22 februarie, 2013

Raportul eurodeputatei PNL Renate Weber ”Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media în UE” a fost adoptat, joi,de Comisia libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) cu 47 de voturi pentru şi şase împotrivă – porivit unei corepondențe AGERPRES.

Documentul include şi un amendament – care a generat poziţii divergente în rândul eurodeputaţilor români – privind prevenirea infiltrării în redacţiile ziarelor a unor agenţi ai serviciilor de informaţii .

Raportul solicită statelor membre şi UE ”să respecte, să garanteze, să apere şi să promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare şi de informare şi la libertatea şi pluralismul mass-media şi să se abţină, în consecinţă, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care să împiedice sau să ameninţe libertatea presei”.


Jurnaliştii trebuie ”să fie protejaţi împotriva presiunilor, intimidării, hărţuirii, ameninţărilor şi violenţei”, textul subliniind importanţa asigurării independenţei jurnaliştilor, ”atât faţă de presiuni interne – din partea editorilor sau proprietarilor media, cât şi externe – din partea unor lobby-uri politice, economice sau a altor grupuri de interese”.

De asemenea, raportul solicită statelor membre şi UE ”elaborarea unor proceduri şi mecanisme pentru alegerea şi numirea managerilor din mass-media publice, consilii de administraţie, consilii mass-media şi conducerea organismelor de reglementare, având la bază transparenţa, meritele profesionale, experienţa incontestabilă şi care să asigure profesionalism, integritate, independenţă, în locul criteriilor politice sau partizane”.

Potrivit raportului Weber, ”trebuie acordată atenţie nivelului de concentrare a proprietăţii asupra mass-media în statele membre”, documentul subliniind că ”proprietatea asupra media şi managementul ar trebui să fie transparente şi nu concentrate”, deoarece ”concentrarea de proprietate pune în pericol pluralismul şi diversitatea culturală şi duce la uniformizarea conţinutului media”.

Nu în ultimul rând, raportul evidenţiază ”importanţa monitorizării libertăţii mass-media în Europa şi a unei raportări anuale cu privire la acest subiect”, urmând ca obligaţia de a îndeplini această sarcină să revină Comisiei Europene, Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale sau Centrului pentru Pluralismul şi Libertatea Mass-Media din cadrul UE.


De asemenea, raportul conţine şi un amendament propus de raportoarea Renate Weber şi de eurodeputatul PSD Ioan Enciu, plecând de la o solicitare a organizaţiei ActiveWatch, prin care li se solicită statelor membre ”să adopte legislaţie cu privire la prevenirea infiltrării redacţiilor de ştiri prin intermediul unor agenţi de informaţii, dat fiind faptul că aceste practici pun în mare pericol libertatea de exprimare, având în vedere că acestea permit supravegherea redacţiilor de ştiri, generează un climat de neîncredere, împiedică strângerea de informaţii, ameninţă confidenţialitatea surselor şi, în cele din urmă, încearcă să informeze eronat şi să manipuleze publicul, precum şi să discrediteze credibilitatea mass-media”.

Amendamentul a fost aprobat de membrii Comisiei LIBE, dar nu şi de membrii grupului PPE, raportoarea Renate Weber acuzându-l pe raportorul din umbră al popularilor europeni pentru acest dosar, eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu, că ”a dat indicaţia de vot împotrivă”.

”Sunt foarte bucuroasă că a trecut, deşi destul de strâns la vot, inclusiv amendamentul pe care l-am făcut la solicitarea organizaţiei ActiveWatch, dar ştiu că reflectă dorinţa jurnaliştilor din România ca în redacţii să nu fie admisibil să avem ofiţeri sub acoperire din serviciile de informaţii, dar nu pot să nu semnalez că exact PPE-ul şi raportorul din umbră de la PPE, care era exact Marinescu de la PDL, au votat împotriva acestui amendament. Să înţeleg că PDL-ul e mare doritor de ofiţeri sub acoperire în România?”, a declarat eurodeputata PNL după aprobarea raportului.

Întrebată cum s-ar putea aplica această legislaţie, Renate Weber a afirmat că ”o formulă de aplicare ar fi, de exemplu, aceea ca în momentul în care-l descoperi şi redacţia unui ziar decide să-l dea afară pe cel pe care-l descoperă, chestia asta să nu fie considerată ca o încălcare a unui contract de muncă”.

Nu de aceeaşi părere este şi eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu, care a exprimat dubii că o asemenea măsură ar putea fi statuată prin lege. ”Se cere o legislaţie pentru prevenirea infiltrării ofiţerilor de informaţii în redacţii, este un amendament cerut de doamna (Renate) Weber şi de domnul (Ioan) Enciu, mi se pare destul de interesant. Să faci o lege mi se pare că nu este foarte în ordine. Vorbim de ofiţeri de informaţii, nu ştiu cum poţi să faci asta prin lege”, a opinat Marian-Jean Marinescu.

În ceea ce priveşte raportul privit ca întreg, Marinescu a precizat că este ”echilibrat”, subliniind că este nevoie de coduri de conduită şi autoreglementare în domeniu.

El a mai precizat că ”este nevoie de transparenţă în ceea ce priveşte proprietarii trusturilor de presă, iarăşi e nevoie să avem suficientă grijă să nu se monopolizeze presa dintr-un stat membru şi aceste lucruri cred că sunt reflectate în raport”.

Votul final asupra raportului este programat pentru sesiunea plenară a PE din aprilie, dar acesta ar putea fi amânat pentru luna mai chiar la solicitarea raportoarei Renate Weber, care în perioada respectivă va conduce o misiune de monitorizare electorală în Paraguay.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: