vineri

26 aprilie, 2024

4 aprilie, 2014

Cei mai mulţi dintre experţii consultaţi de Societatea Academică Română sunt de părere că veniturile estimate a fi obţinute din impozitele suplimentare nu vor fi realizate, din cauza colectării deficitare, se spune în Raportul SAR 2014, prezentat vineri.

Taxa pe stâlp va avea un impact “major negativ” ce va fi transferat consumatori finali de energie, iar noile impozite şi taxe vor împovăra mai mult firmele mici şi mijlocii, se mai spune în Raportul SAR, care conţine o analiză a unor domenii, printre care şi a celui energetic, precum şi recomandări.

Prognoze

Experții consultaţi de SAR consideră că „anul 2014 va fi unul cu o creştere economică modestă (estimarea este 2,09%), inferioară anului 2013, cu o inflație care va fi ținută sub control (2,73%), dar şi cu un curs leu/euro care se va deprecia foarte puțin, față de cotațiile actuale (estimarea este de 4,58 lei/euro).

  • Piaţa imobiliară va stagna şi în acest an
  • Creditarea nu se va relansa în 2014… ritmul foarte rapid al creditării din anii 2005-2008 nu va reveni în următorii ani.
  • Efectele măsurilor fiscale
  • Cu excepţia unui singur analist, taxa pe construcţii speciale a fost etichetată drept păguboasă pentru buget şi estimările sunt că va avea un impact major negativ, impact care va fi transferat consumatorilor finali în domeniul energiei.
  • Majoritatea susţin că veniturile din impozitele suplimentare nu vor fi realizate, din cauza colectării deficitare. Ceilalţi susţin că efectul asupra bugetului va fi mic, dar pozitiv.
  • Niciun analist nu crede în prognozele Ministerului de Finanţe atunci când se estimează efectele introducerii unui nou impozit – probabil scepticismul provine din analizele greşite din trecut ale acestei instituţii.
  • Rezultatul obţinut în urma aplicării acestor noi impozite nu este unul foarte important, iar majoritatea acestor venituri suplimentare sunt obţinute „pe spinarea” companiilor mici şi mijlocii, întrucât companiile mari au acces mai facil la scheme de optimizare fiscală şi la o consultanţă care să le permită să îşi reducă la maximum datoriile către stat.

Fonduri europene 


România este pe un trend de recuperare, spune Raportul, însă “problemele de guvernanţă ne trag mult în jos”. În opinia SAR, pentru a creşte gradul de absorbţie este nevoie şi de voinţă de politică, deoarece nu toate problemele se rezolvă prin îmbunătăţirea managemenetului, şi de credibilitate.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

 

Recomandări pe energie

“Situaţia de dependenţă energetică este mult exagerată și ţara noastră nu are nevoie deocamdată să recurgă la gazele de şist şi poate aştepta descoperirea unei tehnologii mai puţin nocive. Până atunci, explorările nu ar trebui permise decât dacă există un conses al comunităţii locale în acest sens”, spune Raportul SAR, înainte de a prezenta recomandările.

  • Schimbarea sistemului de redevenţe cu unul bazat pe costuri fixe recunoscute urmând ca diferenţa până la preţul de piaţă să devină venit la bugetul public
  • Creşterea redevenţei pentru apă până la nivelul la care costurile energiei hidro devin comparabile cu celelalte tipuri de producţie
  • Privatizarea marilor termocentrale, la pachet cu bazinele carbonifere care le aprovizionează, chiar şi „pe un euro”, dar în condiţii care să asigure sustenabilitatea producţiei
  • Abţinerea de la vot a reprezentanţilor statului în cazul numirii aşa-numiţilor „manageri privaţi”
  • Eliminarea subvenţiilor pentru consum şi eventuala redirecţionare a banilor către măsuri pasive, de economisire, cum ar fi izolarea termică etc.
  • Liberalizarea completă a preţului gazelor naturale. Ca etapă intermediară, este necesară prioritizarea tipurilor de consumatori industriali
  • Amânarea exploatării eventualelor rezerve de gaze de şist până după epuizarearezervelor convenţionale
  • Includerea, pe lângă parametrii tehnici, a consimţământului comunităţii locale ca pas prealabil pentru obţinerea avizului de mediu
  • Completarea strategiei energetice cu tactici şi benchmark-uri permanente, care să ajusteze din mers derapajele
  • Concentrarea stimulentelor pentru energii regenerabile în zonele deficitare – solar şi biomasă – respectiv stabilirea cadrului de livrare a energiei în sistem pentru producătorii foarte mici.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: