marți

26 martie, 2024

20 iunie, 2020

Parlamentul European solicită Consiliului și statelor membre să își intensifice eforturile și să ia măsurile necesare pentru a admite Bulgaria, România și Croația în spațiul Schengen.

Solicitarea este inclusă într-o rezoluție adoptată vineri cu 520 voturi pentru, 86 împotrivă și 59 abțineri, prin care europarlamentarii arată că revenirea rapidă la un spațiu Schengen deplin funcțional este necesară pentru a garanta libertatea de circulație și pentru a asigura redresarea economică a UE.

Poziția PE în chestiunea extinderii Schengen are relativ puțină greutate în a influența procesul decizional- o demonstrează faptul că granițele Schengen rămân aceleași de ani de zile în ciuda faptului că în 2018, de exemplu, Parlamentul European a cerut ”imperativ” extinderea Schengen cu România și Bulgaria.

(Citiți și: ”Parlamentul European solicită imperativ extinderea Schengen cu România și Bulgaria”)


Deocamdată, România și Bulgaria sunt integrate doar în Sistemul de Informații Schengen. Pledoarii puternice în favoarea primirii României și Bulgariei în Schengen a susținut, fără efect, și fostul președnte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Rezoluția adoptată vineri se concentrează însă pe nevoia de revenire rapidă și coordonată la o zonă Schengen pe deplin funcțională, de importanță crucială pentru a garanta libertatea de circulație, una dintre principalele realizări ale integrării europene, precum și pentru a asigura redresarea economică a UE după pandemie.

Europarlamentarii transmit că resping orice acțiune bilaterală necoordonată a statelor membre ale UE și subliniază principiul nediscriminării în redeschiderea frontierelor.

Prin rezoluție, PE solicită de urgență o dezbatere privind un plan de redresare pentru Schengen, pentru a se evita ca orice controale temporare la frontierele interne să devină un aspect semipermanent. Planul ar trebui să includă, de asemenea, măsuri pentru situații neprevăzute în cazul unui potențial al doilea val al pandemiei.


Având în vedere noile provocări, Parlamentul invită Comisia să propună o reformă a guvernanței Schengen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: