marți

23 aprilie, 2024

8 septembrie, 2022

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit 70 de ani, a anunțat Casa Regală, potrivit BBC.

Odată cu moartea ei, fiul ei cel mare, Charles, fostul prinț de Wales, va conduce țara în doliu ca noul rege și șef de stat pentru 14 tărâmuri ale Commonwealth-ului.

Regina Elisabeta a II-a a ajuns pe tron în 1952.


La Palatul Buckingham din Londra, mulțimile care așteptau actualizări despre starea reginei au început să plângă când au aflat de moartea ei. Drapelul arborat deasupra palatului a fost coborât în ​​bernă la ora locală 18:30.

Anunțul Palatului Buckingham

Într-o declarație emisă joi seara, Palatul Buckingham a transmis: „Regina a murit pașnic la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”.

În momentul în care regina Elisabeta a II-a a murit, tronul a trecut imediat și fără ceremonie la moștenitor, Charles, fostul Prinț de Wales.

Charles va domni sub numele de Charles al III-lea.

Mesajul noului Rege


 Familia Regală tocmai a dat publicității o declarație în numele lui Charles, noul rege al Marii Britanii.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”, este primul mesaj al Regelui Charles.

Etapele premergătoare încoronării

Doliul național decretat în Marea Britanie va dura 10 zile.

În primele aproximativ 24 de ore de la moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se întâmplă la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial.

Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat – un grup de parlamentari de rang înalt, foști și actuali, și de apropiați – precum și din unii funcționari publici de rang înalt, înalți comisari din commonwealth și Lordul Primar al Londrei.

În cadrul reuniunii, moartea reginei Elisabeta a II-a va fi anunțată de către Lordul Președinte al Consiliului Privat și va fi citită o proclamație.

Consiliul se reunește din nou o zi mai târziu. Noul rege face o declarație și – în conformitate cu o tradiție care datează de la începutul secolului al XVIII-lea – acesta va depune un jurământ de a păstra Biserica Scoției.

O proclamație publică prin care Charles va fi declarat noul rege va fi făcută de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James.

Se trag salve de tun în Hyde Park, în Turnul Londrei și de pe navele militare, iar proclamația care îl anunță pe Charles ca rege va fi citită la Edinburgh, Cardiff și Belfast.

Punctul culminant simbolic va fi încoronarea. În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey – William Cuceritorul a fost primul monarh încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea.

Slujbă religioasă este oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury.

Elisabeta a II-a, un monarh fără egal

Mandatul reginei Elisabeta a II-a ca șef de stat a cuprins austeritatea postbelică, tranziția de la imperiu la Commonwealth, sfârșitul Războiului Rece și intrarea Regatului Unit în – și retragerea din – Uniunea Europeană.

Domnia ei a cuprins 15 prim-miniștri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și inclusiv Liz Truss, născută 101 ani mai târziu, în 1975, și numită premier de regina la începutul acestei săptămâni.

Dincolo de suișurile și coborâșurile vieții de familie de la Curte, Elisabeta a II-a a câștigat respectul britanicilor, dar și a milioane de oameni din afara Marii Britanii și a Commonwealth-ului, grație tactului și tenacității sale.

În timpul domniei sale de șapte decenii, regina a călătorit în peste 100 de țări, i-a întâlnit pe cei mai admirați, dar și pe cei mai controversați lideri ai lumii.

Regina s-a născut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, în Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926.

În decembrie 1936 unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat de la tron. Tatăl Elisabetei a devenit regele George al VI-lea și, la vârsta de 10 ani, Lilibet, așa cum era cunoscută în familie, a devenit moștenitoarea tronului.

Peste trei ani, Marea Britanie a intrat în război cu Germania nazistă. Elizabeta și sora ei mai mică, Prințesa Margaret, au petrecut o mare parte din timpul războiului la Castelul Windsor, după ce părinții lor au respins sugestiile ca să fie evacuați în Canada.

După ce a împlinit 18 ani, Elizabeta a petrecut cinci luni la Serviciul Teritorial Auxiliar și a deprins abilități de bază de mecanică a motoarelor și de conducere.

În timpul războiului, ea a corespondat cu Filip, Prințul Greciei, care slujea în Marina Regală. Cei doi s-au căsătorit la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947, prințul luând titlul de Duce de Edinburgh.

2021, anul de cumpănă

Mai târziu, înainte de moartea lui Filip, în 2021, la vârsta de 99 de ani, ea avea să îl descrie drept „puterea mea”. Cei doi au fost căsătoriți 74 de ani.

Cu o sănătate devenită mai fragilă odată cu înaintarea în vârstă, regina britanică şi-a restrâns angajamentele publice după ce medicii i-au recomandat la sfârşitul anului 2021 să se odihnească şi să petreacă o noapte la spital pentru a efectua o serie de analize medicale.

Pentru prima oară, suverana britanică a fost văzută mergând în public cu ajutorul unui baston.

Printre altele, regina Elisabeta a II-a a fost nevoită să-şi anuleze participarea la Summitul pentru climă de la Glasgow (COP26) şi la tradiţionala comemorare a soldaţilor căzuţi în luptă, o ceremonie organizată în noiembrie 2021 la Londra.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: