joi

28 martie, 2024

14 februarie, 2019

Comisia Europeană urmărește îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecție a procurorului șef european și transmite că este esențial ca toți candidații, selectați de o comisie independentă, să fie tratați corect în cursul acestui proces.

Declarația aparține unui purtător de cuvânt al CE și este făcută în contextul citării Laurei Codruța Kovesi la nou înființata Secție de investigare a magistraților.

„Comisia Europeană urmărește îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații, selectați de o comisie independentă, să fie tratați corect în acest proces”, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.


În ceea ce privește independența sistemului judiciar din România, acesta a arătat că CE „a transmis clar, în repetate rânduri, că o justiție independentă, profesionistă este de o importanță capitală”.

Laura Codruța Kovesi a anunțat miercuri seara că a fost chemată la nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, în calitate de suspect. Data audierii este vineri, ziua în care fosta șefă a DNA plecarea la Bruxelles pentru noua etapă din procedura alegerii procurorului – șef al Parchetului European (EPPO).

În citație nu sunt descrise faptele, apare doar numărul de dosar, dar, conform unor dezvăluiri făcute de publicații apropiate coaliției de guvernare, este cazul aducerii în țară a fugarului Nicolae Popa, în 2011, condamnat pentru rolul jucat în afacerea FNI. Dosarul a fost inițiat după ce Sebastian Ghiță a fugit în Serbia.

Laura Codruța Kovesi pleacă vineri la Bruxelles, pentru a participa la următoarea etapă a procesului de selecție pentru șefia Parchetului European – audierea în Parlamentul European a celor trei candidați intrați în această ultimă fază: reprezentanta României este favorita, urmată de procurorii Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).


Șansele sale sunt mari și mai mulți oficiali europeni și-au declarat susținerea pentru fosta șefă a DNA. La începutul acestei săptămâni, Partidul Popular, cel mai numeros din Parlamentul European, a făcut un anunț în acest sens.

În această situație, Kovesi va cere o amânare a audierii și este decisă să nu renunțe la candidatura pentru EPPO, în pofida eforturilor puterii de a bloca ajungerea ei la conducerea Parchetului European:

Deci se investigheaza extrădarea din urmă cu 10 ani a unei persoane care a primit o condamnare definitivă, care a păgubit peste 300.000 de oameni. Și se anchetează de ce a fost executată hotărârea judecătorească și de ce a fost realizată extrădarea condamnatului.

Discuțiile în această privință au fost și în 2017, Parchetul general a deschis o anchetă și există o comunicare oficială care arată că Poliția Română a plătit cheltuielile pentru extrădare. Deși anchetă e deschisă din 2017, exact cu o zi înainte de a plecă la Bruxelles și o săptămâna înainte de audierea în Parlamentul European sunt învinuită (…)

Prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedura, se încearcă prin orice metodă că eu să nu fiu numită în funcție.

Ancheta este instrumentată de noul parchet, contestat de Comisia de la Veneția

Dosarul este deschis la Secția pentru investigarea magistraților, înființată anul trecut. Comisia de la Veneția recomanda renunțarea la această structură, întrucât ea ar putea deveni un instrument pentru presiuni exercitate asupra magistraților, însă guvernanții nu au renunțat la acest proiect.

Forul internațional solicita parlamentarilor români să reconsidere înființarea unei secţii speciale și propunea ca alternativă folosirea unor procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente.

“Înființarea noii structuri a ridicat probleme și preocupări puternice, în special în ceea ce privește motivele existenței sale şi a impactului acesteia asupra independenței judecătorilor și procurorilor și asupra încrederii publicului în sistemul justiției penale și sistemul judiciar român”, au apreciat anul trecut experţii Comisiei de la Veneţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: