luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 mai, 2017

Angela Merkel și Emmanuel Macron discută pe o terasă, în Berlin. Imagine difuzată de guvernul german

Cancelarul german Angela Merkel și noul președinte francez Emmanuel Macron au declarat luni, la Berlin, că sunt gata să schimbe actualele tratate pentru ca UE să poată fi ”reconstruită istoric” astfel încât să poată lupta eficient cu populismul.

Potrivit Euractiv, Emmanuel Macron, un pro-european fervent care a preluat duminică Președinția Franței, a păstrat tradiția de la Elysee ca prima vizită în străinătate să fie făcută la Berlin, pentru consultări cu principalul aliat european, Germania.

”Există înțelegerea comună că nu ne putem concentra numai pe procesul de ieșire al Marii Britanii din UE, ci în primul rând trebuie să ne gândim cum să consolidăm și cum să apărăm de crize Uniunea Europeană, în special Zona Euro. Dacă putem spune de ce, pentru ce și care este motivația din spate, Germania ar fi, cu siguranță, pregătită să facă acest lucru”, a declarat Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă comună cu Emmanuel Macron.


Înaintea vizitei de luni, ideile lui Emmanuel Macron privind reforma Zonei Euro- printre care se numără un buget separat, legislație și un ministrul unic de finanțe- au fost privite cu scepticism la Berlin.

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble, chiar a avertizat că asemenea reforme profunde impun schimbarea tratatelor UE, o idee considerată ”nerealistă” într-o perioadă în care Europa se confruntă cu un val de populism anti-euro.

Cancelarul Angela Merkel a deschis însă ușa schimbărilor, afirmând: ”Din punctul de vedere al Germaniei, este posibil să schimbăm tratatele dace va fi nevoie”.

Emmanuel Macron a exprimat aceeași poziție, afirmând: ”Nu există niciun tabu pentru noi în legătură cu acest lucru”.


Președintele Franței a adresat oarecum și nemulțumirea Germaniei legată de ideea suportării comune a ”datoriilor vechi” acumulate între statele membre ale Zonei Euro, precizând însă că este deschis ideii de a împărți ”viitoare greutăți” financiare.

Întâlnirea de luni a celor doi lideri va fi urmată de o ședință comună de guvern franco-germană în iulie, care va veni după alegerile parlamentare din Franța.

”Putem da Uniunii Europene o nouă dinamică. Germania va prospera pe termen lung numai când și Europa va prospera”, a afirmat cancelarul Merkel în conferința de presă comună cu președintele Macron.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: