fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Remunerarea muncii private: relația cu PIB-ul și cu salariile ”de la stat”. De ce e România codașă și aici

de Marin Pana 29.3.2015

salariiGuvernul a anunțat săptămâna trecută că lucrează la un nou sistem de salarizare pentru angajații de ”la stat”, astfel că e un bun prilej pentru a ne arunca o privire atât asupra relației dintre remunerarea în sectorul privat față de cel public, cât și asupra relației dintre PIB și aceste feluri de salarii.

Recalcularea Produsului Intern Brut trimestrial începând cu anul 1995 prin metoda veniturilor în baza normelor europene ESA 2010 a permis evidențierea pe o bază unitară a evoluțiilor salariale din România în ultimii 20 de ani. Componentele pe care le-am selectat sunt remunerarea salariaților (volum brut, inclusiv cotizațiile sociale) și ponderea celor lucrează la stat în totalul remunerării.

Se poate observa cum remunerarea salariaților a variat semnificativ în România din anul 1995 încoace, maximul fiind atins în anul 2001, singurul în care a fost depășit pragul de 40%. În ultimii doi ani, partea care a revenit în contrapartidă pentru munca depusă la nivel național a atins un minim de 31,5% din PIB, valoare foarte redusă din perspectiva practicii internaționale.

Precizăm că remunerarea salariaților este definită drept compensarea totală, în numerar sau în natură, plătibilă de către angajator către un angajat în schimbul muncii depuse de acesta din urmă. Ea include contribuțiile sociale plătite de către angajator.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala

Pentru referință, trebuie menționat că media remunerării salariaților în PIB la nivelul UE 28 era în anul 2013 de circa 48%. Dintre statele din regiunea noastră cel mai redus procentaj, înregistrat în Polonia, era de 37%, în timp ce Ungaria, Cehia și Bulgaria treceau toate ștacheta de 40%. În marile economii ale UE, precum Franța, Marea Britanie și Germania se înregistrau valori de peste 50%, singura care se afla în zona de 40% fiind Italia.

În cadrul remunerării totale, ponderea celor care lucrează în administrația publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public, învățământ, sănătate și asistență socială etc. a atins un minim de 12,9% în anul 1996. Ca pondere în PIB, anul de minim a fost anul 1997, când procentajul aferent salarizării la stat a coborât la doar 4,8%.

De remarcat că valorile minime pentru remunerarea salariaților au fost atinse în anii de criză 1997 (32,2% din PIB), 1999 (34,2% din PIB) și anii de ieșire din criză 2012 (32,7% din PIB) și 2013-2014 (fiecare cu câte 31,5% din PIB). Ceea ce arată pe umerii cui a apăsat criza și cine (nu) a beneficiat de ieșirea din situația economică dificilă.

Există, însă, o diferență fundamentală între 1997 și ceilalți ani amintiți. În primul caz, salariații de la stat au suferit cot la cot cu ceilalți, adică proporțional și de unde nu a fost nu li s-a dat. În schimb, în toate celelalte cazuri, ponderea salariilor la stat în totalul remunerării a fost undeva în jur de 22% și ponderea în PIB a trecut de șapte procente. Adică rezonabilă în raport cu situația economică și cu încasările bugetare.

tabel 2Problema a fost în sectorul privat, unde felia primită din tortul bunăstării s-a subțiat sistematic și considerabil până a ajuns sub pragul de avarie de 25%. Care explică, cel puțin în parte, de ce sunt probleme în a găsi forță de muncă, în a plăti datoriile la bănci și, în general în a face oamenii să cupleze la obiective generale de genul reducerii decalajelor de dezvoltare și trecerii la euro.

Dacă ne uităm înapoi la startul perioadei neîntrerupte de creștere economică vedem cum accelerația a fost apăsată exact pe acest segment. Câtă vreme s-a ținut acul la peste și în jur de 30% ( chiar și în vremea exagerărilor salariale de la stat, care erau cât pe-aci să treacă de zece procente din PIB) rezultatele au fost bune.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

De reținut, pentru luare aminte, nivelul maxim de 34,5% a fost atins în anul 2001, în urma unor măsuri care au schimbat masiv politica fiscală. Și mai interesant, atunci s-a ajuns simultan și la maxim pentru muncă și la o scădere până la o valoare rezonabilă ( raportată la PIB) pentru munca la stat, ceea ce a creeat spațiu pentru remunerarea ceva mai spre modelul european a muncii în sectorul privat.

Oarecum paradoxal, datele consemnate din 2012 încoace arată că a cam dispărut (destul de abrupt, conform statisticii oficiale) aplecarea pentru remunerarea muncii depuse. Îndeosebi în sectorul privat, cel care constituie imensa majoritate și dă trendul general în economie. Rămâne să ne mirăm de ce avem un potențial redus de creștere și de ce România nu performează mai bine.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.3.2015

6 comentarii

 1. gelutzu
  30.3.2015, 10:19 am

  RO parca a mers mai bine economic cand salariile de la stat cresteau peste masura …

 2. casandra
  30.3.2015, 2:25 pm

  Nu foloseşte la nimic ostilizarea sectorului privat faţă de sectorul public. Deloc. Poate doar ceva interese private să fie satisfăcute de mistificarea realităţii.

  Ca să vedem bine care este situaţia reală a remunerării muncii în sectorul public din România în comparaţie cu “lumea” ar fi utilă lecturarea unui mic studiu al FMI din anul 2010.

  https://www.imf.org/external/pubs/ft/tnm/2010/tnm1015.pdf

  Datele prezentate spulberă toate tâmpeniile şi minciunile circulate de ani de zile pe la noi referitor la remunerarea în sectorul public, care ar fi mult prea mare ca proporţie în PIB. Adevărul este că sectorul public din România este remunerat similar celor mai sărace ţări din lume. În Europa, sectorul public este remunerat la nivelul a 10% din PIB. Doar în ţările sărace, remunerarea sistemului public reprezintă 7% din PIB! Drept urmare, serviciile publice din acele ţări şi transferurile sunt de toată jalea. Ca la noi.

  La fel de prost este remunerat şi sectorul privat, cu observaţia că cifrele reale din sectorul privat ar putea suferi ajustări importante dată fiind plata “la negru” sau “la gri”.

 3. casandra
  30.3.2015, 3:12 pm

  Ei, rata de administrare din Germania este similară celei din România: 55 de angajaţi bugatari la 1000 locuitori. Dar structura profesională este cu totul alta. Gemrnaia privatizat spitale, creşe, regii municipale. Doar din Berlin s+au desfiinţat 5000 de locuri de muncă de psihopedagoci, logopezi, educatori odată cu privatizarea creşelor. Familiile sunt susţinute prin prestaţii sociale pentru a plăti servicii private de îngrijire a copiilor mici. A scăzut ponderea salarilor sectorului public, dar a crescut ponderea rpestaţiilro sociale în PIB. Noi vrem să scadă toate!
  De asemenea, numărul militarilor in Germania (bine remuneraţi oriunde în lume în raport cu media), dat fiind aportul la apărare al SUA, este de 185.000. Comparabil cu România, unde militarii (MApN şi Jandarmerie) este tot cam acolo, poate ceva mai mult chiar.

 4. casandra
  30.3.2015, 3:13 pm

  Scuze pentru greşeli de editare.

 5. Anca
  2.4.2015, 6:20 pm

  Una din problemele coruptiei sunt salariile mici in sectorul de stat. Este absolut imposibil sa avem ministri platiti cu 1500 Euro, sa vrem sa fie etici, cu principii morale, inteligenti si cu know-how, sa isi asume responsabilitatea si sa-i platim mai putin decat un CEO la o firma de 200 de angajati. Nu vom putea atrage niciodata oameni de valoare in sectorul public daca nu ii si platim bine. Care ar fi motivatia pentru care ar lucra la stat si nu in sectorul privat? Poate pentru CV…nu prea tine…Evident, cresterea salariilor la un nivel decent ar trebui facuta concomitent cu reducerea de personal la stat si informatizarea sistemului. Complicat…Este nevoie de curaj si viziune. Nu mai vorbesc de medici, profesori. Toti cauta alte cai de castig, unanim acceptate in societatea noastra. Complicat, dar cu vointa politica si cu competenta se poate face.

Lăsați un comentariu


Stiri

Electricitatea se scumpește în urma investiţiilor făcute cu fonduri europene puține – Corina Popescu, Electrica

Adrian N Ionescu

De atragerea de fonduri depinde cât de mult din costul investiţiilor energetice se va duce în creşterea preţurilor, potrivit Corinei Popescu (foto), directorul general (CEO)… Mai mult

Just Business

VIDEO Dan Cîmpean (CERT-RO): Avem un deficit de 2.200 specialiști cyber – și el crește în timp ce vorbim

Redacţia

 Provocare deja majoră în digitalizare este că avem deja un deficit de 2.200 specialiști cyber și deficitul crește în timp ce vorbim. „Este o… Mai mult

Stiri

Numiri făcute de primarul general, atacate în contencios de prefectul Capitalei

Vladimir Ionescu

Numirile consilierilor locali pe funcții de director făcute prin detașare de primarul general Nicușor Dan au fost contestate de prefectul Capitalei, Alin Stoica, în contencios… Mai mult

Stiri

A treia mare listare la Bursă din 2021: One United Properties, oferta publică de acțiuni de 275 mil. lei

Adrian N Ionescu

A treia mare listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din 2021 va avea loc după oferta publică iniţială (IPO) de vânzare a acţiunilor noi… Mai mult

Stiri

Volumul tranzacțiilor digitale se va tripla până în 2030, viitorul plăților este fără numerar – raport PwC

Victor Bratu

Volumul tranzacțiilor digitale (plăți fără numerar) la nivel global aproape se va dubla până în 2025, față de nivelul din 2020, ajungând la 1,9 trilioane… Mai mult

Stiri

Conducerea interimară de la TVR a fost numită nelegal – CCR a admis contestația PSD

Vladimir Ionescu

Conducerile interimare de la Televiziunea Română și Radioul Român au fost numite nelegal, a decis joi CCR, cu unanimitate de voturi. CCR precizează, într-un comunicat,… Mai mult

Stiri

CCR încearcă să explice de ce dreptul european nu primează în fața Constituției

Vladimir Ionescu

Dreptul european nu primează față de legea fundamentală a României, Constituția, ci doar față de legislația internă infraconstituțională, adică doar față de legile interne mai… Mai mult