Raport: Grecia mai are bani doar pentru o lună - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Raport: Grecia mai are bani doar pentru o lună

28 mai, 2012

Grecia riscă să rămână fără lichidităţi spre sfârşitul lunii iunie, dacă instituţiile creditoare internaţionale vor înceta acordarea ajutorului financiar, a avertizat fostul prim-ministru Lucas Papademos, conform unui memorandum publicat duminică de presa elenă.

”Începând de la sfârşitul lunii iunie, capacitatea guvernului de a-şi achita pe deplin obligaţiile depinde de aprobarea tranşelor următoare din împrumuturile acordate de FESF (Fondul European de Stabilitate financiară) şi de FMI”, afirma ex-premierul Lucas Papademos în memorandumul datat 11 mai, citat de publicaţia To Vima.

”Fondurile disponibile pentru guvern se vor diminua progresiv, trecând de la 3,8 miliarde de euro pe 11 mai, la circa 700 milioane de euro pe 18 iunie, iar începând din 20 iunie, ele vor ajunge pe roşu, în jurul a un miliard de euro”, preciza acelaşi text. ”Aceasta întăreşte necesitatea de a crea condiţiile de stabilitate şi încredere”, susţinea Papademos.


Potrivit ziarului menţionat, memorandumul a circulat printre liderii politici eleni, pentru a-i convinge, fără succes însă, să formeze o coaliţie în urma alegerilor legislative din 6 mai, marcate de respingerea vechiului sistem bipartit şi a măsurilor de austeritate. ”Riscul ca Grecia să iasă din zona euro este real”, depinzând de susţinerea sau nu de către populaţie a ”aplicării, în continuare, a programului economic”, impus de UE, FMI şi BCE, a afirmat Papademos, într-un interviu acordat săptămâna trecută publicaţiei ”The Wall Street Journal”, înaintea noilor alegeri legislative programate pentru 17 iunie.

Delir al retragerilor de bani din bănci

Bancherii eleni estimează că peste 3 miliarde de euro au fost retrași din bănci după alegerile din 6 mai și au fost puși la păstrare în seifuri de depozitare sau ”sub saltea”, pentru eventualitatea în care țara va fi nevoită să readopte fosta monedă națională, drahma – scrie FT.

Un document de 8 pagini a fost publicat, ieri, de ziarul elen ”To Vima”. Un înalt oficial guvernamental a confirmat veridicitatea textului și faptul că acesta reflectă realitatea, precizând că Papademos i-a înmânat raportul respectiv președintelui Carolos Papoulias, care l-a discutat cu liderii politici, în timpul efortrutilor făcute pentru a forma un guvern de uniune națională, după alegeri, relatează Financial Times.

”Statul se va confrunta cu dificultăți considerabile, pentru a-și acoperi cheltuielile în luna iunie”, preciza documentul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

George Zanias, ministrul interimar de Finanțe, ar putea încerca să ia bani din Fondul Elen de Stabilitate Financiară, înființat de creditorii internaționali, pentru a recapitaliza băncile grecești și a oferi sprijin temporar bugetului, a anunțat, în weekend, un oficial al ministerului.

Dar acest gest ar putea să nu convină consiliului de conducere al Fondului, care a stabilit mecanisme de extra-finanțare în cazul întârzierii în implementarea planului de recapitalarizare de 45 de miliarde de euro, stabilit, în martie, cu UE și FMI, ca parte a împrumutului primit de Grecia, în valoare de 174 de miliarde de euro.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr