joi

28 martie, 2024

11 aprilie, 2016

ciolosPremierul Dacian Cioloș a prezentat luni primele detalii ale reformei funcției publice, precizând că există trei variante de lucru.

O primă variantă presupune ca numirile politice în administrație să fie acceptate până la nivel de subprefect, iar garnitura ministru, secretari de stat, prefecți și subprefecți „vine cu guvernul, pleacă împreună cu guvernul”, după cum a spus Dacian Cioloș luni, la Parlament.

Un al doilea scenariu, „puțin mai provocator”, presupune „coborârea nivelului de numire politică” până la nivelul directorilor companiilor de stat, ai agențiilor și ai directorilor de deconcentrate.


Un al treilea scenariu ar menține numirile politice la nivel de ministru și secretar de stat, iar „de la prefect în jos rămân funcționari publici”.

În declarația susținută în fața Parlamentului, premierul Dacian Cioloș a susținut că România nu se poate moderniza și nu va putea combate eficient corupția fără o reformă a administrației publice centrale și locale.

„În ultima perioadă există din ce în ce mai multe semne de întrebare legate de eficiența statului, de încrederea în clasa politică și cred că aici am avea cu toții de câștigat ca prin această reformă a administrației publice, prin creșterea eficienței, a transparenței administrației publice, prin profesionalizarea administrației publice, prin clarificarea relației cu politicul să recâștigăm încrederea cetățenilor în stat și să reîncepem un proces de modernizare a statului. România nu se poate moderniza și nu va avansa economic, nu va putea elimina în mod consistent corupția fără o reformă a administrației publice locale și centrale”, a spus premierul Cioloș luni, la dezbaterea „Ora prim-ministrului” din Camera Deputaților.

Prim-ministrul a insistat asupra relației dintre o administrație publică transparentă și profesionistă și eficiența luptei anticorupție.


„Degeaba avem proiecte de dezvoltare economică cu potențial, degeaba avem potențialul economic al țării să punem în valoare dacă nu avem o administrație publică în măsură să dubleze acest proiect de dezvoltare economică cu un rol al statului clar definit (…) Lupta anticorupție riscă să devină principalul instrument de modernizare a statului atâta vreme cât lupta anticorupție ar trebui să fie doar un instrument de însănătoșire a societății. Dar dacă lupta anticorupție nu este urmată îndeaproape de o reformă a administrației publice care să fie orientată spre transparență și profesionalizare, riscăm doar să rămânem cu sublinierea cazurilor de corupție, fără să corectăm și problemele la rădăcina lor. Și reforma administrației publice asta își propune: să prevină problemele de corupție și să le corecteze la rădăcina lor prin redefinirea cadrului în care administrația publică să lucreze”, a afirmat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a precizat că intentia guvernului este să lanseze în dezbatere publică un proiect de reformă a administrației, astfel încât acesta să fie aprobat în vară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: