duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 august, 2020

Rata anuală a inflaţiei a urcat până la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Indicele prețurilor de consum IPC) a crescut pe seama scumpirii mărfurilor alimentare cu 5,57% față de iulie , a serviciilor cu 3%. Prețurile la mărfurile nealimentare au crescut cu 0,88%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%.


Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 – iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%, spune INS.

Inflația a crescut cu 0,35% față de iunie 2020, dacă este exclusă influența prețurilor la legume, fructe, ouă, combustibili şi la produsele ale căror preţuri sunt reglementate. Creșterea este mai mică (+0,17%) Dacă sunt excluse și prețurile băutirilor și tutunului.

Banca Naţională a României se așteaptă ca rata anuală a inflaţiei (IPC) să ajungă la 2,7% la sfârşitul anului curent şi la 2,5% la finele anului viitor, potrivit ediției din august a Raportului trimestrial asupra inflaţiei al BNR.

(Citiți și: „BNR, raport asupra inflației: Contracţia economiei în 2020, aproape de cea din 2009”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022″, spune raportul BNR.

BNR și-a redus prognoza pe 2020 cu 0,1 puncte procentuale față de cea din februarie în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: