fbpx

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

[RBL] Reducerea costului aparatului de stat, păstrarea modelului fiscal actual și predictibilitatea vor întări antifragilitatea economiei României

de Vladimir Ionescu , 29.10.2020

Prima ediție a Conferinței Naționale RBL s-a încheiat astăzi, aducând în prim-plan subiecte ca digitalizare, debirocratizare, finanțare și inovație.

Cea de-a treia zi a început cu un live talk găzduit de Andreea Roșca, fondator The Vast & The Curious și membru fondator RBL. Invitatul Andreei Roșca a fost Alexandru Filip, Managing Partner al McKinsey & Company România. Conversația celor doi a gravitat în jurul inovației, a marilor trenduri în business, dar și asupra contextului nostru ca țară și a antifragilității.

„Suntem, din păcate, ca societate și ca țară, într-o stare de fragilitate accentuată. […] Top 20% din români câștigă de 7 ori mai mult decât cei 20% cei mai săraci din țară. Din punct de vedere financiar 70% dintre gospodării nu au mai mult de 25.000 lei puși deoparte pentru orice situație neprevăzută, 50% din ei nu au mai mult de 5000 lei”, a arătat Alexandru Filip. El consideră că gândirea critică și empatia sunt ceea ce ar trebui să aibă tinerii ca să fie future-ready, fie ca antreprenori, fie ca angajați. „Impactul pe care îl ai în orice colectiv vine din empatie, nu din competențe”, a subliniat Alexandru.

În sesiunea Finanțare și adaptabilitate financiară, moderată de Sergiu Neguț, membru al boardului Fundației Romanian Business Leaders, Radu Ciocoiu, Executive Director, Regional Corporate & Public Sector, Raiffeisen Bank România a arătat că o fragilitate a economiei României este „partea de infrastructură, sau lipsa ei, mai degrabă”. Angela Manolache, Partener Consultanță în afaceri, KPMG România a subliniat că „trebuie să fim disciplinați din punct de vedere al inovației, (…) să gândim green și (…) să gândim digital”.
Iar Teodor Bildăruș, fondator și CEO, FintechOS, a punctat că „oportunitatea extraordinară în această perioadă e în partea de IMM-uri, care (n.r.) au un apetit către digital mult mai mare.”

 

Conferința a continuat cu un scurt moment de celebrare a profesorilor valoroşi ai României, pe care îi recunoaştem anual, sub umbrela Romanian Business Leaders, în cadrul Galei MERITO.

În cadrul sesiunii de final, facilitată de Sebastian Hubati, Business Development Director al Fundației Romanian Business Leaders, Sergiu Neguț, membru de board RBL și co-fondator FintechOS, Angela Roșca, Managing Director TaxHouse și liderul grupului RBL pentru Fiscalitate, Alexandra Peligrad, CEO Smartree și liderul grupului RBL pentru Piața Muncii și Dragoș Petrescu, President, CityGrill și coordonatorul Coaliției pentru Dezvoltarea României, în calitate de vicepreședinte RBL, au prezentat concluziile celor 25 de sesiuni de dezbatere din cele 3 zile de conferință.

Concluziile discuțiilor pe subiectul fiscalitate sunt următoarele:

 • Mediul de business este foarte preocupat de predictibilitate, iar în zona fiscală, ne confruntăm în acest moment cu un exces de impredictibilitate.
 • Este necesară menținerea impozitelor actuale, pe cât posibil, pe un orizont de timp de 2-3 ani astfel încât să existe, în continuare, curajul pentru a investi.
 • Digitalizarea ANAF devine stringentă.
 • Trebuie încurajată conformarea voluntară și susținerea celor care își plătesc taxele la timp.
 • Un alt element de fragilitate în acest moment este fiscalizarea excesivă a muncii.

Pe partea de educație și piața muncii, participanții consideră că:

În zona de Educație, sunt necesare:

 • Investiții majore și susținute în infrastructura școlară de bază.
 • Campanii consistente de încurajare a lecturii și cultivării pasiunii pentru citire și învățare în rândul elevilor cu aplicare de modele de business, prezentare de persoane cu notorietate, donare de cărți și proiecte de tipărire și distribuire de cărți.
 • Programe de valorizare, de sprijin, de recunoaștere și investiție în profesori și programe de suport pentru aceștia.
 • Strategii prin care fiecare școală să aibă parteneri economici și privați din comunitate, care să ajute copiii să se conecteze la realitatea care îi înconjoară. Școala își asumă astfel rolul de ecosistem.

În zona pieței muncii:

 • O primă soluție la deficitul de meseriași este aducerea înapoi în România a profesioniștilor și specialiștilor cu experiență dobândită în străinătate.
 • O a doua măsură este implicarea statului în susținerea mobilității geografice a forței de muncă.
 • Dezvoltarea viitorilor meseriași/ profesioniști trebuie realizată prin puterea exemplului din comunitate.
 • Procesul de acreditare a noilor meserii cerute de piața forței de muncă/ mediul de afaceri să fie mai scurt și mult mai eficient.
 • Modelul Kurzarbeit să fie prelungit de către statul român și în 2021.

Concluziile din dezbaterile despre investiții și digitalizare sunt următoarele:

 • Vânzarea online doar de dragul de a fi online nu va funcționa. Trăim o implementare a unui model mixt, de online și offline, care a accelerat mult în pandemie, devine standardul și necesită un know-how special.
 • Dincolo de ajutoare, granturi, garanții, avem un deficit major de capital de equity de investit în companii.
 • Avem nevoie de crearea unui mecanism între mediul privat și ministerul de resort, prin care să ajutăm la analiza și urmărirea proiectelor finanțate.
 • Reluarea activității platformei http://maisimplu.gov.ro/ și coordonarea eficientă a grupurilor de implementare cu termene asumate.
 • Legiferarea interacțiunii online între cetățean sau companie și administrația publică
 • Educația scăzută în domeniul digital a funcționarilor, neînțelegerea rolului automatizării și neorientarea spre client duce la încetinirea transformării digitale.
 • Putem sprijini activ și constructiv autoritățile publice din România în a demara și a implementa proiecte de tipul smart village/ smart cities creând o platformă de comunicare eficientă, o zonă de discuții reale între administrații publice și mediul de afaceri.

Concluziile sesiunilor despre simplificare și debirocratizare au fost:

În ceea ce privește simplificarea obținerii avizelor și autorizațiilor:

 • Comunicat că ștampila nu mai este obligatorie pentru mediul privat din 2015, când tocmai mediul privat menține această cutumă, care duce la birocratizare și risipă de hârtie.
 • Avem nevoie de transformare digitală cu o echipă multidisciplinară în locul utilizării doar a unor IT-iști.
 • Prin transformare digitală one-stop-shop partajăm informația automatizat tuturor autorităților competente/ relevante.

În ceea ce privește profesionalizarea și mentalitatea funcționarilor publici și relația cu mediul privat:

 • Îi vom ajuta să se profesionalizeze și să schimbe mentalitatea sesizând, iar prin sesizări punând o presiune bine intenționată asupra sectorului public.
 • Să îi ajutăm să implementeze un sistem de evaluare care să fie folosit atât la angajare, cât și în fiecare an, și care să arate exact valoarea fiecărui angajat.
 • Să ne implicăm în dialog cu ei în sensul educativ și toată această educație să aibă la bază recâștigarea încrederii între cele două părți.
 • E nevoie să se continue efortul de diminuare a corupției din mediul public, dar și din cel privat.
 • Până la Profesionalizare, operatorii privați care lucrează cu mediul public să se pregătească riguros pentru fiecare interacțiune: înțelegerea interlocutorilor, a intereselor lor, a procesului de decizie și a mecanismelor de influențare a acestei decizii.

În încheiere, Dragoș Petrescu, vicepreședinte RBL și coordonatorul CDR a transmis care sunt măsurile pe care mediul de afaceri din România le așteaptă în relația cu autoritățile publice și factorii de decizie: 

 1. Reducerea costului aparatului de stat central și local.
 2. Păstrarea modelului fiscal actual, pentru a păstra avantajul competițional în Europa.
 3. Predictibilitate – noi astăzi ne luptăm pentru a nu mai legifera acte normative înainte de consultarea Coaliției pentru Dezvoltarea României, mai ales că aceste decizii au impact asupra economiei.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.10.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban anunță că își depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Vladimir Ionescu

Ludovic Orban a anunţat că îşi va depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce a fost învins de premierul Florin… Mai mult

Europa

Criza diplomatică dintre China şi Canada s-a încheiat după eliberarea şefei Huawei

Vladimir Ionescu

Criza diplomatică dintre China şi Canada, survenită după ce cea dintâi a deţinut doi cetăţeni canadieni drept răspuns la arestarea directoarei financiare a Huawei de… Mai mult

Stiri

Cristian Ghinea confirmă că va participa, alături de Florin Cîțu, la reuniunea cu preşedintele Comisiei Europene

Vladimir Ionescu

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), anunţă că va participa luni la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der… Mai mult

Stiri

Aripa Florin Cîțu preia conducerea PNL

Razvan Diaconu

  Florin Cîţu este câştigătorul alegerilor interne din PNL, reuşind să-şi asigure 2.878 de voturi, echivalentul a 60,2% din voturile valabil exprimate. Ludovic Orban a… Mai mult

Stiri

USR PLUS insistă: exclus să revenim la guvernare cu Florin Cîţu premier

Razvan Diaconu

USR PLUS şi-a reiterat sâmbătă poziţia luată printr-o decizie unanimă şi anume că nu poate reveni la guvernare cu Florin Cîţu premier. “Această decizie nu… Mai mult

Europa

Angela Merkel – un ultim apel pentru susţinerea candidatului CDU Armin Laschet

Iulian Soare

Angela Merkel a lansat sâmbătă un apel pentru a-l vota pe conservatorul Armin Laschet, în numele “viitorului” Germaniei, în ultimul său miting din ajunul unor… Mai mult

Stiri

Noapte “de foc” la spitalul de boli infecţioase din Iaşi cu pacienți Covid

Razvan Diaconu

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost una “de foc” la Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi, a declarat managerul instituţiei, dr. Florin… Mai mult