vineri

19 aprilie, 2024

22 mai, 2023

Ministrul Sănătăţii a semnat Declaraţia privind Planul de Acţiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa (Stroke Action plan for Europe), document ce fixează țintele în domeniu pentru 2030: reducerea cu cel puţin 10% a numărului accidentelor vasculare şi tratatea a peste 90% dintre pacienţii cu AVC în unităţi specializate.

”Studiile arată că în absenţa implementării unor masuri eficiente, povara accidentelor vasculare cerebrale ar putea creşte cu 25% în următorul deceniu. Pentru a contracara această tendinţă, Ministerul Sănătăţii din România a hotărât să se alăture eforturilor de implementare a unor politici publice eficiente, integrate şi durabile pentru prevenirea şi tratarea accidentelor vasculare cerebrale în Europa”, menționează un comunicat al Ministerului Sănătății.

Obiectivele asumate de statele membre UE pentru 2030:

  • reducerea cu 10% a numărului de accidente vasculare cerebrale
  • tratarea a cel puţin 90% dintre pacienţii cu accident vascular cerebral într-o unitate specializată („stroke unit”) ca prim nivel de îngrijire
  • dezvoltarea de planuri naţionale privind accidentul vascular cerebral care să acopere întregul lanţ de îngrijire
  • dezvoltarea si implementarea de strategii pentru intervenţii multisectoriale de sănătate publică cu impact favorabil asupra bolilor cerebrovasculare

”Prin semnarea acestei Declaraţii, Ministerul Sănătăţii din România va susţine dezvoltarea şi implementarea unor măsuri la nivel naţional, cu scopul de a îmbunătăţi întregul lanţ de îngrijire a pacienţilor cu accident vascular cerebral, inclusiv, dezvoltarea de strategii de prevenţie primară şi secundară, îmbunătăţirea serviciilor de medicină de urgenţă, optimizarea managementului cazurilor acute de accident vascular cerebral, asigurarea accesului la reabilitare şi îmbunătăţirea calităţii îngrijirilor pe termen lung”, precizează comunicatul MS.

Peste 55% din decesele înregistrate anul trecut au fost provocate de boli ale aparatului circulator

România a înregistrat anul trecut 272.223 de decese, în scădere cu 19% față de2021, când s-a raportat un număr-record de decese din cauza pandemiei de Covid-19 – 336.063.

În 2022, cele mai multe decese au fost înregistrate din cauza bolilor aparatului circulator (150.465 – 55,3% din numărul total de decese), cancerului (45.775 – 16,8%) și bolilor ale aparatului respirator, inclusiv Covid-19 (29.576 – 10,9%).

Cea mai mare scădere față de 2021 s-a înregistrat la numărul de decese din cauza bolilor ale aparatului respirator, cu 55% (de la 65.527).


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: