vineri

19 aprilie, 2024

27 octombrie, 2013

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat duminică, la emisiunea „După 20 de ani”, de la Pro TV, că liderul PNL, Crin Antonescu, a pierdut deja o treime din posibilele voturi ale electoratului PSD şi, în ritmul acesta, riscă „să nu aibă suficient de multe voturi în cadrul USL ca să poată să fie principalul” candidat al coaliţiei la prezidenţialele din 2014.

Mircea Geoană susţine că, potrivit sondajelor, Crin Antonescu a pierdut în ultimele luni o treime din votanţii PSD.

Liderul PNL a început să piardă electoratul PSD încă de când a fost preşedinte interimar (iulie 2012, în perioada în care a fost suspendat preşedintele Traian Băsescu) „şi performanţa acestuia a putut fi văzută de toţi”, după care a continuat să piardă posibilele voturi din cauza prestaţiei sale ca preşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei. „Nu a reuşit să însufleţească” proiectul şi „să-l ducă mai aproape de concretizare”, a spus Mircea Geoană.


De aceea, dacă va continua să piardă susţinerea votanţilor PSD, Crin Antonescu riscă să nu mai fie candidatul USL la prezidenţiale, a precizat senatorul PSD: „În acest moment, riscul ca domnul Antonescu să nu aibă suficient de multe voturi în cadrul USL ca să poată să fie principalul nostru candidat, riscă să se întâmple”, a spus Mircea Geoană.

„Cine nu are publicul PSD, nu are nicio şansă la prezidenţiale”

„Aritmetic, nu emoţional, aritmetic, ca să câştigi preşedinţia României trebuie să mergi în turul doi şi în turul doi să câştigi mai mult decât ceilalţi. Deci din punct de vedere al publicului PSD, care reprezită cel mai masiv conglomerat electoral, a nu-l avea pe acest public face aproape imposibil aritmetic vorbind să construieşti o majoritate pe lângă noi..nu se poate”, a explicat senatorul PSD.

„Cine nu are publicul PSD nu are nicio şansă la prezidenţiale”, a concluzionat Mircea Geoană.

Testul din primăvară

Susţinerea lui Crin Antonescu în cursa pentru prezidenţiale va fi verificată în primăvara anului viitor, conform protocolului coaliţiei, şi atunci se va decide cine va reprezenta USL în alegerile de la sfârşitul lui 2014.


„Primăvara viitoare ne va aduce clarificări suplimentare. Dacă domnul Antonescu continuă să creadă că-şi face loc pe dreapta dând în PSD, îşi face loc pe dreapta probabil, dar pierde publicul PSD”, a explicat Mircea Geoană.

„În acest moment, există o înţelegere de tip contractual între PSD şi PNL, în acest moment domnul Antonescu este candidatul USL”, a reamintit însă Mircea Geoană.

Senatorul a precizat că, în aceste condiţii, liderii PSD trebuie să ceară electoratului lor, care totalizează 30-40% dintre români, să voteze un candidat care nu provine din partid, în condiţiile în care Constituţia „pare să nu se modifice şi rolul preşedintelui să rămână la fel de important ca şi astăzi şi 5 sau 10 ani de mandat”.

Senatorul PSD a evitat să răspundă la întrebarea legată de intenţia sa de a intra în cursa prezidenţială din partea PSD în cazul în care se va produce ruptura USL, menţionând că această decizie aparţine partidului, „în funcţie de cine are cele mai bune şanse să câştige”.

De ce pierde Crin Antonescu voturile electoratului PSD

Potrivit senatorului Mircea Geoană, liderul PNL încearcă să câştige cât mai multe voturi din partea dreaptă a eşicherului politic, să câştige ce a pierdut PDL.

Mircea Geoană a declarat că preşedintele „PNL este mai degrabă interesat să culeagă voturi de pe „zona de dreapta” unde există potenţial, după pierderile suferite de PDL.

„Şi dacă intră în această logică, în care practic pe fiecare iniţiativă a PSD şi a Guvernului PSD-PNL, fiecare, din ultimele luni: pe Codul rutier poziţie, pe chestiuni de fiscalitate – poziţie diferită, pe Roşia Montană – poziţie diferită, pe şist – poziţie diferită, pe reforma justiţiei – poziţie diferită, până şi pe Kosovo – poziţie diferită”, a mai spus Mircea Geoană.

Crin Antonescu, „pare să aleagă din punct de vedere strategic o linie de cucerire de voturi pe dreapta, în contrast cu PSD”, ceea ce este o dezamăgire, a mai adăugat Mircea Geoană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: