joi

25 aprilie, 2024

6 august, 2019

Începând cu data de 15 iulie 2019, ministrul Eugen Teodorovici a început să pregătească publicul pentru o serie de măsuri complementare proiectului rectificării bugetare.

Majoritatea măsurilor anunțate anticipat se regăsesc în documentele publicate, marți dimineață, pe site-ul Ministerului de Finanțe, cu două excepții: e vorba de tăierea sporului de 15% acordat pentru condiții de muncă vătămătoare și de taxarea pensiilor speciale.

Între cele ”câteva măsuri” fiscale pe care le dorește aprobate în guvern înainte de această primă rectificare bugetară, ministrul de Finanțe a menționat, acum 20 de zile, ideea de taxare a pensiilor speciale.

(Citiți și: PSD se preface că va tăia pensiile speciale: proiectul de plafonare va fi trimis în Parlament)


La momentul respectiv, ministrul avansa propunerea de plafonare a acestor pensii la 10.000 de lei, ”iar la ce depășește să se aplice o taxă de solidaritate”. Eugen Teodorovici asigura că va discuta propunerea rapid ”cu toate structurile asociate”, urmând să propune guvernului un proiect de lege, a cărui formă finală să fie aprobată de Parlament.

Proiectul nu este însă pregătit pentru următoarea ședință de guvern. Ministrul Teodorovici a confirmat situația în cadrul unei conferințe de presă organizate marți, dar a asigurat că merge mai departe cu ideea de a impozita aceste pensii speciale. “Este un mecanism la care trebuie să lucrăm și vom vedea exact în ce formă mergem mai departe, având în vedere că și în Parlament există două inițiative.”, a spus ministrul Teodorovici.

Față de această propunere, CSM a fost organizația care a protestat public, în două rânduri.

Tot între propunerile anunțate presei pe surse, în urmă cu 5 zile, s-a menționat și eliminarea sporului de 15% pentru condiții grele și vătămătoare. Informația a fost publicată de Agerpres și de Mediafax.


Măsura nu va afecta medicii, profesorii, polițiștii sau magistrații, dar oficialii guvernamentali citați de agențiile de știri au spus că pentru aceștia sporul va fi o sumă fixă și nu actualul procent de 15%.

În urma negocierilor cu sindicatele, Finanțele au renunțat la propunere, aceasta neregăsindu-se între măsurile fiscal-bugetare publicate marți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: