Obezitate reduce potențialul de creștere cu 3,3% din PIB pe an în rândul statelor membre OECD, reiese dintr-un raport al organizației, citat de Bloomberg.
Mai mult de jumătate din cetățenii a 34 dintre cele 36 de state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) sunt obezi, reiese dintr-un raport publicat joi. Dincolo de efectele pe care acest lucru le are asupra bunăstării populației și asupra speranței de viață, fenomenul pune piedici avansului economic și împovărează bugetele publice.
Statele membre OECD cheltuiesc anual 311 miliarde de dolari pentru tratarea obezității și a problemelor medicale asociate acesteia.
Din raport reiese că adulții care au probleme de greutate sunt mai puțin productivi și lipsesc mai mult de la muncă, în vreme ce copii au performanțe mai scăzute la școală.
OECD estimează că procentul ridicat al persoanelor obeze reduce PIB-ul statelor membre, cumulat, cu circa 3,3%. În plus, povara economică se răsfrânge și asupra cheltuielilor guvernamentale cu sănătatea. Statele membre cheltuiesc, în medie, 8,4% din bugetul sănătății pentru tratarea bolilor asociate obezității, SUA fiind pe primul loc din acest punct de vedere, cu 14%.
Organizația consideră că guvernele trebuie să ia acțiuni concrete care să vizeze reducerea acestui procent, printre care o politică mai atentă în ceea ce privește etichetarea produselor alimentare, o mai bună reglementare a reclamelor la produse mai puțin sănătoase și o promovare mai activă a mișcării.
”Nu există nicio scuză pentru lipsa de acțiune”, a comentat Angel Gurria, secretar general OECD.