Zeci de milioane de oameni ar putea fi împinși în pragul foametei, la nivel global, din cauza pandemiei, pe fondul creșterii șomajului și reducerii ajutoarelor sociale, arată un Raport Oxfam dat publicității joi.
Oxfam atrage atenția că numărul deceselor asociate foametei ar putea fi chiar mai mare decât cele provocate de coronavirus.
Multe persoane din țările emergente (Brazilia, India, Africa de Sud) au rămas fără un loc de muncă în contextul pandemiei, iar situația este și mai rea pentru familiile din țările sărace, finanțate de multe ori de trimiterile de bani ale memebrilor plecați la la muncă în țările mai dezvoltate.
Oxfam anticipează în raportul său o situație sumbră în care se va ajunge la o medie de 12 mii de persoane decedate zilnic din cauza foametei, un număr dublu față de cel al deceselor zilnice provocate de coronavirus
Chiar și țările cu o economie mai puternică se confruntă cu provocări sociale.
De exemplu, în Marea Britanie în perioada pandemiei 3.7 milioane de oameni au primit hrană de la organizațiile de caritate sau au făcut apel la banca de alimente.
Oxfam a centralizat date și a realizat un top 10 al zonelor de pe glob în care foametea pune în pericol vieți omenești:
(Descărcați AICI raportul Oxfam)
Oxfam prezintă argumente care arată că Brazilia, India și Africa de Sud sunt zone în care, în contextul actual economic, afectat de restricțiile impuse în pandemie, populația este posibil să înceapă să sufere de foame.
Raportul se încheie cu un apel la acțiune imediată pe 6 direcții. Între acestea, anularea datoriilor țărilor în curs de dezvoltare cu condiția creșterii gradului de protecție socială, încetarea imediată a conflictelor armate și suspendarea oricăror vânzări de arme către combatanți în perioada de armistițiu, acordarea de ajutor umanitar sub egida ONU.