Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

Raport Liviu Dragnea după vizita în Israel: România a comunicat partenerilor existența unor consultări pe tema mutării ambasadei

de Iulian Soare , 9.5.2018

În timpul ultimei vizite în Israel, Liviu Dragnea a amintit în timpul discuției cu premierul Benjamin Netanyahu că România le-a comunicat partenerilor existența unor consultări referitoare la mutarea ambasadei la Ierusalim. Afirmația apare în Raportul privind această vizită, raport înregistrat la Camera Deputaților.

“De asemenea, s-a amintit că partea română a comunicat deja partenerilor existența unor consultări în curs pe această temă, atât la nivel guvernamental, cât și cu alți actori implicați, Memorandumul urmând ordinea instituțională”, menționează raportul respectiv.

Nu se precizează nici despre ce parteneri este vorba, nici cine sunt alți actori implicați, în condițiile în care șefului statului, actorul principal în problemele de politică externă, conform unei decizii din 2012 a CCR, nu i s-a cerut opinia.

În document, Liviu Dragnea spune că premierul Netanyahu “și-a exprimat dorința ca România să fie prima țară europeană care își va muta ambasada la Ierusalim”, după care face mențiunea că “relația româno – israeliană este o relație specială, de aceea acest gest ar avea o valoarea simbolică deosebită”.

“România are nevoie de sprijinul Israelului și SUA”

În Raport, președintele PSD explică importanta strategică  eventualei decizii de relocare la Ierusalim a ambasadei României:

“Din perspectiva Parteneriatului Strategic cu SUA, decizia are valențe strategice evidente, motiv pentru care aceasta a fost anunțată public, fiind susținută de coaliția PSD – ALDE.

România are nevoie de sprijinul Israelului și SUA, de aceea fiind necesar un dialog mai amplu și mai nuanțat cu partenerii strategici pe această temă.”

O coincidență – Raportul apare chiar de Ziua Europei. Subiectul controversat al mutării ambasadei este în contradicție cu decizia luată la nivel UE, ca niciun stat membru să facă acest demers.

Documentul lui Liviu Dragnea nu menționează însă nimic despre poziția UE sau a președintelui României.

Reamintim că la puțin timp după vizita în Israel a președintelui Camerei Deputaților și a premierului, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că niciun stat membru al UE nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Discuţiile despre posibila mutare a ambasadelor la Ierusalim, apărute ăn unele state est-europene membre UE, sunt doar vorbe, ar mai fi adăugat aceasta, citată de ambasadorul palestinian pe lângă UE, Abdul Rahim Farra.

Publicat la data de 9.5.2018

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Fac apel la calm, să se respecte normele de igienă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate