joi

25 aprilie, 2024

15 iulie, 2022

Israelul nu are „nicio obiecţie” faţă de transferul a două insule strategice din Marea Roşie către Arabia Saudită, o precondiţie pentru un eventual proces de normalizare a relaţiilor între aceste două state.

Joe Biden și-a început miercuri prima vizită în Orientul Mijlociu în calitate de președinte al Statelor Unite, o călătorie dominată, scrie The Guardian, de amenințarea reprezentată pentru regiune de capacitățile militare în creștere ale Iranului.

Administrația Biden speră că noile relații ale Israelului cu mai multe state arabe – inclusiv o încălzire treptată a legăturilor cu Arabia Saudită, care concurează cu Teheranul pentru hegemonia regională – vor consolida o alianță regională în curs de dezvoltare împotriva Iranului.

Speranțe de normalizare a relației Israel – Arabia Saudită


Israelul şi Arabia Saudită ar putea regla în cursul vizitei lui Biden problema retrocedării către Riad a insulelor Tiran şi Sanafir, aflate în prezent în mâinile Egiptului şi care permit controlul accesului în portul israelian Eilat.

Autorităţile egiptene au dat deja undă verde retrocedării, însă, în virtutea acordurilor de pace din 1979 dintre cele două state, aceasta trebuie aprobată şi de Israel.

În noaptea de joi spre vineri, cu câteva ore înainte de zborul lui Joe Biden, responsabili de rang înalt au declarat pentru AFP că Israelul „nu are nicio obiecţie” faţă de retrocedarea celor două insule.

Israelul a declarat marţi că speră într-un „început” de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită cu ocazia vizitei preşedintelui american la Riad.


„Faptul că preşedintele Biden zboară direct în Arabia Saudită rezumă dinamica ultimelor luni. Există o relaţie delicată, fragilă, nouă, în mai multe privinţe. Noi sperăm (…) că este vorba despre primii paşi, despre începutul unui proces de normalizare”, a declarat marţi pentru presă un responsabil israelian de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

Israelul, care a semnat tratate de pace cu Egiptul în 1979 şi cu Iordania în 1994, şi-a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrein în 2020 în cadrul „Acordurilor Abraham” şi speră să adauge Arabia Saudită pe această listă.

„Declarația de la Ierusalim”, un comunicat comun emis de președintele Biden și de premierul Lapid după întâlnirea lor, a reafirmat angajamentul „de fier” al SUA față de securitatea Israelului, precum și dreptul Israelului de a se apăra.

Deschiderea spaţiului aerian saudit pentru „toţi transportatorii”, o „decizie istorică”

Preşedintele SUA Joe Biden a salutat joi „decizia istorică” de a deschide spaţiul aerian saudit pentru „toţi transportatorii”, un aparent gest de bunăvoinţă faţă de Israel, anunţat în timp ce preşedintele american, relatează Reuters.

Autoritatea Aviaţiei Civile din Arabia Saudită „şi-a anunţat decizia de a deschide spaţiul aerian al regatului tuturor transportatorilor aerieni” care îndeplinesc condiţiile reglementare de survol, potrivit unui comunicat difuzat pe Twitter. Decizia a fost luată pentru „consolidarea poziţiei regatului ca hub global”, notează sursa citată.

Președintele Joe Biden va discuta vineri despre furnizarea de energie, drepturile omului și cooperarea în domeniul securității în Arabia Saudită, într-o călătorie menită să reseteze relația SUA cu acest stat.

Președintele SUA va merge în orașul saudit Jeddah cu scopul de a convinge producătorii de petrol din Golf să-și crească oferta și pentru a face lobby pentru integrarea deplină a Israelului în arhitectura regională de apărare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: