fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

La obiect

Aprilie 2020 – Inflația anuală a coborât la 2,68%. Ieftinirea combustibililor a înjumătățit avansul general al prețurilor

Creşterea preţurilor de consum în luna aprilie 2020 a fost de +0,26%, potrivit datelor publicate de INS, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu… Mai mult

13.05.2020

Legea salarizării – proiect: Clasele de salarizare și și schimbarea filosofiei pentru bugetari

de Vladimir Ionescu 27.3.2015

salarii-statGuvernul propune, în noua lege a salarizării, un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare. Sindicatele acuză Executivul de incompetenţă pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.

Demn de menționat : modul si filosofia de salarizare, dar, mai ales, pragurile de venituri pentru bugetari sunt importante pentru economie, dat fiind că guvernul e trend-setter în privința salarizării generale.

Clasele de salarizare și câteva contradicții

Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale:

 • persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei
 • persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat
 • persoanele cu studii medii cu bacalaureat
 • persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier)
 • persoanele cu studii superioare de lungă durată, pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Cifrele au fost susţinute de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, într-o intervenţie la România TV, unde însă liderii confederaţiilor sindicale, aflaţi în studiou, au arătat că, prin acest proiect, Guvernul îşi demonstrează incompetenţa.

Sindicaliștii spun că autorii proiectului nu cunosc standardele ocupaţionale, deoarece includ, de exemplu, profesia de şofer în categoria celor meseriilor necalificate.

Pe de altă parte, în cea mai bine retribuită clasă de salarizare sunt incluși, de exemplu, parlamentarii, indiferent de nivelul de educație școlară.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat recent că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizării urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.

La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.

Precedenta modificare a legii

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, cu un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu.

Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.

Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât până în prezent au fost păstrate salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.

Guvernul Ponta anunță încă din 2013 schimbarea filosofiei de salarizare a bugetarilor

În primăvara anului trecut, într-un interviu acordat Mediafax, ministrul Muncii afirma o nouă Lege a salarizării unitare ar putea fi aplicabilă din 2015.

În 2013, premierul Victor Ponta declara că vrea să modifice Legea salarizării, incluzând în “anvelopa naţională” cheltuieli de personal pentru fiecare instituţie, respectiv primării, consilii judeţene, ministere, dar şi “un salariu minim, probabil de 1.000 de lei, şi un salariu maxim” şi că vrea ca noua Lege a salarizării să intre în vigoare în 2013.

Un document oficial prezentat în iunie 2013 releva că noul sistem de salarizare a bugetarilor va include majorări anuale de salarii, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi, iar salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.3.2015

3 comentarii

 1. Bogdan loan
  27.3.2015, 12:54 pm

  Legea unica de salarizare stimuleaza munca si pregatirea profesionala.
  1)Categorii profesionale:- cu st.superioare,st.postliceale,st.medii,calificati si necalilficati.Aceste categorii profesionale se impart in doua grupe.
  Grupa A.
  Cei din,aparare,interne,externe,justitie si sanatate lucreaxa,-8ore pe zi si 30 de zile pe luna.
  Gtupa B.
  Cei din administratie si invatamant lucreaza-8ore pe zi si 25 de zile pe luna.
  2)Parlamentul stabileste:-a). Valoarea unica a unei ore lucrate, -b)Retinerile.
  -a).-9 lei pe ora pt.cei cu st.superioare,-8 lei pentru cei cu st.postliceale,-7 lei pe ora pt.cei cu st.medii,-6lei pe ora pt.cei calificati si -5 lei pe ora pt.necalificati
  3).Alte drepturi banesti (vechime,grad,functie,…) se stabilesc de comisiile specifice ministerelor
  -b)Retineri 25% din valoarea ce depaseste o mie de lei
  -5%.pt.aparare,
  -5% pt.sanatate
  -5% pt.invatamant
  -5% pt.pensie
  -5% pt.somaj
  3).Valoarea salariului de incadreare va fi formata din,valoarea unei ore lucrate inmultite cu opt ore pe zi inmultite cu nr.de zile lucrate pe luna (30 sau 25 ) la care se adauga celelalte drepturi banesti minus 25% retineri
  Exp.Grupa A).-pt.st.superioara 9x8x30=2160 lei,-pt.st.postliceale=8x8x30=1920 lei, -pt.st.medii=7x8x30=1680 lei,-pt.calificati=6x8x30=1240 lei, -5x8x30=1200 lei
  Grupa B),-st.superioare 9x8x25=,…-st.poestliceale=8x8x25=,..pt.st.medii=7x8x25=,..pt.calificati=6x8x25=,..necalificati=5x8x25=1000 lei.
  Se elimina impozitul legea devine simpla transparenta si nediscriminatorie stimuland munca si invatatura.

 2. cipp
  9.7.2015, 8:14 am

  in optica bucurestiului , in 100 ani de administrare a tarii , atunci cand legea de salarizare a bugetarilor este echitabila , ea nu se aplica . Atunci cand legea salarizarii este o parodie – ea se aplica astfel incat bugetarii prin tot felul de artificii juridice obtin abuziv sporuri salariale (deci nu pot comenta atunci cand le sunt taiate). toate legile de salarizare (si cele de stabilire a datoriilor catre bugete) prezinta un mod de calcul atit de savant incat o persoana cu studii de bacalaureat nu poate verifica modul de stabilire al acestora . Astfel legile tarii sunt tinute deperte de populatie care e aburita cu legi si proceduri complicate pentru a nu vedea ticalosia actului de guvernare . NU SPERATI CA VA EXISTA O LEGE CORECTA SI APLICATA CORECT !

 3. cipp
  9.7.2015, 8:51 am

  LEGEA SALARIZARII UNITARE (CARE NU SE APLICA ) PREVEDE
  SALAR MINIM 1000 LEI SALAR MAXIM EXISTENT 22000 1 : 22
  IN LEGE SE PREVEDEA 1:15 ! LA ABUZURI S-A DEPASIT PLANUL !

  NOUA LEGE A SALARIZARII BUGETARILOR :
  MINIM 1200 MAXIM 22000 1:18

  DECI AMARITII PRIMESC TEORETIC 200 LEI CARE BINEINTELES CA LI SE LUNGESTE PE PARCURSUL A DOI-TREI ANI, LI SE PROMIT TICHETE DE VACANTA SI AL 13 SALAR ( CASA POATA FANTAZA DESPRE VACANTE SI RATE BANCARE ) IN TIMP CE DEMNITARII ( CARE O DUC F F GREU ) PRIMESC DINTR-O DATA 100% MAJORARE LA UN SALAR GRAS SI NEMERITAT! ASTA A FACUT BUCURESTIUL , LEGILE TARII REFLECTA MODUL LOR TICALOS DE A GUVERNA!

Lăsați un comentariu


Stiri

China adoptă o lege a securității naționale din Hong Kong: conceptul ”o țară – două sisteme” se dezintegrează

Razvan Diaconu

Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea ce va fi impusă în Hong Kong și va introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului.… Mai mult

Europa

Germania acuză Rusia că i-a spart e-mailul Angelei Merkel. Ambasadorul rus, convocat la MAE german pentru explicații

Iulian Soare

Ministerul de Externe german l-a convocat joi pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicaţii cu privire la un atac cibernetic care a vizat în… Mai mult

Europa

Zona euro: Industria dă semne de revenire, dar managerii din servicii sunt pesimiști

Alexandra Pele

Încrederea managerilor europeni a înregistrat o creștere în mai însă investitorii se așteptau la ceva mai mult optimism. Indicatorul de referință a urcat la 67,5,… Mai mult

Europa

PIB-ul SUA a scăzut cu 5% în primul trimestru

Alexandra Pele

Economia SUA a înregistrat o contracție de 5% în primul trimestru din 2020, față de 4,8% estimarea anterioară, potrivit datelor revizuite vineri de guvernul american,… Mai mult

Stiri

Moody’s a coborât ratingul Renault la “Ba2” cu perspectivă negativă

Adrian N Ionescu

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a coborât, joi, cu o treaptă ratingul atribuit constructorului auto francez Renault SA, de la “Ba1” până la… Mai mult

Stiri

Un Top al creşterilor de restanţe la creditele în lei din aprilie

Adrian N Ionescu

Debitorii din Bucureşti (inclusiv Ilfov) şi din judeţul Satu- Mare au contribuit cel mai mult la creşterea cu 3,92% a restanţelor la creditele în lei… Mai mult

Stiri

Detaliile următoarei etape de relaxare anunțate de președintele Iohannis

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, după data de 1 iunie, ”câteva activități interzise redevin posibile”. Între acestea: reluarea traficului internațional rutier și feroviar,… Mai mult