În timpul ultimei vizite în Israel, Liviu Dragnea a amintit în timpul discuției cu premierul Benjamin Netanyahu că România le-a comunicat partenerilor existența unor consultări referitoare la mutarea ambasadei la Ierusalim. Afirmația apare în Raportul privind această vizită, raport înregistrat la Camera Deputaților.
„De asemenea, s-a amintit că partea română a comunicat deja partenerilor existența unor consultări în curs pe această temă, atât la nivel guvernamental, cât și cu alți actori implicați, Memorandumul urmând ordinea instituțională”, menționează raportul respectiv.
Nu se precizează nici despre ce parteneri este vorba, nici cine sunt alți actori implicați, în condițiile în care șefului statului, actorul principal în problemele de politică externă, conform unei decizii din 2012 a CCR, nu i s-a cerut opinia.
În document, Liviu Dragnea spune că premierul Netanyahu „și-a exprimat dorința ca România să fie prima țară europeană care își va muta ambasada la Ierusalim”, după care face mențiunea că „relația româno – israeliană este o relație specială, de aceea acest gest ar avea o valoarea simbolică deosebită”.
„România are nevoie de sprijinul Israelului și SUA”
În Raport, președintele PSD explică importanta strategică eventualei decizii de relocare la Ierusalim a ambasadei României:
„Din perspectiva Parteneriatului Strategic cu SUA, decizia are valențe strategice evidente, motiv pentru care aceasta a fost anunțată public, fiind susținută de coaliția PSD – ALDE.
România are nevoie de sprijinul Israelului și SUA, de aceea fiind necesar un dialog mai amplu și mai nuanțat cu partenerii strategici pe această temă.”
O coincidență – Raportul apare chiar de Ziua Europei. Subiectul controversat al mutării ambasadei este în contradicție cu decizia luată la nivel UE, ca niciun stat membru să facă acest demers.
Documentul lui Liviu Dragnea nu menționează însă nimic despre poziția UE sau a președintelui României.
Reamintim că la puțin timp după vizita în Israel a președintelui Camerei Deputaților și a premierului, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că niciun stat membru al UE nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Discuţiile despre posibila mutare a ambasadelor la Ierusalim, apărute ăn unele state est-europene membre UE, sunt doar vorbe, ar mai fi adăugat aceasta, citată de ambasadorul palestinian pe lângă UE, Abdul Rahim Farra.