duminică

21 aprilie, 2024

3 iunie, 2021

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins joi un recurs al Ungariei la procedura lansată împotriva sa de eurodeputaţi pentru încălcarea valorilor comune ale UE.

În septembrie 2018, cu o majoritate de două treimi din voturile exprimate, Parlamentul European a invitat Consiliul Uniunii Europene să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă de către Budapesta a valorilor care stau la baza UE.

Procedura prevăzută de Articolul 7 din Tratatul UE, poate duce, în teorie, la suspendarea drepturilor de vot ale unei ţări.


Susţinuţi de axa franco-germană, eurodeputaţii şi-au exprimat „îngrijorarea” pentru modul în care Guvernul Viktor Orban respectă libertatea presei, libertăţile academice, drepturile minorităţile sau independenţa justiţiei.

Ungaria a introdus atunci un recurs în anulare, afirmând că Parlamentul European ar fi trebuit să ţină cont şi de abţineri, şi a acuzat un vot „motivat politic” şi „părtinitor”.

CJUE: Pentru stabilirea votului majoritar nu se iau în considerare abținere

„Curtea, reunită în Marea Cameră, respinge acest recurs”, a scris CJUE într-un comunicat transmis joi. „Ea consideră că abţinerile parlamentarilor nu trebuie să fie contabilizate”, se arată în comunicatul citat de AFP, preluată de Agerpres.

„Abţinerea, înţeleasă ca refuzul de a lua poziţie, nu ar trebui să fie echivalată cu un ‘sufragiu exprimat’”, a precizat CJUE, cu sediul la Luxemburg.


„Regula care cere un vot majoritar trebuie să fie interpretată ca excluzând să se ia în considerare abţinerile”, a argumentat CJUE.

Ea nu este contrară „nici principiului democraţiei, nici celui privind egalitatea de tratament”, deoarece eurodeputaţii care s-au abţinut „au fost informaţi în prealabil că abţinerile nu vor fi luate în considerare”.

Această decizie a justiţie ar urma să permită ca procedura împotriva Ungariei, rămasă pentru moment într-un stadiu preliminar, să intre în a doua sa fază de aplicare.

Polonia, de asemenea vizată de o acţiune similară pe baza Articolului 7, şi-a anunţat clar intenţia de a susţine Ungaria pentru a împiedica orice sancţiune.

Pentru a suspenda drepturile de vot ale unei ţări în cadrul reuniunilor ministeriale europene, este nevoie de un vot în unanimitate.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: