Președintele Emmanuel Macron a expus miercuri trei principii de reformă a Spațiului Schengen, principii despre care crede că pot fi puse în aplicare chiar din primul trimestru al acestui an. Propunerile președintelui Franței sunt: ca UE să creeze un consiliu de conducere al Schengen, dotat cu un mecanism de intervenţie rapidă în cazul unei crize la frontierele externe ale UE și care să dețină o politică unică în materie de migrație și de azil.
Propunerile, anunță Politico, au prezentate în faţa miniştrilor de interne europeni care, joi și vineri, discută la Lille, în Franța, idei de reformă a Spațiului Schengen.
Pledoaria lui Emmanuel Macron
Prima prioritate, în opinia lui Emmanuel Macron, este de „a repune politica în centrul guvernării Schengen”. Motivul invocat de președintele francez: „absenţa unei politici reale concertate de anticipare şi planificare” în faţa crizelor la frontierele externe.
Prezent la reuniunea de la Lille, Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a salutat o „idee foarte bună”. „Cred că este necesar ca statele membre să facă mai multe evaluări inter pares, deoarece depind unele de altele”, a spus comisarul suedez, care a prezentatla rândul său, la mijlocul lui decembrie, propuneri pentru consolidarea Schengen.
Cele 3 direcții de reformă
„Dorim să instituim un adevărat Consiliu Schengen care să conducă spaţiul Schengen, aşa cum am reuşit să facem pentru zona euro. Acest consiliu poate deveni chipul unei Europe puternice”, a anunțat Emmanuel Macron. Un astfel de consiliu, reunind regulat miniştrii competenţi în jurul unui „coordonator”, ar putea avea loc pentru prima dată la 3 martie, data următoarei reuniuni a miniştrilor, a spus Macron.
O altă propunere făcută de Emmanuel Macron este crearea „unui mecanism de solidaritate şi intervenţie rapidă în cazul unei crize la frontierele externe ale Uniunii”.
„Această platformă ar fi practic braţul armat al noului Consiliu Schengen pe teren”, a explicat preşedintele francez.
Ea ar permite „mobilizarea rapidă a resurselor europene şi bilaterale în situaţii de criză, completând acţiunea Frontex”.
A treia propunere a fost „adoptarea unei politici comune de azil şi imigraţie”. Conştient de diviziunile dintre ţările europene pe această temă, el a propus o abordare progresivă, începând cu un sprijin financiar pentru ţările din linia întâi de sosire a migranţilor.
Obiectivul său este „o convergenţă sporită a sistemelor de azil”, începând cu rezolvarea „disfuncţiilor evidente ale reglementărilor de la Dublin”.
În cele din urmă, UE trebuie să aplice „o politică mai operaţională şi mai unită” privind expulzarea migranţilor ilegali în ţara lor de origine.
„Aceasta înseamnă colaborarea cu ţările de plecare şi de tranzit” pentru „adaptarea politicii UE în materie de vize faţă de ţările terţe necooperante în materie de readmisie, dar într-un mod european şi coordonat”.
2 răspunsuri
Interesante toate subiectele abordate.Informatii utile si de interes pentru fiecare cetatean.
Reforma Schengen, varianta Emmanuel Macron – este un pas necesar pentru coerenta actiunilor in cadrul UE.