9 octombrie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca, dacă vineri, 10 octombrie (data la care companial a anunțat că întrerupe producția în cazul în care DNA nu ridică sechestrul) Lukoil nu reia producţia, să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

„Îndrăzneala celor care au dat mesajul că să ne gândim până vineri … ia plecaţi băieţi dacă nu respectaţi legile statului”, a transmis preşedintele şefilor Lukoil România.

Traian Băsescu a susţinut că atitudinea părţii române faţă de Lukoil trebuie să fie ”pe înţelesul ruşilor”, el avertizând că această companie trebuie să se hotărască: ori respectă legile statului român şi rămâne aici, ori, ”dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo”.


„Lukoil de cinci ani merge în pierdere, ceea ce mă face să gândesc că la terminarea anchetei s-ar putea ca cele 230 de milioane de euro să fie doar o deschidere”, a subliniat Traian Băsescu.

Soluţiile oferite de preşedinte: renaționalizare dacă Lukoil închide rafinăria

Preşedintele a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria de la Ploieşti şi să fie pregătit tehnic să o preia în operare.

”Trebuie să ne amintim preţul de privatizare, îl replătim şi diferenţa cât a costat retehnologizarea şi restul, stabilim cât a fost evaziunea fiscală… Cred că în momentul acesta guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinaria, să fie pregătit să o preia tehnic în operare şi la constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil să discutăm în contrapartidă suma constată a fi fraudp cu sumele investite”, a adăugat şeful statului.

“Comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor. Va trebui să ne comportăm la fel. Ruşii nu pot spune: «Închid rafinăria că aşa vreau eu». Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească dacă asta e abordarea. Ei au şi un întreg lanţ de distribuţie, şi concesiuni în Marea Neagră… , a declarat Băsescu.


Şeful statului a adăugat că România este stat de drept şi că legea se aplică tuturor în mod egal. El a mai spus că exercitarea de presiuni îi pare “o abordare de tip putinian”, adăugând: “Aşa ceva face Putin în ţară la el, nu într-o ţară a UE”.

“Lukoil să se hotărască: dacă vrea să rămână, respectă legile statului român. Dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo”, a mai spus Băsescu.

Ultimatumul lui Vladimir Nekrasov

Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov (foto), a declarat miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.

“Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulţi bani aici”, a spus Nekrasov, într-o întâlnire cu presa.

Vladimir Nekrasov a adăugat că. marţi, a avut întâlniri cu procurorul care anchetează dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea şi cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

“Înţelegem foarte bine că ei (Dragnea şi Nicolescu, n.r.) nu au cum să intervină într-o anchetă a procuraturii. Lor de asemenea le pare rău că în cazul opririi rafinăriei vor trebui să revizuiască în minus bugetul ţării”, a adăugat Nekrasov.

El consideră că acuzaţiile aduse rafinăriei sunt nefondate şi a precizat că Parchetul nu i-a prezentat niciun document din care să reiasă vreun prejudiciu.

“Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta mâine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Dacă conducerea Lukoil îşi va da acceptul, repornim rafinăria. Dacă nu, nu. Noi considerăm că taxele de 700 milioane de dolari plătite până acum în acest an pot reprezenta măsuri asiguratorii”, a continuat Nekrasov.

Cum s-a poziţionat Victor Ponta

Premierul Victor Ponta spunea, luni, că procurorul “este suveran şi independent” în cercetarea cazului Lukoil, însă “Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi”.

Sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile angajaţilor, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

Situaţia economico-socială a Lukoil

Potrivit datelor deţinute de Ministerul Finanţelor, cifra de afaceri a Lukoil SA a crescut constant în ultimii 6 ani. Compania a raportat pierderi între 2008 şi 2013.

Valoarea totală a pierderilor declarate în această perioadă este de 2,43 miliarde lei, cu menţiunea că Lukoil nu a trimis Ministerului Finanţelor datele aferente anului 2009.

Numărul angajaţilor companiei a scăzut constant de la preluarea de către Lukoil a rafinăriei de la Ploieşti, ajungând, potrivit datelor oficiale, la 468 de angajaţi.

Lukoil a disponibilizat în ultimii 10 ani aproape 4.000 de salariaţi.

Acţiunea Parchetului Curţii de Apel Ploieşti

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a făcut, săptămâna trecută, joi, percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au anunţat luni măsura impunerii sechestrului asigurător asupra bunurilor Petrotel Lukoil, măsură care a fost ridicată parţial o zi mai târziu.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a precizat miercuri că deciziile luate în cazul S.C. Petrotel Lukoil SA (de ridicare parţială a măsurilor asiguratorii) au rezultat în urma discuţiilor cu reprezentanţii conducerii societăţii şi “nu urmare unor declaraţii cu caracter public făcute de persoane din spaţiul politic”.

Potrivit Codului de Procedură Penală, procurorul este obligat să instituie sechestru asigurător pe bunuri pentru ca statul să fie sigur că poate recupera un prejudiciu creat.

Măsura sechestrului putea fi evitată în cazul Lukoil dacă reprezentanţii companiei ar fi fost dispuşi să obţină şi să prezinte o scrisoare de garanţie bancară pentru prejudiciul estimat (230 milioane de euro).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: