Redeschiderea economiei Chinei după luni de restricții dure din cauza pandemiei este probabil să se traducă prin creșterea presiunilor inflaționiste globale, pe măsură ce a doua economie din lume își va majora consumul de mărfuri, a declarat la sfârșitul sătpămânii președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde (foto), în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, potrivit Reuters.
„Vor fi constrângeri, vor exista mai multe presiuni inflaționiste din cauza acestei cereri suplimentare de mărfuri și de energie în special”, a declarat Lagarde.
Impactul redeschiderii economiei chineze este privit ca un semnal pozitiv, fiind de natură să antreneze creșterea economică de la nivel global, dar și ca un eveniment de natură să ducă la creșterea numărului de cazuri de COVID-19, precum și a inflației.
Printre oficialii care și-au exprimat îngrijorări cu privire la acest lucru s-au numărat și Gita Gopinath, director general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), și Larry Fink, directorul executiv al celui mai mare fond de investiții din lume, BlackRock.
„Se estimează că economia chineză poate crește cu 5% sau 6% în al treilea și al patrulea trimestru. Dacă așa va fi, înseamnă asta o creștere a necesarului de țiței de 500.000 sau un milion de barili?”, a comentat Fink. „În același timp, estimăm o recesiune ușoară în Europa și Statele Unite, care să compenseze această cerere suplimentară. Dacă nu, tendințele ar spune că vom avea prețuri ridicate la energie”.
Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, a subliniat că redeschiderea ar putea ajuta lanțurile de aprovizionare să funcționeze mai bine și, de asemenea, să stimuleze cererea consumatorilor. „Dar, pe de altă parte, trebuie să vedem și care este impactul deschiderii asupra pandemiei”, a spus ea într-un briefing de presă.
Investitorii și-au pierdut încrederea în BCE
Impactul redeschiderii economiei chineze asupra prețurilor îi preocupă cu atât mai mult pe investitori cu cât aceștia consideră că BCE a reacționat tardiv în privința combaterii inflației.
BCE a majorat dobânzile de patru ori pe parcursul anului 2022, ducând dobânda depozitelor la 2%.
Banca centrală a declarat în decembrie că va creşte în continuare dobânzile în 2023, cel mai probabil cu câte 50 de puncte de bază la primele două ședințe din acest an.
Specialiștii chestionați de Reuters anticipează că dobânzile vor ajung la un vârf de 3,3% în iulie.
***