miercuri

17 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2015

Contemporary business people working in team in the officeRomânia a coborât trei poziții în raportul ”Paying taxes 2016”, realizat de PwC și Banca Mondială, clasându-se pe locul 55 la nivel global, după ce, anul trecut România a reușit să facă progrese semnificative din acest punct de vedere, ca urmare a informatizării sistemelor de depunere a declarațiilor fiscale și de plată online.

Scăderea contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori a făcut ca rata totală de impozitare din România, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o companie ca procent din profit, să scadă la 42%, față de 43,2% în urmă cu un an. Aceasta este sub rata medie a statelor din Europa Centrală și de Est, de 45% și aproape de media globală, de 40,8%, fiind totodată singurul indicator la care România a înregistrat un ușor progres reiese din raportul citat.

În ceea ce privește orele necesare pentru conformarea cu legislația fiscală, România nu a făcut niciun progres. Companiile au nevoie de 159 de ore pentru a-și rezolva astfel de probleme. Performanța este, totuși, una dintre cele mai bune din regiune, unde media este de 218 ore, în vreme ce la nivel global aceasta este de 261 de ore.


În privinţa numărului de plăţi de impozite şi taxe, o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe, la fel ca în anul precedent. Aici media regională este de 9,5 plăţi, iar media globală de 25,6 de plăţi.

”Chiar dacă România a făcut progrese importante în ultimii ani la acest indicator, întrucât a fost recunoscut sistemul de declarare şi plată online (de la 39 plăţi în Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plăţi în Paying Taxes 2016, lucru care a generat şi o creştere semnificativă în clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situăm la limita superioară prin raportare la alte state din Europa Centrală şi de Est. Acest lucru este din cauza faptului că pe lângă impozitele şi taxele cunoscute mai sunt şi plăţi datorate bugetului local”, notează reprezentanții PwC.

Informatizare sistemelor fiscale, principala reformă de la nivel mondial

Informatizarea sistemelor fiscale este, de altfel, principala reformă administrativă din domeniu implementată cu succes la nivel mondial.

În perioada de zece ani acoperită de raportul Paying Taxes 2016, timpul mediu total dedicat conformării fiscale a scăzut cu 61 de ore, iar un alt sub-indicator urmărit, cel al numărul de plăţi fiscale, a scăzut cu 8,2 plăţi, în mare parte datorită introducerii şi perfecţionării sistemului electronic de depunere a documentelor şi de achitare a impozitelor.


”Folosirea sistemului electronic continuă să aibă un impact major asupra uşurării poverii administrative resimţite în procedurile de conformitate fiscală. La nivel global, introducerea sau perfecţionarea acestei modalităţi electronice de plăţi a fost cea mai frecventă direcţie a reformelor fiscale”, se arată în raport.

Deşi în 2014 s-a putut observa o uşoară descreştere a ratei totale de impozitare la nivel global, la nivel regional şi naţional s-au putut observa diferenţe semnificative între evoluţia fiecărei ţări şi regiuni.

Rata totală de impozitare în Africa, Asia Centrală şi Europa de Est, precum şi în Orientul Mijlociu a crescut din cauza unor majorări de taxe, în timp ce 30 de reforme au condus la scăderea costurilor suportate de firme în procedurile de plată a contribuţiilor. Astfel că, la nivel global în 2014, rata totală de impozitare a crescut în cadrul a 46 de economii şi a scăzut în cazul altor 41 de economii.

Raportul Paying Taxes arată totodată că, în medie, la nivel global, impozitele pe forţa de muncă plătite de companii sunt aproximativ egale cu impozitele pe profit – ambele tipuri de taxe fiind la o medie globală de 16,2% din profiturile comerciale şi de patru cincimi din contribuţiile plătite direct de către companii. În România, ponderea impozitelor pe muncă este în continuare semnificativ mai mare, de 30 de pp față de numai 10,9 pp în cazul impozitului pe profit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: