vineri

26 aprilie, 2024

29 aprilie, 2022

„Contextul fără precedent al prețurilor crescute și volatile ale mărfurilor, generat de războiul Rusia- Ucraina”, este la originea triplării profitului net al OMV Petrom (SNP) în Trimestriul 1 din 2022 față de T1 / 2022, până la 1,748 miliarde de lei, spune un raport al companiei trimis la Bursa de Valori București (BVB).

La fel, „mediul de piață excepțional din perspectiva marjelor de rafinare, rata ridicată de utilizare a rafinăriei și cererea solidă”, au dublat profitul de exploatare pe sectorul de rafinare și marketing, până la 626 milioane de lei.

Profitul de exploatare total a crescut de peste 3,55 ori, până la 1,106 miliarde de lei și de 2,46 ori au crescut veniturile din vânzări, până la  11,8 miliarde de lei..


Producţia totală de petrol și gaze a scăzut cu 12,7%, în principal din cauza vânzărilor de active şi a declinului natural accentuat din zăcămintele principale.

În Romania, producția de hidrocarburi a scăzut cu 8,6%, în principal din cauza declinului natural accentuat și a transferului unor zacaminte marginale catre Dacian Petroleum (condusă de fostuil director general al Petrom, Ioan Popa).

Acțiunile SNP creșteau marți dimineață cu peste 1% la Bursa de Valori București (BVB), iar valoaea de piață a companiei (capitaliozarea bursieră) este de peste 27,13 miliarde de lei.

OMV Petrom mizează pe un preț mediu al petrolului de 95 de dolari  / baril în 2022

OMV Petrom (SNP) se așteaptă la un preț mediu al țițeiului Brent „în jur” de 95 dolari/baril, o estimare mult superioară celei precedente, de 75 dolari /bbl și mediei pe 2021 de  71 dolari /bbl (într-o tonă de țițeio încap circa 7 barili).


Rafinăria Petrobrazi procesează în cea mai mare parte țioței românesc, compatibil cu tipul Brent. „Se preconizează că discountul mediu al țițeiului Ural față de țițeiul Brent va rămâne ridicat si volatil, reflectând contextul geopolitic cu multe provocări”.

„Cererea de produse petroliere se preconizează a fi pe un trend crescător. Estimăm că cererea pentru energie electrică va fi la un nivel similar cu anul 2021, iar cererea pentru gaze naturale va fi mai mică decât în 2021”, mai spune raportul OMV Petrom (SNP).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: