15 octombrie, 2019

Noul raport MCV (Mecanismul de Cooperare si de Verificare) va fi probabil prezentat la începutul săptămânii viitoare, a anunțat ministrul Justiției, Ana Birchall, în ședința de marți a CSM.

”În ceea ce priveşte MCV, din informațiile pe care le-am obținut, o să iasă la începutul săptămânii viitoare. Din informaţiile mele, pe căi diplomatice îl voi primi la sfârşitul săptămânii şi o să fie făcut public la începutul săptămânii viitoare”, a spus ministrul Birchall.

Acesta a fost un nou argument al acesteia pentru a amânarea numirii Adinei Florea la conducerea Secției speciale pentru investigarea magistraților (SIIJ) și discutarea modului în acre funcționează această structură.

Ana Birchall: Aşa cum este reglementată, Secția nu poate continua să funcţioneze


Principala obiecție adusă acestei Secții, de către ministrul Justiției, este alineatul 2 al art. 88 indice 1, prin care SIIJ rămâne competentă în toate cauzele în care este investigat un magistrat:

Sincer, vremea şmecheriilor introduse, aşa, nu ştiu de cine, nu ştiu pe unde, trebuie să apună şi, sper eu, a apus.

Deci, nimeni (…) nu poate să înţeleagă de ce într-un dosar Secţia Specială trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul.

Spre exemplu, dacă acum un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată, de o infracţiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secţia Specială, conform acestui aliniat al articolului 88 indice 1, Secţia Specială rămâne competentă, aşa spune legea. Or, eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru.


Tocmai de aceea am solicitat, în nenumărate rânduri, ca acest alineat, alături de alte câteva alineate, să fie eliminate.

Ultimul raport MCV a adăugat alte opt recomandări

Cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente, a anunțat Comisia Europeană la prezentarea raportului din noiembrie 2018.

Mai mult: din cauza intervențiilor legislative operate de PSD – ALDE, modificări ce au afectat puternic sistemul judiciar, Comisia a adăugat opt noi recomandări, “care trebuie urmate imediat”.

Printre altele, Comisia a cerut României:

  • “să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă” aferente
  • să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO)
  • “să suspende imediat toate procedurile în derulare de numire ori revocare a procurorilor de rang înalt”.

GRECO a publicat ultimele rapoarte publicate în luna iulie, iar potrivit acestora doar una dintre cele cinci recomandări specifice cuprinse în Raportul său ad-hoc a fost implementată.

Printre recomandări figurează și desființarea SIIJ, considerată o anomalie a cadrului instituțional existent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: