Guvernul propune să se schimbe legea salarizării, iar un salariu minim brut să fie de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare. Sindicatele acuză Executivul de incompetenţă pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.
Demn de menționat : modul si filosofia de salarizare, dar, mai ales, pragurile de venituri pentru bugetari sunt importante pentru economie, dat fiind că guvernul e trend-setter în privința salarizării generale.
Clasele de salarizare și câteva contradicții
Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale pentru legea salarizării:
- persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei
- persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat
- persoanele cu studii medii cu bacalaureat
- persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier)
- persoanele cu studii superioare de lungă durată, pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.
Cifrele au fost susţinute de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, într-o intervenţie la România TV, unde însă liderii confederaţiilor sindicale, aflaţi în studiou, au arătat că, prin acest proiect, Guvernul îşi demonstrează incompetenţa.
Sindicaliștii spun că autorii proiectului nu cunosc standardele ocupaţionale, deoarece includ, de exemplu, profesia de şofer în categoria celor meseriilor necalificate.
Pe de altă parte, în cea mai bine retribuită clasă de salarizare sunt incluși, de exemplu, parlamentarii, indiferent de nivelul de educație școlară.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat recent că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizării urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.
La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.
Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.
Precedenta modificare a legii
Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, cu un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu.
Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.
Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât până în prezent au fost păstrate salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.
Legea salarizării. Guvernul Ponta anunță încă din 2013 schimbarea filosofiei de salarizare a bugetarilor
În primăvara anului trecut, într-un interviu acordat Mediafax, ministrul Muncii afirma o nouă Lege a salarizării unitare ar putea fi aplicabilă din 2015.
În 2013, premierul Victor Ponta declara că vrea să modifice Legea salarizării, incluzând în „anvelopa naţională” cheltuieli de personal pentru fiecare instituţie, respectiv primării, consilii judeţene, ministere, dar şi „un salariu minim, probabil de 1.000 de lei, şi un salariu maxim” şi că vrea ca noua Lege a salarizării să intre în vigoare în 2013.
Un document oficial prezentat în iunie 2013 releva că noul sistem de salarizare a bugetarilor va include majorări anuale de salarii, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi, iar salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor.
3 răspunsuri
Legea unica de salarizare stimuleaza munca si pregatirea profesionala.
1)Categorii profesionale:- cu st.superioare,st.postliceale,st.medii,calificati si necalilficati.Aceste categorii profesionale se impart in doua grupe.
Grupa A.
Cei din,aparare,interne,externe,justitie si sanatate lucreaxa,-8ore pe zi si 30 de zile pe luna.
Gtupa B.
Cei din administratie si invatamant lucreaza-8ore pe zi si 25 de zile pe luna.
2)Parlamentul stabileste:-a). Valoarea unica a unei ore lucrate, -b)Retinerile.
-a).-9 lei pe ora pt.cei cu st.superioare,-8 lei pentru cei cu st.postliceale,-7 lei pe ora pt.cei cu st.medii,-6lei pe ora pt.cei calificati si -5 lei pe ora pt.necalificati
3).Alte drepturi banesti (vechime,grad,functie,…) se stabilesc de comisiile specifice ministerelor
-b)Retineri 25% din valoarea ce depaseste o mie de lei
-5%.pt.aparare,
-5% pt.sanatate
-5% pt.invatamant
-5% pt.pensie
-5% pt.somaj
3).Valoarea salariului de incadreare va fi formata din,valoarea unei ore lucrate inmultite cu opt ore pe zi inmultite cu nr.de zile lucrate pe luna (30 sau 25 ) la care se adauga celelalte drepturi banesti minus 25% retineri
Exp.Grupa A).-pt.st.superioara 9x8x30=2160 lei,-pt.st.postliceale=8x8x30=1920 lei, -pt.st.medii=7x8x30=1680 lei,-pt.calificati=6x8x30=1240 lei, -5x8x30=1200 lei
Grupa B),-st.superioare 9x8x25=,…-st.poestliceale=8x8x25=,..pt.st.medii=7x8x25=,..pt.calificati=6x8x25=,..necalificati=5x8x25=1000 lei.
Se elimina impozitul legea devine simpla transparenta si nediscriminatorie stimuland munca si invatatura.
in optica bucurestiului , in 100 ani de administrare a tarii , atunci cand legea de salarizare a bugetarilor este echitabila , ea nu se aplica . Atunci cand legea salarizarii este o parodie – ea se aplica astfel incat bugetarii prin tot felul de artificii juridice obtin abuziv sporuri salariale (deci nu pot comenta atunci cand le sunt taiate). toate legile de salarizare (si cele de stabilire a datoriilor catre bugete) prezinta un mod de calcul atit de savant incat o persoana cu studii de bacalaureat nu poate verifica modul de stabilire al acestora . Astfel legile tarii sunt tinute deperte de populatie care e aburita cu legi si proceduri complicate pentru a nu vedea ticalosia actului de guvernare . NU SPERATI CA VA EXISTA O LEGE CORECTA SI APLICATA CORECT !
LEGEA SALARIZARII UNITARE (CARE NU SE APLICA ) PREVEDE
SALAR MINIM 1000 LEI SALAR MAXIM EXISTENT 22000 1 : 22
IN LEGE SE PREVEDEA 1:15 ! LA ABUZURI S-A DEPASIT PLANUL !
NOUA LEGE A SALARIZARII BUGETARILOR :
MINIM 1200 MAXIM 22000 1:18
DECI AMARITII PRIMESC TEORETIC 200 LEI CARE BINEINTELES CA LI SE LUNGESTE PE PARCURSUL A DOI-TREI ANI, LI SE PROMIT TICHETE DE VACANTA SI AL 13 SALAR ( CASA POATA FANTAZA DESPRE VACANTE SI RATE BANCARE ) IN TIMP CE DEMNITARII ( CARE O DUC F F GREU ) PRIMESC DINTR-O DATA 100% MAJORARE LA UN SALAR GRAS SI NEMERITAT! ASTA A FACUT BUCURESTIUL , LEGILE TARII REFLECTA MODUL LOR TICALOS DE A GUVERNA!