Analiză

Deficitul bugetar – la ce să ne aşteptăm

Situaţiile oficiale prezentate în ultimii ani în materie de execuţie bugetară arată că trimestrul trei, de finalul căruia ne apropiem deja (cu un sold de… Mai mult

09.10.2019

La obiect

România şi ţintele fixate prin strategia Europa 2020. Punctele tari și punctele slabe

Prin strategia Europa 2020 (adoptată de Consiliul European în iunie 2010) , au fost stabilite ţinte la cinci indicatori apreciaţi ca fiind semnificativi pentru dezvoltarea… Mai mult

08.10.2019

Europa

Indexul Regional al Competitivității: Cum stau regiunile românești și de ce

București -Ilfov, regiunea din România cu cel mai mare scor (55,92 din 100 maxim posibil) în Indexul Regional al Competitivității 2019, se află abia pe… Mai mult

07.10.2019

Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

Cronicile

Legea salarizării – proiect: Clasele de salarizare și și schimbarea filosofiei pentru bugetari

de Vladimir Ionescu 27.3.2015

salarii-statGuvernul propune, în noua lege a salarizării, un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare. Sindicatele acuză Executivul de incompetenţă pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.

Demn de menționat : modul si filosofia de salarizare, dar, mai ales, pragurile de venituri pentru bugetari sunt importante pentru economie, dat fiind că guvernul e trend-setter în privința salarizării generale.

Clasele de salarizare și câteva contradicții

Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale:

 • persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei
 • persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat
 • persoanele cu studii medii cu bacalaureat
 • persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier)
 • persoanele cu studii superioare de lungă durată, pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Cifrele au fost susţinute de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, într-o intervenţie la România TV, unde însă liderii confederaţiilor sindicale, aflaţi în studiou, au arătat că, prin acest proiect, Guvernul îşi demonstrează incompetenţa.

Sindicaliștii spun că autorii proiectului nu cunosc standardele ocupaţionale, deoarece includ, de exemplu, profesia de şofer în categoria celor meseriilor necalificate.

Pe de altă parte, în cea mai bine retribuită clasă de salarizare sunt incluși, de exemplu, parlamentarii, indiferent de nivelul de educație școlară.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat recent că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizării urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.

La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.

Precedenta modificare a legii

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, cu un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu.

Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.

Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât până în prezent au fost păstrate salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.

Guvernul Ponta anunță încă din 2013 schimbarea filosofiei de salarizare a bugetarilor

În primăvara anului trecut, într-un interviu acordat Mediafax, ministrul Muncii afirma o nouă Lege a salarizării unitare ar putea fi aplicabilă din 2015.

În 2013, premierul Victor Ponta declara că vrea să modifice Legea salarizării, incluzând în “anvelopa naţională” cheltuieli de personal pentru fiecare instituţie, respectiv primării, consilii judeţene, ministere, dar şi “un salariu minim, probabil de 1.000 de lei, şi un salariu maxim” şi că vrea ca noua Lege a salarizării să intre în vigoare în 2013.

Un document oficial prezentat în iunie 2013 releva că noul sistem de salarizare a bugetarilor va include majorări anuale de salarii, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi, iar salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.3.2015

3 comentarii

 1. Bogdan loan
  27.3.2015, 12:54 pm

  Legea unica de salarizare stimuleaza munca si pregatirea profesionala.
  1)Categorii profesionale:- cu st.superioare,st.postliceale,st.medii,calificati si necalilficati.Aceste categorii profesionale se impart in doua grupe.
  Grupa A.
  Cei din,aparare,interne,externe,justitie si sanatate lucreaxa,-8ore pe zi si 30 de zile pe luna.
  Gtupa B.
  Cei din administratie si invatamant lucreaza-8ore pe zi si 25 de zile pe luna.
  2)Parlamentul stabileste:-a). Valoarea unica a unei ore lucrate, -b)Retinerile.
  -a).-9 lei pe ora pt.cei cu st.superioare,-8 lei pentru cei cu st.postliceale,-7 lei pe ora pt.cei cu st.medii,-6lei pe ora pt.cei calificati si -5 lei pe ora pt.necalificati
  3).Alte drepturi banesti (vechime,grad,functie,…) se stabilesc de comisiile specifice ministerelor
  -b)Retineri 25% din valoarea ce depaseste o mie de lei
  -5%.pt.aparare,
  -5% pt.sanatate
  -5% pt.invatamant
  -5% pt.pensie
  -5% pt.somaj
  3).Valoarea salariului de incadreare va fi formata din,valoarea unei ore lucrate inmultite cu opt ore pe zi inmultite cu nr.de zile lucrate pe luna (30 sau 25 ) la care se adauga celelalte drepturi banesti minus 25% retineri
  Exp.Grupa A).-pt.st.superioara 9x8x30=2160 lei,-pt.st.postliceale=8x8x30=1920 lei, -pt.st.medii=7x8x30=1680 lei,-pt.calificati=6x8x30=1240 lei, -5x8x30=1200 lei
  Grupa B),-st.superioare 9x8x25=,…-st.poestliceale=8x8x25=,..pt.st.medii=7x8x25=,..pt.calificati=6x8x25=,..necalificati=5x8x25=1000 lei.
  Se elimina impozitul legea devine simpla transparenta si nediscriminatorie stimuland munca si invatatura.

 2. cipp
  9.7.2015, 8:14 am

  in optica bucurestiului , in 100 ani de administrare a tarii , atunci cand legea de salarizare a bugetarilor este echitabila , ea nu se aplica . Atunci cand legea salarizarii este o parodie – ea se aplica astfel incat bugetarii prin tot felul de artificii juridice obtin abuziv sporuri salariale (deci nu pot comenta atunci cand le sunt taiate). toate legile de salarizare (si cele de stabilire a datoriilor catre bugete) prezinta un mod de calcul atit de savant incat o persoana cu studii de bacalaureat nu poate verifica modul de stabilire al acestora . Astfel legile tarii sunt tinute deperte de populatie care e aburita cu legi si proceduri complicate pentru a nu vedea ticalosia actului de guvernare . NU SPERATI CA VA EXISTA O LEGE CORECTA SI APLICATA CORECT !

 3. cipp
  9.7.2015, 8:51 am

  LEGEA SALARIZARII UNITARE (CARE NU SE APLICA ) PREVEDE
  SALAR MINIM 1000 LEI SALAR MAXIM EXISTENT 22000 1 : 22
  IN LEGE SE PREVEDEA 1:15 ! LA ABUZURI S-A DEPASIT PLANUL !

  NOUA LEGE A SALARIZARII BUGETARILOR :
  MINIM 1200 MAXIM 22000 1:18

  DECI AMARITII PRIMESC TEORETIC 200 LEI CARE BINEINTELES CA LI SE LUNGESTE PE PARCURSUL A DOI-TREI ANI, LI SE PROMIT TICHETE DE VACANTA SI AL 13 SALAR ( CASA POATA FANTAZA DESPRE VACANTE SI RATE BANCARE ) IN TIMP CE DEMNITARII ( CARE O DUC F F GREU ) PRIMESC DINTR-O DATA 100% MAJORARE LA UN SALAR GRAS SI NEMERITAT! ASTA A FACUT BUCURESTIUL , LEGILE TARII REFLECTA MODUL LOR TICALOS DE A GUVERNA!

Lăsați un comentariu


Stiri

Sindicat: ANAF organizează concursuri doar pentru posturi de conducere. Deficitul mare este la posturile de execuție

Vladimir Ionescu

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a scos la concurs peste 60 de posturi de conducere din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice şi administraţiilor… Mai mult

Europa

Sistemul bancar european sub presiune: De la provocările dobânzilor negative, la cele ale digitalizării

Adrian N Ionescu

  Scăderea profitabilității băncilor europene este rezultatul dobânzilor negative induse de politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), dar și al concurenței companiilor financiare digitale.… Mai mult

Stiri

Rezidențiat 2019 / Ministrul Sănătății îi propune președintelui Iohannis o “soluție”: Interimar la Educație pentru 2 zile

Vladimir Ionescu

Numirea unui ministru al Educației interimar pentru doar două zile este soluția pe care ministrul Sănătății, Sorina Pintea, i-o propune președintelui Klaus Iohannis. Așa-zisa soluție… Mai mult

Europa

Bruxelles continuă procedurile: Acordul pentru Brexit va fi supus votului, marți, în Parlamentul European

Iulian Soare

Bruxelles-ul, scrie The Guardian, evită să se lase atras în drama politică desfășurată la Westminster (sediul Parlamentului britanic). Ambasadorii statelor UE, reuniți duminică dimineață, în… Mai mult

Europa

Donald Tusk va candida pentru poziția de lider al Partidului Popular European

Iulian Soare

Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European, a fost nominalizat de partidul său din Polonia, Platforma Civică, drept candidat la șefia Partidului Popular European… Mai mult

Europa

Cele 3 scrisori contradictorii ale Londrei către Bruxelles, în chestiunea Brexit

Iulian Soare

Boris Johnson a trimis la Bruxelles, după votul de sâmbătă din Camera Comunelor, trei scrisori oficiale, scrie The Guardian: în prima, nesemnată și considerată ca… Mai mult

Stiri

Misiunea primului echipaj exclusiv feminin care a pășit pe Lună, un succes

Iulian Soare

Prima misiune în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS) efectuată de o echipă formată doar din astronaute, s-a încheiat cu succes vineri seară, a anunțat NASA,… Mai mult