sa, Erdogan a spus, în timpul întrevederii cu Steinmeier, că ”atacurile Israelului trebuie să se oprească” şi a făcut apel la o încetare a focului imediată în Fâşia Gaza.

Replici acide la întâlnirea cu cancelarul Scholz. Erdogan a numit din nou Hamasul drept o „organizație de eliberare”


”Domnule preşedinte, nu este niciun secret faptul că avem opinii foarte diferite despre conflict”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea cinei cu Erdogan,. ”Tocmai de aceea, discuţiile noastre sunt importante, în special în momente dificile avem nevoie de un dialog direct între noi”, a adăugat şeful executivului german.

El a reafirmat sprijinul Berlinului pentru Israel. ”Dreptul Israelului de a exista este irefutabil pentru noi. Nu este loc pentru antisemitism în ţara noastră, indiferent dacă este motivat politic sau religios, dacă vine de la dreapta sau de la stânga, dacă a crescut aici de secole sau vine în ţară din afară”, a accentuat Olaf Scholz.

Acesta a spus, de asemenea, că se opune oricărei persoane care vrea să le nege musulmanilor locul în Germania.

De partea sa, Erdogan a numit mişcarea islamistă palestiniană Hamas drept ”organizaţie de eliberare”, a acuzat Israelul de ”genocid” în Fâşia Gaza şi a pus sub semnul întrebării însuşi dreptul statului evreu de a exista, așa cum a mai făcut-o.

Şeful statului turc a afirmat că ”a ucide copii nu este în Tora”, cu referire la civilii care au murit în bombardamentele efectuate de armata israeliană în Fâşia Gaza în ultimele săptămâni.

„Ne aflăm într-o psihologie a vinovăției, aici”

Liderul turc a profitat de ocazie pentru a-i reproșa cancelarului german Olaf Scholz că susține Israelul doar pentru că Germania se simte vinovată din cauza istoriei sale legate de Holocaust, scrie Politico.

„Din moment ce ne aflăm într-un fel de psihologie a vinovăției aici, nu puteți judeca în acest fel. Noi nu avem nicio datorie față de Israel. Dacă ar fi așa, atunci poate că nu am putea vorbi atât de ușor. Nici nu am trecut prin istoria Holocaustului…”, a declarat președintele turc prin intermediul unui traducător oficial german.

Erdoğan a adăugat că țara sa are obligația morală de a exprima critici la adresa acțiunilor Israelului: „Dacă nu ne ridicăm vocea, dacă nu facem nimic, cum vom plăti prețul în istorie când se va privi înapoi?”.

Întrebat despre o potențială blocare germană a vânzării a 40 de avioane Eurofighter către Turcia, Erdoğan a adoptat un ton sfidător – spunând că „sunt multe țări care produc avioane de luptă, nu doar Germania” – pentru ca apoi să îl atace pe jurnalistul care l-a întrebat pe Scholz despre o astfel de potențială interdicție a exporturilor.

„În calitate de reprezentanți ai presei, nu ar trebui să ne amenințați cu asta”, a spus Erdoğan. „Puneți-ne întrebări care sunt conștiincioase, care sunt umane și la care putem apoi să dăm răspunsuri adecvate”.

Scholz nu a răspuns dacă va interzice exportul de arme către Turcia a avionului Eurofighter, care a fost dezvoltat în comun de Germania, Franța, Marea Britanie și Italia.

Erdogan nu a repetat cele mai grave declarații făcute în ultimul timp la adresa Israelului

Politico remarcă totuși că Erdoğan s-a fi abținut de la repetarea unora dintre cele mai șocante remarci recente ale sale, cum ar fi numirea Israelului „stat al terorii” și acuzarea acestuia de îmbrățișare a „fascismului”.

În schimb, el și-a exprimat dorința de a contribui la încheierea războiului din Orientul Mijlociu, spunând că este necesar să „salvăm zona din această situație dificilă, din acest foc”.

CancelarulScholz a încercat, de asemenea, să detensioneze conferința, spunându-i liderului turc că „nu este un secret că avem perspective foarte diferite asupra conflictului – de aceea conversațiile noastre sunt importante. Mai ales în momentele dificile, trebuie să vorbim direct unul cu celălalt.”

Scholz a recunoscut că Israelul trebuie „să folosească orice oportunitate pentru a reduce numărul victimelor civile și să țină cont de acest lucru în tot ceea ce face”. De asemenea, el a aprobat pauzele umanitare pentru a permite eliberarea ostaticilor sau furnizarea de ajutor umanitar – subliniind în același timp că acest lucru „nu schimbă faptul că este necesar să se facă posibilă autoapărarea Israelului și să nu o punem sub semnul întrebării”.

Cancelarul german Scholz a criticat sâmbătă politica de colonizare a Israelului în Cisiordania ocupată

A doua zi după întâlnirea cu Erdogan, cancelarul german Olaf Scholz a criticat politica de colonizare a Israelului în Cisiordania ocupată şi a repetat apelurile pentru o soluţie cu două state pentru Israel şi palestinieni.

”Nu vrem noi aşezări în Cisiordania, nicio violenţă din partea coloniştilor împotriva palestinienilor din Cisiordania”, a spus Scholz în timpul unei vizite la Nuthetal, din landul Brandenburg, citat de Reuters.

Cel mai bun rezultat pentru israelieni şi palestinieni rămâne soluţia celor două state, a spus el.

”Dacă unii din politica israeliană se îndepărtează de asta, nu îi vom sprijini”, a mai spus Scholz.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Kurzii luptă pentru libertate sau sunt teroriști ? Cine a transformat Sfânta Sofia in moschee , apropo de război religios ?
    In niciun caz domnul Erdogan nu are atuul moral să critice Israel și lumea creștină.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Kurzii luptă pentru libertate sau sunt teroriști ? Cine a transformat Sfânta Sofia in moschee , apropo de război religios ?
    In niciun caz domnul Erdogan nu are atuul moral să critice Israel și lumea creștină.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: