miercuri

24 iulie, 2024

30 iulie, 2022

Gazprom a anunțat, sâmbătă, că întrerupe livrările de gaze naturale spre Letonia, țară pe care o acuză că a „încălcat clauze contractuale privind recepționarea gazului”, relatează Reuters.

Într-un comunicat transmis sâmbătă, Gazprom a precizat că va opri livrările spre Letonia, însă nu a precizat care sunt „încălcările de contract” de care s-ar face vinovați letonii.

Decizia rușilor vine la o zi după ce compania energetică letonă, Latvijas Gaze, a spus că va cumpăra gaze din Rusia și că le va plăti în euro și nu în ruble.


Nu este prima oară când rușii se folosesc de livrările de gaze pentru a șantaja și a pune presiune pe guvernele europene care au condamnat invazia Rusiei în Ucraina și care au impus sancțiuni regimului de la Kremlin.

Rusia a tăiat, anterior gazele pentru Polonia, Bulgaria, Finlanda, Olanda și Danemarca. Aceste țări au refuzat să plătească în ruble achizițiile de gaz așa cum a cerut Vladimir Putin. Rusia a oprit, de asemenea, livrările către Shell Energy Europe, care furniza gaz pentru piața germană.

Anunţul apare în condtextul în care Gazprom a redus drastic, în această săptămână, livrările de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream 1.

Situația livrărilor prin această conductă este incertă, un oficial Gazprom acuzând vineri calitatea reparațiilor efectuate în Occident la o turbină care asigură pomparea gazelor.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: