UPDATE / 24,27% dintre absolvenții de liceu care au susținut examenul de bacalaureat în sesiunea din toamnă au reușit să promoveze, rata fiind cu 4,75 puncte procentuale mai mare decât în sesiunea similară a anului 2011, conform rezultatelor făcute publice duminică, de Ministerul Educației, înainte de contestații.
Astfel, la sesiunea a doua a BAC-ului 2012 au promovat 20.662 de candidaţi.
Peste 10.000 de absolvenţi de liceu au luat medii între 5 şi 5,98 dar ”au picat” pentru că nu au obținut măcar media 6.
85.117 absolvenți de liceu au participat la examen, iar alți 14.000 de absolvenţi înscrişi iniţial au renunțat să vină la examen.
Procentul cel mai mare de promovabilitate s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, 50,22%, iar cel mai redus a fost în Ilfov, 10,21%.
În București, 18,52% dintre absolvenții de liceu care au dat BAC-ul în sesiunea a doua din anul 2012 au promovat examenul, relatează Mediafax.
Anul trecut, în sesiunea de toamnă, în București 17,82% dintre candidați luaseră examenul.
În sesiuenea de vară, în Capitală au luat bacalaureatul 38,97% dintre absolvenții de liceu care au dat examen, Bucureștiul situându-se astfel sub media națională, de 42,03%, înainte de contestații.
Ministrul Educației, Ecaterian Andronescu, îi responsabilizează pentru rezultatele slabe de la bacalaureat pe elevi și pe părinții acestora.
”Şcoala trebuie reevaluată şi pentru părinţi şi pentru elevi şi trebuie aşezată la locul la care merită în formarea lor”, a declarat Andronescu, într-o conferință de presă.
Situația în țară:
- Cluj. Promovabilitatea la sesiunea din august a examenului de bacalaureat a fost, în judeţul Cluj, de 22,8 la sută, înainte de contestaţii, fiind mai mare decât cea înregistrată în sesiunea similară din 2011, care a fost de 20,62 la sută.
- Mureş. 23,94 la sută din cei peste 2.600 de candidaţi înscrişi la sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat, în judeţul Mureş, cu aproximativ un punct procentual mai scăzut faţă de sesiunea similară a anului trecut.
- Vâlcea. Promovabilitatea la a doua sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Vâlcea este de 22,83 la sută, dublă faţă de cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, când a fost de doar 11,62 la sută.
- Arad. Promovabilitatea sesiunii de toamnă a bacalaureatului este de 29,85 la sută în judeţul Arad, înainte de contestaţii, cu 13 puncte procentuale mai mare faţă de toamna anului trecut. Niciun candidat nu a luat media zece, majoritatea obţinând medii între 6,00 şi 6,99. În judeș, promovabilitatea din toamna anului trecut, înainte de contestaţii, era de 16,71 la sută.
- Alba. Aproape un sfert dintre candidaţii din Alba care au susţinut bacalaureatul în cea de-a doua sesiune au promovat, procentul celor care au reuşit să obţină note de trecere fiind de 23,36, mai mare decât în sesiunea de toamnă din 2011 când a fost 17,35.
- Vaslui. Promovabilitatea la sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat înainte de depunerea contestaţiilor este de 34,96 la sută la nivelul judeţului Vaslui, cu aproape patru procente mai mare faţă de sesiunea similară din 2011, atunci când s-a înregistrat o promovabilitate de 31,05 la sută.
- Bistriţa. Promovabilitatea în cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Bistriţa-Năsăud este de 24,58 la sută, înainte de contestaţii, fiind mai mare faţă de toamna anului trecut, când a fost de 17,41 la sută.
- Covasna. Mai puțin de 17 la sută dintre candidaţii din judeţul Covasna au reuşit să promoveze sesiunea de toamnă a bacalaureatului, înainte de contestaţii, promovabilitatea fiind mai mică decât cea înregistrată în sesiunea similară din 2011, când a fost de 18,06 la sută.
- Timiş. Promovabilitatea la sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat, în judeţul Timiş, este de 24,07 la sută înaintea contestaţiilor, cu aproximativ zece puncte procentuale mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.
- Sibiu. Promovabilitatea în judeţul Sibiu la sesiunea de toamnă a bacalaureatului este de 25,74 la sută, înainte de contestaţii, aproximativ un sfert dintre candidaţi fiind declaraţi admişi. În 2011, în județ, la sesiunea de toamnă promovabilitatea a fost de 21,95 la sută, înainte de contestaţii.
- Argeş. Promovabilitatea la a doua sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Argeş este de 18,80 la sută, mai mare cu aproape trei procente faţă de cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, când a fost 15,91 la sută.
- Dolj. Promovabilitatea la a doua sesiune a examenului de bacalaureat a fost scăzută în judeţul Dolj, doar 21,47 la sută dintre elevi reuşind să obţină o notă peste 6.00 la examen,
- Harghita. Promovabilitatea la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat în judeţul Harghita este de 22,32 la sută, înainte de contestaţii, fiind mai mare cu aproximativ zece procente decât în sesiunea similară din 2011.
- Constanţa. Promovabilitatea în judeţul Constanţa, în cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, înainte de contestaţii, este de 36,07 la sută, de trei ori mai mare faţă de anul trecut, când în sesiunea de bacalaureat august-septembrie au promovat doar 11 la sută dintre elevi.
- Suceava. Promovabilitatea la a doua sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Suceava este de 37,89 la sută, înaintea cotestaţiilor, peste rata îbnregistrată în sesiunea similară de anul trecut, când au luat examentul 36,31 la sută dintre candidați.
- Bihor. Promovabilitatea la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Bihor este de 32,26 la su, înaintea depunerii contestaţiilor, rezultatele fiind mai bune decât în sesiunea similară a anului trecut, când procentul de promovabilitate a fost de 22,31.
- Prahova. Promovabilitatea la a doua sesiune a bacalaureatului este de 19,93 la sută, mai mare decât în toamna anului trecut, când au reuşit să promoveze doar 16 la sută dintre candidaţi.