Economia României va înregistra un avans de 3,4% din PIB în 2015 şi de 3,9% în 2016, reiese din raportul World Economic Outlook (WEO) al Fondului Monetar Internaţional (FMI), ediţia de toamnă.
Raportul aduce astfel o revizuire semnificativă a perspectivelor de creştere economică pe termen scurt, faţă de estimările prezentate în primăvară, când FMI vedea o creştere economică de 2,7% din PIB pentru anul acesta şi de 2,9% pentru 2016.
Pe termen lung, FMI proiectează o creştere economică de 3,3% din PIB în 2020 (în scădere faţă de prognnoza din aprilie, de 3,5% din PIB), uşor sub media statelor europene emergente şi în curs de dezvoltare, de 3,4% din PIB.
Ajustări la inflaţie şi balanţa de plăţi
Totodată, rata medie anuală a inflaţiei a fost ajustată în sens negativ, de la 1% în aprilie, la -0,4% în octombrie.
FMI vede şi o uşoară îmbunătăţire a balanţei contului curent pentru acest an, de la -1,1% în raportul anterior, la -0,7% în prognoza de toamnă. Balanţa de plăţi cuprinde sinteza tranzacţiilor economice şi financiare ale României cu restul lumii, referitoare la bunuri, servicii, venituri, transferuri fără contraprestaţie (donaţii, ajutoare şi altele asemenea), precum şi la creanţe şi obligaţii financiare.
Pe de altă parte, rata şomajului a fost ajustată în creştere, de la 6,7%, la 6,9% pentru acest an.
Pentru 2016, FMI anticipează o scădere medie a preţurilor de consum de 0,2% (faţă de creşterea de 2,4% prognozată în raportul anterior), un deficit al balanţei contului curent de 1,5% (nivel similar cu cel estimat în aprilie) şi o rată a şomajului de 6,8% (în uşoară creştere faţă de prognoza anterioară, de 6,7%).
Disparităţi la nivel global
„La şase ani după ce economia globală a ieşit din cea mai profundă şi amplă criză financiară de după război, nu se poate observa o întoarcere la o expansiune robustă şi sincronizată la nivel internaţional”, notează Maurice Obstfeld, consilier economic al FMI, în prefaţa raportului.
Economiile Braziliei şi Chinei se vor contracta în 2015 cu 3%, respectiv 3,8%, zona euro va înregistra o creştere modestă de 1,5%, iar Japonia se întoarce pe plus (0,6% din PIB în 2015, faţă de -0,1% în 2014). Din calculele FMI mai reiese că economia chineză va avansa cu 6,8% din PIB anul acesta şi cu 6,3% în 2016.
FMI a revizuit în scădere avansul economie mondiale, de la 3,3% din PIB, la 3,1%. Acesta este cel mai scăzut ritm de creştere economică post-criză. Principala cauză o reprezintă încetinirea economiilor emergente, susţine FMI care avertizează din nou asupra riscului unei noi recesiuni globale.
Decelerarea Chinei şi prăbuşirea preţurilor materiei prime au dezvăluit că statele emergente şi-au epuizat abilitatea de a se dezvolta fără revizuiri economice majore.