Modificări la schemele de ajutor de stat pentru companii: guvernul relaxează condițiile pentru a lărgi baza de aplicabilitate

Ministerul Finanțelor Publice modifică schemele de ajutor de stat 807/2014 și 332/2014, în urma consultării cu mediul privat, reiese dintr-un proiect de hotărâre publicat miercuri.… Mai mult

11.09.2019

Cum faci să crești salariile în an electoral: ghidul polonez

Polonia e în plină campanie electorală, iar guvernul polonez se pregătește pentru o schimbare de paradigmă, premierul Meteusz Morawiecki anunțând ”sfârșitul erei forței de muncă… Mai mult

11.09.2019

Optimizare fiscală mondială: Luxemburg și Olanda se află pe traseele a 7 trilioane de dolari de false investiții străine directe – studiu FMI

Falsele investiții străine directe (ISD) din lume se ridică la circa 15 trilioane de dolari, iar dintre acestea aproape jumătate doar trec, de fapt, prin… Mai mult

Evenimentul

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi.… Mai mult

10.09.2019

Cronicile

Raport Liviu Dragnea după vizita în Israel: România a comunicat partenerilor existența unor consultări pe tema mutării ambasadei

de Iulian Soare , 9.5.2018

În timpul ultimei vizite în Israel, Liviu Dragnea a amintit în timpul discuției cu premierul Benjamin Netanyahu că România le-a comunicat partenerilor existența unor consultări referitoare la mutarea ambasadei la Ierusalim. Afirmația apare în Raportul privind această vizită, raport înregistrat la Camera Deputaților.

“De asemenea, s-a amintit că partea română a comunicat deja partenerilor existența unor consultări în curs pe această temă, atât la nivel guvernamental, cât și cu alți actori implicați, Memorandumul urmând ordinea instituțională”, menționează raportul respectiv.

Nu se precizează nici despre ce parteneri este vorba, nici cine sunt alți actori implicați, în condițiile în care șefului statului, actorul principal în problemele de politică externă, conform unei decizii din 2012 a CCR, nu i s-a cerut opinia.

În document, Liviu Dragnea spune că premierul Netanyahu “și-a exprimat dorința ca România să fie prima țară europeană care își va muta ambasada la Ierusalim”, după care face mențiunea că “relația româno – israeliană este o relație specială, de aceea acest gest ar avea o valoarea simbolică deosebită”.

“România are nevoie de sprijinul Israelului și SUA”

În Raport, președintele PSD explică importanta strategică  eventualei decizii de relocare la Ierusalim a ambasadei României:

“Din perspectiva Parteneriatului Strategic cu SUA, decizia are valențe strategice evidente, motiv pentru care aceasta a fost anunțată public, fiind susținută de coaliția PSD – ALDE.

România are nevoie de sprijinul Israelului și SUA, de aceea fiind necesar un dialog mai amplu și mai nuanțat cu partenerii strategici pe această temă.”

O coincidență – Raportul apare chiar de Ziua Europei. Subiectul controversat al mutării ambasadei este în contradicție cu decizia luată la nivel UE, ca niciun stat membru să facă acest demers.

Documentul lui Liviu Dragnea nu menționează însă nimic despre poziția UE sau a președintelui României.

Reamintim că la puțin timp după vizita în Israel a președintelui Camerei Deputaților și a premierului, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că niciun stat membru al UE nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Discuţiile despre posibila mutare a ambasadelor la Ierusalim, apărute ăn unele state est-europene membre UE, sunt doar vorbe, ar mai fi adăugat aceasta, citată de ambasadorul palestinian pe lângă UE, Abdul Rahim Farra.

Publicat la data de 9.5.2018

Ecuația politico-militară a Occidentului mai câștigă niște necunoscute. Emanciparea strategică a aliaților SUA

Octavian Manea

Textul de mai jos este un scurt rezumat al unei analize apărute în nr. 97 al ”CRONICILOR Curs de Guvernare”, la secțiunea ”Cronicile altora ”.… Mai mult