Valoarea inflației anuale a scăzut, în premieră, sub pragul psihologic de 1%, după ce inflația consemnată pe luna mai 2014 a fost de -0,04%. Este o diminuare a creșterii anuale a prețurilor pe o traiectorie extrem de abruptă, pe parcursul căreia acest indicator a scăzut de la 5,37% în iunie 2013 până la 0,94% în mai 2014.
Media anuală a inflației s-a diminuat la 2,1% după metodologia națională (IPC) și 1,8% după cea europeană (IAPC), ceea ce ne plasează foarte aproape de îndeplinirea criteriului de la Maastricht referitor la inflație ( media celor mai bune performanțe din trei state membre plus 1,5%, indicator aflat la 1,7% luna trecută).
Reducerea generală a prețurilor în luna mai 2014 față de luna precedentă a corespuns cu influența diminuării facturii telefonice sub efectul aprecierii leului în raport cu euro. Diminuarea a fost de 0,81% la o reducere a cursului mediu euro/leu de 0,84%. Ponderea de 4,64% a serviciilor de telefonie în coșul de consum a condus la un efect de -0,04% pe IPC, exact valoarea consemnată de INS.
![tabel 1](https://cdn.cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2014/06/tabel-14.png)
Grupa de combustibili ( în cadrul căreia ponderea majoritară o au carburanții) a înregistrat și ea o reducere a prețurilor (-0,28%), dar mult mai mică față de evoluția cursului de schimb euro/leu. Explicația este legătura cu raportul dolar/leu, care nu s-a modificat decât de la 3,2299 lei/dolar în aprilie la 3,2205 lei/dolar în mai 2014.
De remarcat creșterea de 0,05% la nivelul produselor nealimentare, unde singura categorie de produse și servicii incluse în indicele prețurilor de consum care a fost pe minus în afară de combustibili au fost autoturismele și piesele de schimb (-0,24%). Scumpirile au fost mici dar cvasiprezente, de la 0,15% la confecții, la 0,20% la încălțăminte, mergând până la 0,30% la țigări și 0,82% la cărți, ziare și reviste.
Legumele și conservele de legume s-au ieftinit cu 1,29%, deși în cadrul acestei grupe cartofii s-au scumpit cu 1,93%. Prin contrast, fructele și conservele din fructe s-au scumpit cu 2,80%, deși citricele și alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 0,86%. Destul de ciudat, prețul fructelor proaspete s-a majorat semnificativ (+5,94%). Ouăle s-au ieftinit cu patru procente (-15,25% față de decembrie 2013).
De notat că a continuat și scăderea prețurilor la ulei comestibil (-0,93% față de aprilie și -4,04% de la finalul anului trecut) și zahăr (-3,06% și, respectiv -7,60%). Efectul de bază a fost favorabil ( 0,23% inflație lunară în aprilie 2013) iar Indicele CORE 2, aflat sub influența politicii monetare a BNR, a intrat în teritoriul negativ (-0,06%).
![tabel 2](https://cdn.cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2014/06/tabel-23.png)
Traiectoria procesului de diminuare rapidă a creșterii prețurilor a fost remarcabilă (vezi tabelul). Dar, tocmai de aceea, ea nu mai poate continua. Va trebui să fim atenți la procesul de stabilizare a IPC la o valoare apropiată de fundamentele reale ale economiei, care țin de productivitatea muncii, politica de venituri și politica fiscală.
![tabel 3](https://cdn.cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2014/06/tabel-32.png)
Decalajul dintre inflația medie anuală pe agregare națională și cea pe sistem armonizat european s-a diminuat până la trei zecimi de procent (2,1% IPC, față de 1,8% IAPC, valoarea transmisă la Eurostat și conformă cu clasificarea europeană a mărfurilor și serviciilor). Reducerea de la ambii indicatori a fost substanțială iar luna viitoare va aduce probabil îndeplinirea criteriului Maastricht.
După primele cinci luni din acest an, creșterea generală a prețurilor a fost de 1,44%. Ceea ce lasă, pentru următoarele șapte luni, un spațiu ceva mai mare de un procent de creștere a prețurilor până la ținta de 2,5% și indică posibilitatea încadrării în prognoza revizuită a BNR de 3,3% pe final de an. Urmează însă patru luni în care efectul de bază nu va fi favorabil, din cauza dificultății de a reedita valorile minime sau negative ale inflației lunare.