vineri

29 martie, 2024

17 iulie, 2022

Relațiile dintre SUA și Arabia Saudită se îmbunătățesc odată cu vizita președintelui Joe Biden din acest sfârșit de săptămână. S-au semnat 18 acorduri bilaterale, dar Joe Biden (foto stânga) nu a obținut creșterea producției de petrol decât  în 2027, de la 12 la 13 milioane de barili pe zi.

Nu a fost mai convingător nici proiectul axei strategice regionale, care să se opună influenței crescânde a Iranului și a Chinei și din care să facă parte țările arabe, dar să fie integrat și Israelul, potrivit Reuters și CNN.

SUA și Arabia Saudită au încheiat nu mai puțin de 18 acorduri de parteneriat în energie verde și nucleară, comunicații și domeniul sănătății, în timpul vizitei lui Joe Biden. Acesta venise, însă, cu speranța unei înțelegeri privind creșterea rapidă a producției de petrol, pentru ca scăderea prețurilor la benzină – acasă – să coboare inflația ajunsă la maximul ultimilor 40 de ani.


Obiectivele președintelui american au fost ambițioase, în condițiile în care relațiile cu Arabia Saudită se răciseră foarte mult, după ce Joe Biden l-a făcut responsabil pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman (foto dreapta), conducătorul de facto al țării, de asasinatul jurnalistului contestatar Jamal Khashogii. Joe Biden amenințase chiar că Arabia Saudită ar putea deveni un stat paria.

18 parteneriate americano-saudite, importante dar insuficiente

Acordurile de parteneriat americano-saudite încheiate sunt importante, dar insuficiente față de mizele vizitei lui Joe Biden. Doar două concesii politice au fost obținute, retrocedarea unor insule de către Israel Arabiei Saudite și deschide spațiul aerian saudit inclusiv pentru zborurile spre și dinspre Israel.

S-au încheiat acorduri în domeniul aeronautic ș al apărării cu companiile Boeing și Raytheon, cu firmele din domeniul sănătății Medtronic, Digital Diagnostics și IQVIA și privind energia verde, energia nucleară și uraniu.

(Citește și: Axa strategică SUA din Orientul Mijlociu: Joe Biden caută „prețul corect” pentru susținerea saudită a proiectului”)

Țările bogate din Golf precum Arabia Saudită și Emiratele arabe Unite investesc în energia verde investesc în energia regenerabilă, dar insistă importanța combustibililor fosili (pe care îi exportă) pentru securitatea energetică globală.


Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a avertizat, sâmbătă, chiar de lângă Joe Biden, că politicile energetice ecologice ale SUA și UE sunt nerealiste.

În joc mai este și un ajutor de 1 miliard de dolari pentru ameliorarea securităţii alimentare în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord. De asemeni, printre parteneriatele globale ale SUA se vor număra  și proiecte de infrastructură în regiune la care vor participa și statele din Golf cu 3 miliarde de dolari.

O axă strategică la care mai trebuie lucrat

Proiectul axei strategice, care să se opună influenței Iranului și Chinei în regiune, nu este împărtășit de toate țările din regiune, prezente la summit-ul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) de la Jeddah.

Iranul este un adversar și al Israelului – dar asta s-ar putea să nu fie de ajuns ca acesta și Arabia Saudită să devină aliați.

Totuși, vizita lui Joe Biden a fost de natură să afirme mesajul SUA că în regiune nu va exista un vid în care să se instaleze alte interese strategice.

Un plan de conectare a sistemelor de apărare aeriană ar putea fi o tranzacție dificilă pentru statele arabe, care nu au legături cu Israelul și care se opun includerii lor într-o alianță împotriva Iranului. Iranul și-a o rețea puternică în regiune, inclusiv în Irak, Liban și Yemen – remarcă Reuters.

Ideea unei așa-numite alianțe tip NATO în Orientul Mijlociu este dificilă, iar cooperarea bilaterală este mai rapidă și mai eficientă, a declarat înalt oficial UAE, Anwar Gargash.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: