marți

23 aprilie, 2024

1 martie, 2023

Cei mai bogați oameni din lume au pierdut echivalentul a 10 trilioane de dolari în 2022, ca urmare a triplului șoc – energetic, economic și geopolitic, scrie The Guardian.

Cele 218.000 de persoane clasificate drept „persoane cu valoare netă ultra-înaltă” (UHNWI) și-au văzut averea combinată scăzând cu 10%, de la 101,5 trilioane de dolari în 2021 la 91,4 trilioane de dolari în 2022, potrivit unui raportul Knight Frank. Este cel mai mare declin anual al averilor superbogaților de la prima publicare a studiului, în 2010.

Liam Bailey, șeful de cercetare al Knight Frank și autor al raportului, a declarat că, după ani de câștiguri uriașe, cei foarte bogați au suferit un „șoc istoric”.


„Criza din Ucraina a alimentat criza energetică europeană și a supraalimentat inflația deja în creștere”, a spus el. „Drept urmare, în 2022 a avut loc una dintre cele mai puternice creșteri ale ratelor dobânzilor globale din istorie, ceea ce a dus la condiții economice pe care dicționarul englez Collins le-a catalogat drept permacriză”.

Raportul a mai constatat că doar patru din 10 UHNWI – persoane cu o avere netă de cel puțin 30 de milioane de dolari, inclusiv casa lor principală – și-au mărit averea anul trecut. „Tendința generală a fost negativă”, cu scăderi ale valorii proprietăților rezidențiale, ale investițiilor în proprietăți comerciale, venituri fixe și „investiții de pasiune”, precum arta, vinurile rare și whisky-ul.

„Scăderea bogăției nu este surprinzătoare, având în vedere pivotul dramatic al politicii monetare care a culminat cu cea mai slabă performanță pentru portofoliul tradițional mixt din anii 1930”, a spus Bailey.

Europenii au suferit cele mai mari scăderi ale averii nete, în medie de 17%, urmați de Oceania cu 11% și America cu 10%. Africa și Asia, prin comparație, au înregistrat scăderi mai mici de 5% și, respectiv, 7%.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: